Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Η ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ Η ΛΕΠΕΝ...

ΦΕΛΝΙΚΟΣ στο matrix24.gr
Εκτός δραματικού απροόπτου ο Μακρόν θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας. Η Μαρί Λεπέν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη καθώς το πιθανότερο είναι να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40%.
Κάτι πρωτοφανές για το ακροδεξιό κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας της. Ουσιαστικά θα έχει αλλάξει τα δεδομένα της Ε' γαλλικής δημοκρατίας. Το ευρωφοβικό και ρατσιστικό Εθνικό Μέτωπο, από το περιθώριο μπαίνει στο κέντρο της πολιτικής ζωής στη δεύτερη μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Και μελλοντικά θα έχει αυξημένο ρόλο στο γαλλικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Εάν ο Μακρόν έχει έμπροσθεν του ποσοστού του το πέντε (5) και η Λεπέν το τέσσερα (4) τίποτε από την επομένη των εκλογών δεν θα είναι ίδιο στην Ευρώπη και την Ευρώπη. Τη μοναδική φορά που το κόμμα της οικογένειας Λεπέν μπήκε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, το 2002, έλαβε το 18% των ψήφων. Αν τώρα έχει κοντά στο 40% ή και περισσότερο, οι Γάλλοι αλλά και η Ευρωπαίοι δημοκράτες δεν θα πρέπει να αισθάνονται καλά.
Μέχρι πρότινος οι δημοσκόποι υποστήριζαν πως ο Μακρόν έναντι της Λεπέν, στο δεύτερο γύρο, θα λάβει ποσοστό που φθάνει ή και ξεπερνά το 65%. Μέχρι πρότινος, γιατί τις τελευταίες ημέρες έχουμε αντιστροφή της τάσης. Παρατηρείται πτώση των ποσοστών του κεντρώου υποψηφίου και άνοδος της "μετεμφιεσμένης" Λεπέν, η οποία, ειδικά στα θέματα των μεταναστών και του ευρώ, προσπαθεί τώρα να πείσει ότι δεν είναι λύκος, αλλά αρνί. Τα νέα λοιπόν από τη Γαλλία δεν είναι ευχάριστα.
Βεβαίως, ο Μακρόν, εάν δεν κάνει κάποια γκάφα ολκής, είναι δύσκολο να χάσει. Και χθες στο ντιμπέϊτ των δύο υποψηφίων δεν έκανε. Κατά κοινή ομολογία ήταν καλός. Το ίδιο και η αντίπαλός του. Όμως στη Λεπέν δεν αρκεί μια καλή εμφάνιση. Αυτή είναι πίσω στα ποσοστά. Του Μακρόν του αρκεί, στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι την 7η Μαΐου, να μην κάνει λάθος. Η Λεπέν χρειάζεται να βάλει γκολ για να ανατρέψει το σκορ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει ο Μακρόν να ταυτιστεί με το κακό παρελθόν των κομμάτων (σοσιαλιστές και δεξιοί) που θα τον ψηφίσουν, κάτι που επιχειρεί να του χρεώσει η Λεπέν κατηγορώντας τον για ταύτιση με τον νεοφιλευθερισμό και τη γερμανική ηγεμονία και εμφανιζόμενη η ίδια ως υπερασπιστής των αδυνάμων και των πατριωτών της Γαλλίας
Εάν οι ψηφοφόροι του Αμόν στο σύνολό τους και οι μισοί από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν και του Φιγιόν ψηφίσουν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τον Μακρόν θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Λεπέν να κόψει πρώτη αυτή το νήμα, καθώς από το υπόλοιπο μισό των ψηφοφόρων των Μελανσόν και Φιγιόν μόνο στο 1/3 μπορεί να ελπίζει, που όμως δεν της αρκεί για να ξεπεράσει τον αντίπαλό της. Σχηματικά μιλώντας θα λέγαμε πως στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν ξεκινά με ένα ποσοστό 30% (24 που πήρε ο ίδιος συν το 6% του Μακρόν) και η Λεπέν με 26% αν στο δικό της 21% προσθέσουμε και το 5% του Ενιάν.
Ακόμη και κανείς άλλος, από τα άλλα κόμματα, να μην τους ψήφιζε η διαφορά τους, λόγω της αποχής, θα έφθανε τις 10 μονάδες. Επειδή από τους αριστερούς και τους γκωλικούς που θα προσέλθουν στις κάλπες οι περισσότεροι θα προτιμήσουν τον Μακρόν, το πιθανότερο είναι η διαφορά να ξεπεράσει τις 15 μονάδες. Ενδεχομένως, να προσεγγίσει και το 20%. Όμως επειδή η "κρυφή ψήφος" εικάζεται ότι προέρχεται από τη Λεπέν και φυσικά επειδή ο "αντισυστημισμός", ως ρεύμα, έχει πέραση, όπως έδειξαν ο Τραμπ και το Brexit, η λογική λέει πως οι προοδευτικοί άνθρωποι της Γαλλίας θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες, όπως έκαναν οι ομοϊδεάτες τους σε Αυστρία και Ολλανδία, για να μην δουν να εξέρχεται από αυτές το τέρας της ακροδεξιάς.
Σε κάθε πάντως περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ψηφίζουν οι Γάλλοι, με βάση τα προβλήματά τους, και όχι τα πιστεύω και τα θέλω ημών και των άλλων, των μη Γάλλων δηλαδή, που αναλύουν τα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία από απόσταση και μέσω διαφόρων υποκειμενισμών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!