Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Το χρέος και η αβεβαιότητα...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

«Φρένο» στις προσδοκίες της κυβέρνησης για μια ολιστική (λέξη που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο πρωθυπουργός...) συμφωνία βάζει το Βερολίνο, επαναλαμβάνοντας σταθερά τη θέση ότι οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν μετά το τέλος του
προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018. Ηταν σαφές από την πρώτη στιγμή ότι οι Γερμανοί δεν θα μπουν καν σε συζήτηση για το θέμα που «καίει» την Αθήνα πριν από τις εκλογές τους, διότι πολύ απλά έχουν και αυτοί κοινή γνώμη που αντιμετωπίζει τουλάχιστον με επιφύλαξη οποιαδήποτε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Εάν επιμείνουν, τότε η χώρα θα μπει σε περίοδο αβεβαιότητας και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει: είτε θα κάνει πράξη την απειλή περί ακύρωσης των όσων ψηφίστηκαν πολύ πρόσφατα από την ελληνική Βουλή, είτε θα βρεθεί (και πάλι) στη δυσάρεστη θέση να έχει ψηφίσει δύσκολα μέτρα χωρίς να έχει πάρει κάτι συγκεκριμένο. Η πρώτη επιλογή προφανώς θα οδηγήσει σε σύγκρουση την κυβέρνησή του με την τρόικα, κάτι που -λογικά- δεν θα το ρισκάρει μετά την εμπειρία του καλοκαιριού του 2015! Το δεύτερο είναι πιο πιθανό να συμβεί, παρά το γεγονός ότι έτσι χάνεται το επικοινωνιακό περιτύλιγμα (ή αλλιώς το... αντίδωρο) των μέτρων ύψους 4,9 δισ. που συμφώνησε και θα εφαρμόσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, έχει δείξει αρκετά ευέλικτος μέχρι τώρα και μπορεί σχετικά εύκολα να βρει ένα άλλο... περιτύλιγμα προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο. Θα επαναφέρει τη ρητορική των αντιμέτρων; Θα βρει κάτι καινούργιο; Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι μετακινήθηκε γρήγορα και... αποτελεσματικά από τη «γραμμή» τού «ούτε ένα ευρώ πρόσθετος φόρος» στα μέτρα για το 2019 και το 2020 και τελικά η κυβέρνηση πήρε τα πολυπόθητα 153 «ναι σε όλα».
Ως προς την ουσία, θα φανεί το επόμενο διάστημα εάν θα επιβεβαιωθεί και σε αυτή την περίπτωση ο κανόνας του ποδοσφαίρου ότι «στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί...»!
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!