Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Το μικρότερο κακό

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Εκτός εκπλήξεως της τελευταίας στιγμής, δηλαδή ενός πολύ υψηλού ποσοστού αποχής, απ' ό,τι φαίνεται ο Μακρόν θα εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας την Κυριακή ως το μικρότερο κακό, καθώς, όπως προκύπτει στις δημοσκοπήσεις...
, για το 60% των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα τον επιλέξουν πρόκειται για αναγκαστική επιλογή αφού δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.
Ετσι, η πλειοψηφία που θα χαρίσει τη νίκη στον Μακρόν εμφανίζεται στην... πλειοψηφία της να μην τον εμπιστεύεται, μια διαπίστωση που ρίχνει σκιά αμφιβολίας στη δημοσκόπηση που δείχνει πρωτιά της παράταξης «En Marche» την οποία ίδρυσε στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Με αυτά τα δεδομένα και ακόμη και στην περίπτωση διασφάλισης κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, τι το διαφορετικό από τον Ολάντ ή τον Σαρκοζί μπορεί να υλοποιήσει ο Μακρόν;
Μια φυγή προς τα εμπρός, προς την κατεύθυνση μεταρρυθμίσεων-σοκ περιορισμού του κράτους και περαιτέρω απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων είναι αδιανόητη. Δεν μπορεί η κλυδωνιζόμενη Γαλλία του 2017 να υιοθετήσει τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Σρέντερ το 2002 στη Γερμανία, τη στιγμή που ακόμη και ο Σουλτς και το SPD διαφοροποιούνται από την Ατζέντα 2010. Οι όποιες διορθωτικές κινήσεις στην ΕΕ-Ευρωζώνη δεν μπορούν να συζητηθούν και να υλοποιηθούν, δεν μπορούν να συζητηθούν πριν από το τέλος του χρόνου, όταν θα έχει σχηματισθεί ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Με τα σημερινά δεδομένα, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι τρίτος Μεγάλος Συνασπισμός με επικεφαλής τη Μέρκελ με βελτιωμένο το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών του Σουλτς.
Ενα σκηνικό δυσμενές για τον Μακρόν, καθώς πολύ γρήγορα θα κυριαρχήσει η αίσθηση της συνέχειας σε σχέση με τον Ολάντ που κατέρρευσε σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν τόλμησε να διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματός του. Με τα παραπάνω δεδομένα, η κοινωνική και πολιτική αστάθεια στη Γαλλία φαίνεται να είναι δεδομένη όποιος κι αν είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!