Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Αστάθεια στη Μαδρίτη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας επανεξέλεξαν προχθές Κυριακή στην ηγεσία τον Σάντσεθ που είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση τον Οκτώβριο του 2016, λόγω της άρνησής του να στηρίξει διά της αποχής κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Ραχόι.
Αν κάτι σώζει τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο τον Ραχόι είναι η απειλή της Καταλονίας να οργανώσει μονομερώς δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, και επιπλέον οριακά υπάρχει η δυνατότητα στήριξης από τους φιλελεύθερους Ciudadanos και τους Βάσκους εθνικιστές.
Αυτό που έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία είναι ότι η βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με την επανεκλογή Σάντσεθ απέρριψε έναν μεγάλο συνασπισμό των δύο μεγάλων κομμάτων και έδωσε στον επανελθόντα ηγέτη σαφή εντολή αναζήτησης προσέγγισης με τους Podemos. Ετσι η παρατεταμένη πολιτική κρίση στην Ισπανία που προέκυψε μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, επιβεβαιώθηκε στις επαναληπτικές του Ιουνίου του 2016, με την κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι να μπορεί μετά τον Σεπτέμβριο να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή, είτε στη δυναμική ενός ντόμινο αποσταθεροποίησης και ανατροπών που θα ξεκινούσε από τις εκλογές, πρόωρες ή στην ώρα τους, τον Φεβρουάριο στην Ιταλία, είτε για καθαρά εσωτερικούς λόγους.
Υπάρχει βέβαια και άλλη επιλογή, η πορεία προς τη διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος μετά το συνέδριο του Ιουνίου, που θα ενίσχυε τις πιθανότητες κοινοβουλευτικής επιβίωσης της κυβέρνησης Ραχόι, αλλά θα διέλυε οριστικά και αμετάκλητα τον παλιό δικομματισμό, καθώς εκ των πραγμάτων θα πριμοδοτούσε τους Podemos ως κυβέρνηση σε αναμονή. Ισπανία και Ιταλία είναι μια υποθήκη αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη που δίχως αμφιβολία θα επηρεάσει τη διαπραγμάτευση Γερμανίας - Γαλλίας, όταν αυτή αρχίσει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία και τη συγκρότηση του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.
Μόνο αν Βερολίνο και Παρίσι δώσουν μήνυμα επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα μπορέσει να υπάρξει προοπτική θετικής μετάλλαξης της ολοένα και διογκούμενης κοινωνικής και πολιτικής δυσαρέσκειας στη Μαδρίτη και τη Ρώμη.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!