Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Χωρίς προσχήματα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Ο Τραμπ, πολιορκημένος στον Λευκό Οίκο, μπορεί να διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος της ανατρεπτικής-αποσταθεροποιητικής του ατζέντας, παραμένει όμως σταθερός στην πρόθεσή του να μειώσει το πλεόνασμα της Γερμανίας στις διμερείς εμπορικές της συναλλαγές με τις ΗΠΑ.

Εδώ δεν πρόκειται για ανατροπή με την υπογραφή του Τραμπ, αλλά για συνέχεια μιας σκληρής αντιπαράθεσης, που καταγράφεται εδώ και χρόνια, με κορυφαίους σταθμούς τα εξοντωτικά πρόστιμα των αμερικανικών Αρχών στη Siemens, τη Volkswagen και την Deutsche Bank. Επιπλέον είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Βόρειας Αμερικής κατά της ΕΕ, αλλά για διμερείς εχθροπραξίες της Ουάσιγκτον με το Βερολίνο.
Είναι βέβαιο ότι πολλοί ηγέτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης και κατά κύριο λόγο οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας συμφώνησαν με τα όσα είπε για την επιθετική εμπορική πολιτική της Γερμανίας ο Τραμπ, καθώς είναι γνωστή η θέση του Νότου της Ευρώπης ότι τα δικά τους ελλείμματα είναι η συνέπεια των πλεονασμάτων της Γερμανίας.
Με δυο λόγια, ο Τραμπ είπε σε ωμή διατύπωση αυτά που σκέπτονται οι περισσότεροι εταίροι της Γερμανίας στην ΕΕ-Ευρωζώνη και κανείς δεν τολμά να πει ανοιχτά... Αν η οργή των ΗΠΑ για τα πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο αφορά κατά κύριο λόγο τη Γερμανία και όχι γενικώς και αορίστως την ΕΕ, το ίδιο ισχύει και στην αμερικανική πίεση στους εταίρους στο ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη συνεισφορά στις αμυντικές δαπάνες.
Σε μεγάλο βαθμό η υποδειγματική δημοσιονομική ισορροπία της Γερμανίας κάθε χρόνο οφείλεται όχι μόνον σε μια ακραία συρρίκνωση επενδύσεων στην ανανέωση παλαιών και στην κατασκευή νέων υποδομών, αλλά στην άρνηση του Βερολίνου να κινηθεί σταδιακά με μια σταθερή ετήσια αύξηση των αμυντικών δαπανών ώστε σε βάθος χρόνου να μπορεί να προσεγγίσει τα αντίστοιχα ποσοστά της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Επιθετική εμπορική πολιτική, άρνηση συμμετοχής στην ασφάλεια της Δύσης, άρνηση αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη συνθέτουν μια «αλά καρτ» διεθνή και ευρωπαϊκή υπευθυνότητα της Γερμανίας.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!