Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Ήταν… κάποτε χωματερή… Εικόνες από την Δουρούτη! ΦΩΤΟΣ

dourouti xom1Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που όλοι την αποκαλούσαν ντροπή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Η χωματερή της Δουρούτης, η μεγαλύτερη του Νομού, αποτελούσε μία μόνιμη...
εστία μόλυνσης για την περιοχή με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις για την πανεπιστημιούπολη και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Δεν λίγες οι φορές άλλωστε που τα δύο κορυφαία ιδρύματα της περιοχής «πνίγονταν» από την έντονη δυσοσμία που έκανε σε όλους τον βίο αβίωτο. 
dourouti xom2

Επί πενήντα και πλέον χρόνια, μισό αιώνα δηλαδή, η συγκεκριμένη χωματερή εξυπηρετούσε την πόλη και στη συνέχεια σχεδόν όλο το Νομό. Μέχρι την στιγμή μάλιστα που λειτούργησε ο βιολογικός καθαρισμός, στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, εκεί μεταφέρονταν και τα αστικά λύματα της πόλης...
Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τους χιλιάδες τόνους απορριμμάτων που κρύβει η κοιλάδα πάνω από το Πανεπιστήμιο... Αλλά ακόμη είναι νωπές οι μνήμες από τις μέρες της οργής... Όταν δηλαδή οι κάτοικοι της Πεδινής και άνθρωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ξεσηκώνοντας απαιτώντας το κλείσιμό της!
Η κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, σήμανε την αρχή του τέλους.
Και η αποκατάσταση της χωματερής άρχιζε να παίρνει σάρκα και οστά καθώς έγκαιρα υπήρξε μέριμνα για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Το 2012 βέβαια, κάποιοι βιάζονταν να πανηγυρίσουν για... κίνδυνο απένταξης του έργου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και η συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και της ΔΕΥΑΙ, που υλοποιούσε το έργο, έφερε το αποτέλεσμα.
Διατέθηκαν περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και η Δουρούτη σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη που για δεκαετίας γνωρίζαμε.
dourouti xom3

Στον χώρο δεν υπάρχει η παραμικρή οσμή και χώροι που καλύπτονταν από σκουπίδια έχουν αρχίσει να πρασινίζουν. Συνάμα κατασκευάστηκαν έργα για την διαχείριση του βιοαερίου που θα εκλύεται για πολλά χρόνια αλλά και για την διαχείριση της λυματολάσπης.
dourouti xom4

Οι τεχνικές παρεμβάσεις και οι εργασίες που εκτελέστηκαν για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου Χ.Α.Δ.Α. όπως περιγράφονται στο κλείσιμο του έργου, αφορούν:
• Χωματουργικές εργασίες συλλογής, μεταφοράς διάσπαρτων απορριμμάτων από την συνολική έκταση του Χ.Α.Δ.Α. και επανατοποθέτησης τους στην έκταση όπου θα γίνει η αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α.
• Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του ανάγλυφου έτσι ώστε να ομαλοποιηθούν οι κλίσεις του αναγλύφου.
• Εργασίες διαχείρισης – αποκατάστασης της λυματολάσπης.
• Κατασκευή έργων τελικής κάλυψης
• Έργα διαχείρισης ομβρίων
• Έργα διαχείρισης στραγγισμάτων
• Έργα μεταφροντίδας αποκατεστημένου χώρου
• Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης Χ.Α.Δ.Α.
dourouti xom5

Ένα έργο ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας και σημασίας... Τόσο κοντά στην πόλη και συνάμα τόσο μακρινό από τους πολίτες!
dourouti xom6
dourouti xom7

Πηγή:EpirusPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!