Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΪΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΝΟΥΝ ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟ...

ΦΕΛΝΙΚΟΣ στο matrix24.gr
Όσοι αναζητούν τα αίτια αποσάρθρωσης του παραδοσιακού δικομματισμού, που κυβέρνησε μετά τη στρατιωτική δικτατορία και για τέσσερεις δεκαετίες την Ελλάδα, θα πρέπει να σταθούν στη σημερινή ημερομηνία.

Οι εκλογές της 6η Μαΐου 2012 ήταν αυτές που επέφεραν την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και άνοιξαν το δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την διακυβέρνηση της χώρας.
Η 6η Μαΐου αποτελεί τομή στο εγχώριο κομματικό σύστημα. Ένα κόμμα της Αριστεράς μετά το 1958 ξαναγίνεται αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ΕΔΑ το 1958 είχε λάβει 24,42% και 79 έδρες, όμως το 2012 εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε 16,78% και 52 έδρες είχαμε άλλα δύο κόμματα της Αριστεράς που έλαβαν σημαντικά ποσοστά.
Το ΚΚΕ πήρε 8,48 % και 26 έδρες και η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη 6,11% και 19 έδρες. Σύνολο της κοινοβουλευτικής Αριστεράς 31,37% και 97 έδρες. Κάτι το πρωτοφανές για την κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας.
Ήταν όμως μόνον η αρχή αφού στις αμέσως επόμενες εκλογές (Ιούνιος 2012) ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε στο 26,9% και τις 71 έδρες. Η ΔΗΜΑΡ έμεινε σταθερή με 6,26% και 17 έδρες, ενώ το ΚΚΕ έχασε σχεδόν τη μισή του δύναμη προς τον ΣΥΡΙΖΑ (4,51% και 12 έδρες).
Στις 6 Μαΐου τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας καταποντίστηκαν. Η ΝΔ ήλθε μεν πρώτη, αλλά με το γλίσχρο 18,85%, το δε ΠΑΣΟΚ από το 44% που είχε λάβει το 2009, υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου, συρρικνώθηκε στο απίστευτο 13,18% που είναι χειρότερο και από το ποσοστό (13,58%)που είχε λάβει όταν πρωτοεμφανίστηκε, το 1974.
Τα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012 είναι η εισβολή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας και η καθιέρωσή της. Το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου αύξησε τη δύναμή του κατά 24 φορές καθώς από το αμελητέο 0,29% του 2009 πήγε στο 6,97%!
Τον Μάϊο του 2012 εμφανίζεται για πρώτη φορά και το κόμμα του Παν. Καμμένου, οι ΑΝΕΛ, και λαμβάνει το εντυπωσιακό 10,60% και έκτοτε εκπροσωπείται, έστω και με φθίνουσα πορεία, στη Βουλή, ενώ από το 2015 βρίσκεται και στην κυβέρνηση.
Άξιο μνείας είναι και το γεγονός ότι η αναντιπροσώπευτη ψήφος (τα κόμματα που δεν έπιασαν το όριο του 3%) έφθασαν το 19%. Μάλιστα αν τα τρία μικρά κόμματα του φιλελεύθερου χώρου, η ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη, η Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου και η Δράση του Στέφανου Μάνου είχαν κατέβει ενωμένα πιθανότατα οι πολιτικές εξελίξεις να ήταν εντελώς διαφορετικές.
Αθροιστικά συγκέντρωσαν το 6,5% (2,55% η ΔΗΣΥ, 2,15% η ΔΞ και 1,80 η Δράση) πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να πάρουν περίπου 20 έδρες. Και να σχηματισθεί κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Φιλελεύθεροι με περίπου 170 βουλευτές που ενδεχομένως θα αποδυνάμωνε και τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ να πετάξει, σε ένα μήνα, από το 16% στο 27%.
Βεβαίως, η ιστορία δεν γράφεται με "αν" και "ενδεχομένως", όμως πολλές φορές το τυχαίο όπως και το ατύχημα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις. Ακόμη κι αν δεν σχηματίζονταν κυβέρνηση, με τα τρία φιλελεύθερα κόμματα να έχουν μπει στη Βουλή, οι εκλογές του Ιουνίου ίσως δεν έδιναν στη ΝΔ το ποσοστό του 29,7% που της επέτρεψε να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Η μικρή διαφορά (3%) από τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην επιτυγχάνονταν και να είχαμε άλλα κυβερνητικά σχήματα, με άλλους πρωθυπουργούς και άλλες εξελίξεις στη χώρα.
Είπαμε όμως ότι με "αν" δεν γράφεται η ιστορία. Σε κάθε πάντως περίπτωση η 6η Μαΐου είναι μια σημαδιακή ημερομηνία για το πολιτικό και κομματικό σύστημα της χώρας. Είναι η ημέρα που έβαλε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της πολιτικής ζωής, αφού από πέμπτο κόμμα (κάτω και από το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη) και με ποσοστό 4,6% το 2009 βρέθηκε στο 17% και έτσι άνοιξε διάπλατα η λεωφόρος για να γίνει ο Τσίπρας πρωθυπουργός και να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από μια άποψη, ο Τσίπρας το επετειακό κεράκι για την αναρρίχησή του στην εξουσία θα πρέπει να το σβήνει στις 6 Μαΐου και όχι στις 25 Ιανουαρίου όταν κέρδισε τις πρώτες εκλογές του 2015.
Το δε ΠΑΣΟΚ την ίδια μέρα θα πρέπει να κάνει ευχέλαιο και εξορκισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!