Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Προεκλογική περίοδος...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Ο δημόσιος διάλογος που εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα παραπέμπει σαφώς σε μια αμιγώς προεκλογική περίοδο. Καταγγελίες από όλους και για όλους, σκανδαλολογία, εξεταστικές επιτροπές, κατηγορίες για πλαστογράφηση υπογραφών, ρητορική που παραπέμπει σε ύβρεις.
Η πόλωση κυριαρχεί, με τους πολίτες να παρακολουθούν αμέτοχοι μια διαρκή πολιτική αντιπαράθεση χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Οπως ακριβώς συμβαίνει πάντα στη χώρα μας λίγο πριν στηθούν οι κάλπες. Τώρα όμως αυτό το ενδεχόμενο έχει αποκλειστεί από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα κάνει σχεδιασμό που ξεπερνά και τον 4ετή κύκλο της.
Είναι όμως σαφές ότι ο κ. Τσίπρας έχει ανάγκη την πόλωση για δύο λόγους: Πρώτον, για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και, δεύτερον, για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη εν όψει των νέων, δύσκολων μέτρων που θα ψηφίσει και θα αναγκαστεί να εφαρμόσει. Από την άλλη πλευρά και ο κ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να απαντά στους ίδιους ?υψηλούς? τόνους, προκειμένου να «κρατήσει» το κομμάτι της «λαϊκής Δεξιάς» που ζητά μια πιο δυναμική αντιπολίτευση. Η ΝΔ δεν κάνει κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι έκανε και στο παρελθόν κάθε αξιωματική αντιπολίτευση. Δυσεξήγητη είναι η στάση της κυβέρνησης που θεωρητικά θα έπρεπε να επιδιώκει χαμηλούς τόνους και μια minimum συναίνεση.
Το «τρένο» αυτό χάθηκε οριστικά, καθώς μεταξύ των δύο ηγετών, του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, απουσιάζει κάτι πολύ σημαντικό: η εμπιστοσύνη. Κατά συνέπεια η χώρα θα συρθεί σε αυτούς τους προεκλογικούς ρυθμούς για ολόκληρο το επόμενο διάστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι εκλογές πλησιάζουν. Η πόλωση όμως και τους επενδυτές διώχνει και την εικόνα της σταθερότητας δεν διασφαλίζει. Ο πρωθυπουργός, εκτός λοιπόν από την τρόικα και τις πιέσεις της, έχει να διαχειριστεί και ένα πολύ δύσκολο σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας. Και στο κοινωνικό και το πολιτικό πεδίο οι εντάσεις και οι «εκρήξεις» δεν θα λείψουν, καθώς κανείς δεν πείθεται ότι το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης σηματοδοτεί και το τέλος των δυσκολιών για τους πολίτες.
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!