Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Τα μέτωπα της επόμενης μέρας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

H χώρα από τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης βρίσκεται πλέον στην τροχιά ενός ακόμη μνημονίου. Συμπληρωματικού; Του 4ου; Οπως και να το δει κανείς, δεν παύει να είναι ένα ακόμη μνημόνιο, κάτι άλλωστε που παραδέχθηκε με περισσή ειλικρίνεια ο πρώην υπουργός Ν. Φίλης.
Μπορεί, λοιπόν, το βράδυ της Πέμπτης μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός να ένιωσε ανακουφισμένος, αλλά -δυστυχώς για εκείνον- τα δύσκολα για την κυβέρνησή του δεν τελείωσαν. Η Αθήνα θα πρέπει πλέον να περιμένει τις αποφάσεις των δανειστών για το χρέος και εφόσον αυτές υπάρξουν, θα πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι είναι κάτι πιο συγκεκριμένο και πιο... καλό από όσα είχε πετύχει ο κ. Σαμαράς τον Νοέμβριο του '12, τότε που ?και πάλι? οι εταίροι είχαν λάβει ανάλογες αποφάσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Αυτό ως προς τους... έξω. Στο εσωτερικό, οι κοινωνικές αντιδράσεις, το βαρύ πολιτικό κλίμα και η κακή κατάσταση της πραγματικής οικονομίας είναι τα τρία «καυτά» μέτωπα που... περιμένουν τον Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου το επόμενο διάστημα. Και η αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να περιοριστεί σε επικοινωνιακής μορφής τακτικές, διότι όσο η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι η... ανάπτυξη έρχεται, τόσο μεγαλώνει η αντίδραση των πολιτών που νιώθουν ότι τους κοροϊδεύουν. Οι εξεταστικές επιτροπές, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες (με τα γνωστά αποτελέσματα...), η επιχείρηση πόλωσης κ.ά. δεν είναι τακτικές ικανές για να προσπεράσουν οι πολίτες τα διογκούμενα προβλήματά τους.
Κατά συνέπεια, απαιτούνται ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ανακάμψει η κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, η δημοσκοπική διαφορά με τη ΝΔ θα είναι τον Σεπτέμβριο ακόμη χειρότερη για τον ΣΥΡΙΖΑ, και όσα και να λένε ότι οι εταιρείες δεν καταγράφουν την αλήθεια, είναι σαφές ότι το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση θα μεγαλώσει. Μπορεί εντός Βουλής να καταγράφεται μια αξιοσημείωτη (και πέραν πάσης πρόβλεψης) συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά στο επίπεδο της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 δηλώνει σήμερα αναποφάσιστος ή ότι θα επιλέξει άλλο κόμμα, κάτι που ?σύμφωνα με όλους τους εκλογικούς αναλυτές? επιβεβαιώνει τη δημοσκοπική καθίζηση του κυβερνώντος κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντίθετα, για το μόνο που δεν ανησυχεί είναι για τη συσπείρωση των δικών του ψηφοφόρων. Το σχετικό ποσοστό υπερβαίνει σημαντικά το 80%.
Μια και ο λόγος για τη ΝΔ, η εβδομάδα που πέρασε είχε έντονο παρασκήνιο σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της ΝΔ για τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή. Οι συσκέψεις ήταν πολλές μέχρι να καταλήξουν στις οριστικές αποφάσεις. Την... έκπληξη την έκαναν δύο μετριοπαθείς βουλευτές. Οι τομεάρχες Κ. Καραμανλής και Γ. Κουμουτσάκος που -σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης- τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της ΝΔ από την ψηφοφορία. Αντίθετη γνώμη εξέφρασε ο συνήθως... δυναμικός Αδ. Γεωργιάδης, ενώ ο Κ. Χατζηδάκης πήγε στο άλλο άκρο εισηγούμενος να υπερψηφιστούν ορισμένες εκ των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. Η τελευταία πρόταση απερρίφθη χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση. Το ενδεχόμενο της αποχώρησης όμως συζητήθηκε εκτενώς, και μάλιστα χρειάστηκαν και άλλες δύο συσκέψεις για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Τελικά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι βουλευτές έπρεπε να μείνουν και να πουν το «όχι» στο νέο μνημόνιο...
Ο Βενιζέλος και οι... βενιζελικότεροι
Η... αστική ειρωνεία είναι ένα τεράστιο προσόν στην πολιτική και ελάχιστοι -δυστυχώς- το έχουν. Ενας εξ αυτών είναι ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος το απέδειξε και πρόσφατα στη Βουλή, όταν απευθυνόμενος στους υπουργούς Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη, για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2021 για το χρέος, είπε: «Τους ευχαριστώ. Είναι βενιζελικότεροι του Βενιζέλου».
Σαμαράς εν δράσει
Αξιοσημείωτη κινητικότητα εμφανίζει το τελευταίο διάστημα ο Αντ. Σαμαράς. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευ. Βενιζέλο (θέμα που αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα «Real») δείπνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.
Την ίδια ώρα κρατά τακτικές επαφές με αρκετούς βουλευτές της ΝΔ αλλά και με κομματικά στελέχη. Σε όλους ο πρώην πρωθυπουργός δεν κρύβει αφενός την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας και αφετέρου την εκτίμησή του ότι πολιτικές εξελίξεις (δηλ. εκλογές) μπορεί να υπάρξουν ανά πάσα στιγμή μετά το καλοκαίρι.
Κατά την άποψη του κ. Σαμαρά οι ξένοι δεν θέλουν αναταράξεις μέχρι τις γερμανικές εκλογές, κάτι που έχουν διαμηνύσει σε όλους, αλλά από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά. Ιδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!