Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Η ώρα της ψηφοφορίας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ  στο ΕΘΝΟΣ

Η αξιολόγηση που θα έκλεινε στις 5 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε λίγο πριν από την 5η... Μαΐου και τώρα πια τον λόγο έχει η Βουλή. Μέσα στις επόμενες μέρες θα φτάσει στο κοινοβούλιο το πολυνομοσχέδιο...
(αγνώστου αριθμού σελίδων, μέχρι στιγμής) προκείμενου να συζητηθεί και να ψηφιστεί. Κατά συνέπεια, οι φήμες, τα επικοινωνιακά τρικ, η παραπλάνηση (σκόπιμη ή μη) έλαβαν τέλος.
Το κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει ο πρωθυπουργός να απαντήσει είναι το εάν αυτή η αξιολόγηση, τα (νέα) μέτρα, οδηγούν πράγματι τη χώρα μακριά από την ύφεση, τη μιζέρια και την απαισιοδοξία. Εάν δίνουν προοπτική ανάπτυξης και εάν είναι ικανά να οδηγήσουν τη χώρα μακριά από τα μνημόνια. Δυστυχώς, σε αυτά τα ερωτήματα καθαρή απάντηση και πάλι δεν θα υπάρξει.
Οι φόροι, οι περικοπές συντάξεων και μισθών, η διατήρηση των γραφειοκρατικών δυσκολιών, αποτελούν μια αδιέξοδη πολιτική. Διότι και αυτό το νομοσχέδιο (πέραν των αντιμέτρων που θα εφαρμόσουν εάν και εφόσον...) δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Απλά πρόκειται για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας, στην οποία η Αθήνα δεν μπορεί να απαντήσει με ένα δικό της σχέδιο.
Η πρόβλεψη είναι σχετικά εύκολη: Κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές θα εκφράσουν παράπονα, κάποιοι άλλοι θα πουν ότι «πονούν» και μια άλλη ομάδα θα διατυπώσει την άποψη ότι όλα αυτά δεν αποτελούν μέρος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιβολή των δανειστών. Στο τέλος όμως όλοι θα πουν το «ναι σε όλα» και η χώρα θα εξακολουθήσει να προχωρεί στον ίδιο δρόμο.
Ο Αλ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα με τις επισκέψεις του στα υπουργεία, τα μέλη της κυβέρνησης θα προαναγγείλουν την... ανάπτυξη, αλλά στην πραγματικότητα τίποτε δεν θα αλλάξει. Και αυτό είναι το πρόβλημα: η στασιμότητα!
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!