Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Τέμπη: O tempora, o mores

Τέμπη: O tempora, o moresΙσως στο «πανηγυράκι» που στήθηκε στα Τέμπη για τα εγκαίνια των σηράγγων να ταίριαζε η φράση του Κικέρωνα «Ο tempora, o mores», από την πρώτη ομιλία του εναντίον του Κατιλίνα που ...
μεταφράζεται επί λέξει ως «Ω καιροί, ω ήθη». Και τούτο γιατί, πέραν του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιείται σήμερα για να γίνει κριτική ηθών και πράξεων του παρόντος, με τόνο ειρωνικό ή σαρκαστικό, συνέβησαν και ορισμένα αξιοσημείωτα γεγονότα, τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω:

Πρώτα απ' όλα ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) έφτασε με καθυστέρηση, η οποία δεν δικαιολογείται, γιατί πέταξε έως τη Λάρισα με στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ, ενώ οι υπόλοιποι πήγαν οδικώς. Δεύτερον, είχε στηθεί μια τέντα με διάφορα καναπεδάκια και πίτσες τύπου «Μαργαρίτα», ενώ μια τοπική μπάντα έπαιζε δημοτικά και άλλα χαρούμενα τραγούδια. Τρίτον, ο κ. Τσίπρας, όπως τελευταίως το συνηθίζει, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον της ΝΔ, κατηγορώντας την ευθέως, όχι μόνον για καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου, αλλά ότι έχει ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Τέταρτον, υπήρξε σύγχυση για το πώς ονομάζεται η ρουμάνα επίτροπος. Ο κ. Τσίπρας, για παράδειγμα, την προσφωνούσε Κρετσού, ο δε κ. Σπίρτζης την έλεγε Κρέτσου. Ακόμη η συριζαία παρουσιάστρια του προγράμματος των εγκαινίων προσφώνησε τους μητροπολίτες «κυρίους» (αντί σεβασμιότατους), κάτι που δεν τους άρεσε. Και έκτον (και σοβαρότερο), δεν εκλήθησαν εκπρόσωποι της ΝΔ, αλλά ούτε οι προηγούμενοι διατελέσαντες υπουργοί Δημοσίων Εργων που ξεκίνησαν και προχώρησαν τα έργα. Αλλά αυτά για τους συριζαίους ήταν μικρολεπτομέρειες. Οπως μικρολεπτομέρειες ήταν ότι εγκαινίαζαν έργα... άλλων.

Εκείνο που έχει σημασία για την κυβέρνηση είναι ότι ο Πρωθυπουργός επέμεινε και κατά την ολοκλήρωση των έργων στη... σκληρή διαπραγμάτευση: «Διεκδικούμε όχι την πατρότητα των έργων, αλλά ότι καταφέραμε να ξεμπλέξουμε ένα κουβάρι που έδειχνε γόρδιος δεσμός χάρη στη σκληρή διαπραγμάτευση» είπε, κάνοντας τον Χρ. Σπίρτζη να καμαρώνει από υπερηφάνεια. Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «τεράστιες υπερβάσεις και ανυπαρξία γραμμής προστασίας του Δημοσίου», λέγοντας ότι «το παιχνίδι των καθυστερήσεων τελειώνει εδώ». Δεν εννοούσε όμως τις καθυστερήσεις στα έργα, αλλά στη συμφωνία για την αξιολόγηση. Αυτός ήταν και ο λόγος που αμέσως έσπευσε να διευκρινίσει: «Μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν οι ατέρμονες συζητήσεις για την αξιολόγηση και τα μέτρα απομείωσης του χρέους». Αλλο ένα χειροκρότημα στη φράση αυτή.

Οπως μου έλεγε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης που πήγε στη σεμνή αυτή τελετή (απρόσκλητος όμως), δεν υπήρξαν θερμά χειροκροτήματα, καθ' ότι στην εκδήλωση ήταν παρόντες, εκτός από υπουργούς και βουλευτές και την επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της περιοχής, αλλά και ορισμένοι του πάλαι ποτέ «Κινήματος» «Δεν Πληρώνω», που τώρα θα αναγκάζονται να πληρώνουν τα διόδια, αφού στις σήραγγες δόθηκαν ονόματα με αριστερό πρόσημο, όπως «Αντώνης Αγγελούλης Βρατσάνος» (έφεδρος του ΕΛΑΣ και σαμποτέρ στην εθνική αντίσταση), και «Μαρίνος Αντύπας». Ο κ. Χατζηδάκης δεν μίλησε στην εκδήλωση, μίλησε όμως στα κανάλια και είπε για τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και έκανε αναφορά για ένα «πανωπροίκι» που δόθηκε στους κατασκευαστές.

Πηγή:ΒΗΜΑτοδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!