Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Μήνυμα Βερολίνου προς τον Ερντογάν...

«Στη Γερμανία δεν χωρούν τουρκικές κάλπες για τη θανατική ποινή»...
Το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει να στηθούν κάλπες στη Γερμανία, στην περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να...

διενεργήσει δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, που είπε ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με το γερμανικό δίκαιο και τις αρχές του γερμανικού κράτους.

«Είναι πολιτικά αδιανόητο να εγκρίνουμε τέτοιου είδους ψηφοφορία στη Γερμανία, με αντικείμενο ένα μέτρο που αντίκειται στο γερμανικό Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές αρχές», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στη Γερμανία, και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης, πρεσβείες και προξενεία απολαμβάνουν ασυλίες, και η Τουρκία ενδέχεται να ζητήσει να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις τους ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν οι περίπου 1,5 εκατ. Τούρκοι που ζουν στη χώρα.

Ωστόσο, όπως είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, «αν ένα άλλο κράτος επιθυμεί να κάνει εκλογές ή άλλες ψηφοφορίες στα προξενεία στη Γερμανία, τότε αυτό ανήκει στη δικαιοδοσία της Γερμανίας».

Το ζήτημα έρχεται να προσθέσει άλλο ένα στοιχείο στις αρκετά διαταραγμένες σχέσεις των δύο χωρών, ειδικά μετά και το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Βερολίνο για ναζιστική συμπεριφορά, όταν η Γερμανία αρνήθηκε να δώσει άδειες για προεκλογικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της.

Επιπλέον, το ζήτημα της θανατικής ποινής είναι καθοριστικό για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς η Τουρκία την κατάργησε το 2004 ως βήμα για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Και ενώ οι Ευρωπαίου αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. αν εφαρμόσει τη θανατική ποινή, ο Τούρκος πρόεδρος, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα δήλωσε έτοιμο να την επαναφέρει «αν του το ζητήσει ο τουρκικός λαός».

Και η Αυστρία
Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε πως ούτε η Αυστρία θα επιτρέψει να στηθούν κάλπες στο έδαφός της στην περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Τουρκία για την επαναφορά της θανατικής ποινής...

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!