Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

«Γαλαζοπράσινο» βέρτιγκο για τα αντίμετρα της συμφωνίας

maximouΠροβληματισμός στην αντιπολίτευση για τον ελιγμό της κυβέρνησης
 Του Γιώργου Μελιγγώνη
 Η πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα της τεχνικής συμφωνίας επί της δεύτερης αξιολόγησης μαίνεται από χθες με αμείωτη ένταση. Την ίδια ώρα, όμως, η πρωτοβουλία του Μεγάρου...
Μαξίμου να καταθέσει στη Βουλή τα συμπεφωνημένα αντίμετρα με τη μορφή ξεχωριστού άρθρου προκαλεί... νευρικότητα και προβληματισμό στην αντιπολίτευση και, ιδιαιτέρως στη ΝΔ.
Τον ελιγμό του Μεγάρου Μαξίμου γνωστοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση... δε θα διευκολύνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Κατανοούμε φυσικά, πιθανές κριτικές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα περιοριστικά μέτρα της συμφωνίας», υπογράμμισε, για να προσθέσει με νόημα: «Ωστόσο, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και σε όλους τους βουλευτές, να ψηφίσουν τα θετικά μέτρα και γι αυτό το λόγο τα θετικά αυτά μέτρα, θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων». «Αναμένουμε επομένως με ενδιαφέρον τη στάση τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και των υπολοίπων κομμάτων σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης που περιλαμβάνει η συμφωνία», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πυροδοτώντας κόντρες, αλλά και αντιδράσεις.

Όπως τον Δεκέμβριο
Σημειωτέον πως τα δύο εκ των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης που είχαν ψηφίσει το Μνημόνιο είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους πριν καν συνομολογηθεί η τεχνική συμφωνία: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και η Φώφη Γεννηματά, έχουν εδώ και καιρό προαναγγείλει συνολική καταψήφιση της δέσμης μέτρων, ενώ το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη είχε μεν προαναγγείλει ότι θα τοποθετηθεί υπεύθυνα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα αποδεχθεί μέτρα-πακέτο.
Τούτων δοθέντων, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να φέρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους, με την κατάθεση των θετικών αντιμέτρων σε ξεχωριστό άρθρο -κάτι που θα δοκιμάσει και την υπομονή ορισμένων βουλευτών. Άλλωστε, η συγκεκριμένη τακτική έχει... δοκιμαστεί με επιτυχία από την κυβέρνηση: όταν, τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΝΔ είχε αρνηθεί να παράσχει θετική ψήφο στην χριστουγεννιάτικη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, είχε εισπράξει βαρύ πολιτικό κόστος και για αρκετές ημέρες η κυβέρνηση επικρατούσε στην πολιτική αντιπαράθεση.

Διλήμματα
Τα ίδια διλήμματα αναμένεται και τώρα να επανέλθουν στο εσωτερικό της ΝΔ, αφού αρκετοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε θα ήθελαν, κατά πληροφορίες, να αρνηθούν εκ νέου την υπερψήφιση θετικών μέτρων, ενώ ταυτοχρόνως δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την σχετική βαρυσήμαντη παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για... «τζάμπα μαγκιές».
Όπως και να ‘χει, ήδη από χθες και πριν γίνει γνωστή η πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου για το ξεχωριστό άρθρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει, κατά την συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματός του, να διαμηνύσει ότι ισχύει απολύτως η «γραμμή» που είχε χαράξει: «Η Ν.Δ. αναγκάστηκε να ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη. Αλλά το τρίτο Μνημόνιο λήγει τον Αύγουστο του 2018. Το τέταρτο Μνημόνιο αποτελεί κοινό επίτευγμα των κ. Τσίπρα και Καμμένου και φέρει ανεξίτηλη την υπογραφή τους. Πρόκειται για μια εθνική αποτυχία στην οποία δεν θα συνεργήσουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, μετά τις ανακοινώσεις Τζανακόπουλου, αντέδρασε με τη φράση «καμία ανοχή, καμία συνενοχή».

Χωρίς ατζέντα
Σαν να μην έφτανε αυτό, όπως συνομολογούν επιτελικά «γαλάζια» στελέχη, καταψηφίζοντας τα αντίμετρα, η ΝΔ θα έχει ένα ακόμη ζήτημα να αντιμετωπίσει: θα βρεθεί απολογούμενη -καθώς είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευθεί την σχετική ευκαιρία- επειδή... δεν ψηφίζει ορισμένα μέτρα απ’ αυτά που και η ίδια εξαγγέλλει: ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως αιχμή του δόρατός του το θέμα της υπερφορολόγησης, στη «Συμφωνία Αλήθειας» ευαγγελίζεται μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, ωστόσο η ΝΔ θα εμφανιστεί στη Βουλή να... καταψηφίζει τα σχετικά. Σημειωτέον ότι, μεταξύ άλλων, στα αντίμετρα, όπως τα παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες, περιλαμβάνονται:
- Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
- Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
- Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση του συντελεστή.

Πηγή:matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!