Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Καλοκαίρι και... καταχνιά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Ετοιμο το έχει, τελικά, το... αφήγημα η κυβέρνηση. Ψηφίζει τα μέτρα, αναγγέλλει το τέλος των μνημονίων και της επιτήρησης, καλωσορίζει την ανάπτυξη και ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές. Με απλά λόγια δηλαδή ένα «success story», με την υπογραφή -αυτήν τη φορά- του κ. Αλ. Τσίπρα.
Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ελπίζουν ότι ο θόρυβος για τα νέα μέτρα θα κρατήσει το πολύ δέκα - δεκαπέντε ημέρες, μέχρι δηλαδή να ακουστούν τα 153 «ναι σε όλα» στη Βουλή. Μετά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προσδοκίες, η πολιτική ζωή θα επανέλθει στους γνώριμους-νωχελικούς της ρυθμούς μέχρι να φτάσει το καλοκαίρι και να καταλαγιάσουν πλήρως τα μίση και τα πάθη.
«Από Σεπτέμβρη βλέπουμε...», είναι η πλέον συνήθης φράση που ακούς το τελευταίο διάστημα, όταν μιλάς με μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Το μοναδικό... πρόβλημα σε όλον αυτόν τον σχεδιασμό είναι οι αντοχές των πολιτών, οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις απειλές των κατασχέσεων, τους πλειστηριασμούς, τις οφειλές στη ΔΕΗ και τους φόρους.
Κατά συνέπεια δεν είναι βέβαιο ότι η θερινή ραστώνη ή η ρητορικη της κυβέρνησης θα επηρεάσει την κοινή γνώμη. Δεν είναι βέβαιο δε ότι και η σκανδαλολογία θα παίξει ρολο στην παρούσα χρονική συγκυρία. Η όποια εξεταστική επιτροπή αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για τρεις μέρες, το πολύ. Οσο κράτα δηλαδή ένα... θαύμα!
Σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ προχώρησε τις τελευταίες ημέρες ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνεντεύξεις του ιδίου, δηλώσεις όλων των κορυφαίων στελεχών του κόμματος και έπεται η συνέχεια των περιοδειών του. Ο στόχος του είναι διπλός: Πρώτον να απαντήσει στην πράξη στις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι μετά το «κλείσιμο της δευτερης αξιολόγησης η ΝΔ δεν έχει αφήγημα,» και το δευτερο να δώσει ο ίδιος τις κατευθυντήριες γραμμές στους βουλευτές. Να χαράξει δηλαδή τη «γραμμή».
Θα επιμείνει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών και παράλληλα θα δώσει έμφαση στο κόστος των διαπραγματεύσεων που έχει διεξαγάγει ο κ. Τσίπρας με την τρόικα. Ο τίτλος «4ο Μνημόνιο» θα είναι το βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα και η τεκμηρίωση θα γίνει με στοιχεία.
Πυκνώνουν οι φήμες που εμφανίζουν τον κ. Τσιπρα να ετοιμάζει νέο δημοψήφισμα. Αυτήν τη φορά με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση και τις αλλαγές που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει στον καταστατικό χάρτη της χώρας. Η αλήθεια είναι πως μια τέτοια επιλογή θα εξυπηρετήσει και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης (κάτι που πάντοτε επιδιώκει η κυβέρνηση, ειδικά όταν οι δημοσκοπήσεις είναι αυτές που είναι...) και θα δοθεί η αίσθηση της λεγόμενης «άμεσης δημοκρατίας» ή της... συγκυβέρνησης με τον λαό.
Οσον άφορα το ερωτηματολόγιο, εάν τελικά προχωρήσει αυτή η σκέψη, θα είναι εξαιρετικά γενικόλογο. «Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών;», «πρέπει οι πολιτικοί να τιμωρούνται εφόσον διαπράττουν αδίκημα, όπως οι Ελληνες πολίτες;» και αλλά παρόμοια θα είναι τα ερωτήματα, τα οποία -λογικά- θα αποσπάσουν θετικές απαντήσεις σε ποσοστά που θα θυμίζουν τη Σοβιετική Ενωση την εποχή του Ι. Στάλιν...
Οι υπουργοί αλλάζουν, οι τακτικές όχι
Δεν πρόλαβαν καν να γίνουν οι χειραψίες μεταξύ των Ελληνων υπουργών και των δανειστών και άρχισαν τα σενάρια του ανασχηματισμού. Ο κ. Τσίπρας όμως θα ακολουθήσει και σε αυτό την... πεπατημένη. Θα κάνει πρώτα μια-δυο επισκέψεις σε υπουργεία να δείξει ότι η καθημερινότητα είναι το βασικό μέλημά του, θα δώσει (on camera) κατευθύνσεις και τις όποιες αλλαγές θα τις κάνει αργότερα. Καμιά πρωτοτυπία...
Περί «κόκκινων γραμμών»
Παλιότερα ήταν οι συντάξεις, πιο πρόσφατα το αφορολόγητο, τώρα η ρύθμιση του χρέους. Ο λόγος για τις «κόκκινες γραμμές» που έχει βάλει κατά καιρούς η κυβέρνηση.
Τις δυο πρώτες τις... πάτησε, παρά τις ρητές δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών. Αυτήν τη στιγμή έχει μείνει η ρύθμιση του χρέους, για την οποία οι Γερμανοί μέχρι στιγμής αντιδρούν και παραπέμπουν τις αποφάσεις για αργότερα.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να περιγραφούν τώρα τα μέτρα (προς χάριν του ΔΝΤ) και μετά τις γερμανικές εκλογές να μπει η «σφραγίδα». Οπως και να 'χει πάντως, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει! Οπως κάνει πάντα άλλωστε, ανεξαρτήτως των αποφάσεων που λαμβάνονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!