Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Παραμένουν οι διαφωνίες για το χρέος

Στόχος η συμφωνία ΔΝΤ και Ευρωπαίων στο Eurogroup του Μαΐου  
 Άρχισαν και επίσημα σήμερα στη σύνοδο των G7 στο Μπάρι οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

«Το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός εξήγησε ότι η όλη γραμμή, είναι εκείνη που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016. Προφανώς, οι πρώτες επαφές και ζυμώσεις έγιναν ήδη χθες Πέμπτη το βράδυ, στη συναυλία που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο και στο επίσημο δείπνο που ακολούθησε, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Στόχος η ελάφρυνση του χρέους αλλά…

Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όμως, τονίζει: «H θέση μας για την Ελλάδα δεν άλλαξε. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με στόχο το πακέτο αυτό ελάφρυνσης του χρέους και δεν υπάρχει ακόμη αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα. Ελπίζουμε πάντως οι ευρωπαϊκές αρχές να συνεχίσουν να εργάζονται με αυτό τον στόχο».
Οι ανταλλαγές απόψεων στο περιθώριο της Συνόδου θα συνεχισθούν μέχρι αύριο Σάββατο το μεσημέρι αν και δεν αναμένεται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να υπάρξει κάποια οριστική απόφαση, αναφέρει η Deutsche Welle. Μεγάλη εντύπωση πάντως προκάλεσε στην Ιταλία η δήλωση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας La Repubblica, Κάρλο Ντε Μπενεντέττι, με αναφορά στη Γαλλία και όχι μόνον.

Στόχος η συμφωνία στο Eurogroup παρά τις διαφωνίες

Καθίσταται σαφές από τα αποτελέσματα των επαφών πως οι διαφωνίες παραμένουν. Ωστόσο όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επικαλούμενο πηγές της ευρωζώνης ο στόχος παραμένει μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως κατά τις επαφές στο Μπάρι, οι συζητήσεις για το χρέος έλαβαν ισχυρή ώθηση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν περισσότερες ζυμώσεις ως προς τη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, βάσει της απόφασης του Eurogroup (Ευρωομάδα) του Μαΐου του 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου. Το επόμενο βήμα θα γίνει στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EWG) της 15ης Μαΐου, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, την 22α Μαΐου, αναμένεται να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Δεύτερον, οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018. Τρίτον, σε ό,τι αφορά το χρέος, στόχος είναι η Ευρωομάδα της 22ας Μαΐου να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία θα ικανοποιούν το ΔΝΤ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδια ημέρα ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.
Την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να εξετάσει το Συμβούλιο των Διοικητών (Board of Governors) του ESM στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου (θα έχει προηγηθεί η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια). Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρειάζεται η τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί πριν τα τέλη Ιουνίου, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές. 
Πηγή:newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!