Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

“Παίζει μπάλα” και αντέχει η Forhnet


 Κι όμως αντέχει 
Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Forthnet  για το 2016 δείχνει μια σειρά από χρήσιμα στοιχεία. Το βασικότερο είναι πως ενώ αντίπαλοι και φίλοι την είχαν ξεγράψει, η Forthnet εξακολουθεί να παίζει μπάλα.

Η ανθεκτικότητα της εταιρείας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από το ξεκίνημα της κρίσης (από το 2008) μέχρι και σήμερα, ενώ ο τζίρος της συνολικής αγοράς τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης μειώθηκε κατά 41%, η Forthnet  κατέγραψε πτώση μόλις 8%.Έτσι Η εταιρεία, συνεχίζοντας τη συστηματική βελτίωση του κοστολογικού της μοντέλου κατάφερε να αυξήσει τα EBITDA κατά 8,6%, σε μία χρονιά που ο τζίρος της μειώθηκε.
Η μείωση του τζίρος της  το 2016 μειώθηκε κατά 7,8%, οφείλεται κυρίως από την επιβολή φόρου 10% στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης (Nova) από την 1η Ιουνίου 2016, καθώς και από την υπό-απόδοση της Super League λόγω της μειωμένης εμπορικότητας του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, όπως έχει ήδη καταγραφεί επίσημα και σε έρευνα που πραγματοποίησαν η Delloite και η PwC για την ίδια τη διοργανώτρια αρχή το φθινόπωρο του 2016.
Την ίδια ώρα  στα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 καταγράφεται και η επιτυχής οριστική συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας, παρά την πολυετή καθυστέρηση της λόγω του υποτιθέμενου ενδιαφέροντος εξαγοράς της εταιρείας από τους ανταγωνιστές – μετόχους της,  Vodafone και Wind.
Η Forthnet,  όντας  ενήμερη ως προς τον τραπεζικό της δανεισμό την τελευταία μνημονιακή 7ετία, έχοντας καταβάλει πλέον των 110 εκατομμύριων ευρώ σε τόκους, πέτυχε τελικά την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου καλύπτοντας έτσι όλες τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της.
Από την 1η  Ιανουαρίου του 2017, αποτελεί τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας σταθερής τηλεφωνίας, καθώς αναδείχθηκε υπερθεματιστής στην σχετική δημοπρασία της ΕΕΤΤ. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτει πλέον τις ανάγκες τηλεφωνίας όπου δεν υπάρχει δίκτυο, σε όλη την Ελλάδα, από άκρη σε άκρη, μέσω προηγμένης δορυφορικής λύσης που εξυπηρετεί γρήγορα και αποτελεσματικά τον συνδρομητή και ταυτόχρονα μειώνει στο 1/6 το κόστος που καλείται να πληρώσει όλη η αγορά και η κοινωνία για την υποχρέωση αυτή, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια Στα άμεσα σχέδια της Forthnet είναι να δραστηριοποιηθεί και στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και ασύρματης κινητής πρόσβασης στο διαδίκτυο ως πάροχος εικονικού δικτύου κινητής (MVNO).
Τέλος σε ότι αφορά στα δίκτυα νέας γενιάς, η Forthnet έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δεύτερο δίκτυο τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός σε σχέση με το υφιστάμενο, και απαρχαιωμένο δίκτυο χαλκού.
Πηγή:typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!