Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Πηγή ΔΝΤ: Θα υπάρξει συμφωνία γιατί δεν υπάρχει χρόνος

Αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, δήλωσε πως η καλύτερη εγγύηση ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία για το χρέος είναι οι επικείμενες προθεσμίες για πληρωμές ομολόγων.
Όπως επισημαίνει στο δημοσίευμά του το CNBC, τα ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα και οι επικείμενες εκλογές στη Γερμανία έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία, ωστόσο ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, που έχει γνώση των συνομιλιών, υπογραμμίζει πως οι πληρωμές ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο διασφαλίζουν πως θα επιτευχθεί μια συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
«Κάποιος χρειάζεται να κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες λόγω πίεσης χρόνου», δήλωσε. «Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια συμφωνία στις 15 Ιουνίου», τόνισε από την πλευρά οτυ και αξιωματούχος της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται πως η Die Welt σε δημοσίευμά της για τα «κόλπα» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνει πως «το 2017 δεν είναι το ίδιο με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2017 είναι σούπερ εκλογική χρονιά στην Ευρώπη. Κανείς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ούτε ο Σόιμπλε- δεν χρειάζεται μία επανάληψη της ελληνικής κρίσης μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016. Γι αυτό ο υπουργός Οικονομικών θα προτιμούσε να κλείσει τη διαπραγμάτευση με την Αθήνα, με μία προϋπόθεση: ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει. Και ότι μία άφεση χρέους από τους Ευρωπαίους θα γίνει το νωρίτερο μετά τις γερμανικές εκλογές- αν πρέπει οπωσδήποτε να γίνει».
Σχετικά με το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών η γερμανική εφημερίδα σημείωνει πως «Ο Σόιμπλε δίνει τη διαβεβαίωση ότι θα περιγράψει από τώρα με λεπτομέρειες τις πιθανές διευκολύνσεις για το χρέος, ακόμη και αν αυτές δεν υλοποιηθούν πριν από το 2018. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη 15 χρόνια η περίοδος αποπληρωμής σε δάνεια που είχε ήδη εκταμιεύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF).
Σε αντάλλαγμα το ΔΝΤ θα έδινε μία επίσημη υπόσχεση συμμετοχής στο τρίτο πρόγραμμα, υπό μία προϋπόθεση: δεν θα εκταμιεύσει χρήματα, παρά μόνο όταν ξεκαθαριστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Πρόκειται για μία μετατόπιση του προβλήματος στον χρόνο, ένα κόλπο με λίγα λόγια. (…) Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να ισχυριστεί στη γερμανική Βουλή, ότι το ΔΝΤ επιτέλους δεσμεύθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας. Το ΔΝΤ από την πλευρά του δεν θα είχε υποσχεθεί τίποτα περισσότερα από αυτά που λέει τα τελευταία δύο χρόνια. Λύση για το χρέος δεν θα είχε βρεθεί πάντως». 
Πηγή:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!