Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Ιταλικές εκλογές μαζί με τις γερμανικές;

Italien Premierminister Enrico Letta Vertrauensfrage Referendum 02.10.2013 (Reuters)Oι πρόωρες εκλογές, στην Ιταλία, είναι όλο και πιο πιθανές. Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι προτείνει ως ιδανική ημερομηνία τις 24 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα δηλαδή των γερμανικών εκλογών.

Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλλο, ζητά να γίνουν ακόμη πιο γρήγορα, στις 10 Σεπτεμβρίου. Κύρια αιτία  της  νέας αυτής  προσέγγισης, η συμφωνία που άρχισε να διαφαίνεται, για  νέο εκλογικό νόμο. Κεντροαριστερά, κεντροδεξιά και Πέντε Αστέρια δηλώνουν πως συμφωνούν  να υιοθετηθεί το γερμανικό εκλογικό σύστημα.  Με απλή αναλογική στις περιφέρειες, μονοεδρικές με πλειοψηφικό και όριο εισόδου του 5%  στο κοινοβούλιο. Η έγκριση του νόμου από την βουλή και την γερουσία θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, o Ρέντσι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχεδιάζουν  κυβερνητική συνεργασία  για να αποκλείσουν τα Πέντε Αστέρια, τα οποία είναι ουσιαστικά αδύνατον να μπορέσουν να συμμαχήσουν με κάποια άλλη πολιτική δύναμη.

Οι ψηφοφόροι έχουν διαφορετική γνώμη
O πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Υπάρχουν, όμως, αρκετά προβλήματα. Πρώτα απ΄όλα, ένα μεγάλο  μέρος των κεντροαριστερών ψηφοφόρων δεν θέλει καμία  συνεργασία με τον «πρώην Καβαλιέρε». Προτιμά  συμπόρευση με δυνάμεις της αριστεράς. Η εσωτερική μειοψηφία των «Δημοκρατικών» αναμένεται να θέσει με έμφαση σήμερα το θέμα, σε συνεδρίαση της διεύθυνσης του κόμματος. Και να ζητήσει πιθανώς την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το οποίο τα εγγεγραμμένα μέλη να αποφασίσουν αν επιθυμούν  συγκυβέρνηση με την «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι.
Υπάρχει, δε, και  ένα άλλο θέμα. Τι θα γίνει με τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό, και την ανάγκη περικοπών, οι οποίες  αναμένεται να ξεπεράσουν τα είκοσι  δισεκατομμύρια ευρώ;Αν δεν ψηφισθούν εγκαίρως, ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα ανέβει –αυτόματα- στο 25%. Με κίνδυνο, να εκτιναχθεί και το  ιταλικό σπρεντ. Λαμβάνοντας υπόψη του  όλες αυτές τις παραμέτρους, την τελική απόφαση για την προκήρυξη  πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο -ή αναβολή της ψήφου για αργότερα-  θα πρέπει να την λάβει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο  οποίος αναμένεται, βέβαια, να προασπίσει, πάνω απ΄όλα.  την πολιτική  και οικονομική σταθερότητα της χώρας του.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη  
Πηγή:DW 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!