Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Εκτός Υπερταμείου η «Εγνατία Οδός Α.Ε.»...

Εγνατία οδόςΜπορεί ο οδικός άξονας της Εγνατίας με τις καθέτους του να παραχωρείται, αλλά η εταιρεία που τον κατασκεύασε -η «Εγνατία Οδός Α.Ε.»- δεν θα υπαχθεί καν στο Υπερταμείο, αντιθέτως, για περίπου 35 χρόνια θα εποπτεύει τον μελλοντικό παραχωρησιούχο.
Οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν σε χθεσινή δίωρη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, η διοίκηση της εταιρείας (Απόστολος Αντωνούδης, Ρία Καλφακάκου) και οι εργαζόμενοι (Θάνος Τενεκές).

Η κυβερνητική ανακοίνωση ήταν λιτή και σαφής: «Η Εγνατία Οδός Α.Ε. δεν θα συμπεριληφθεί στο Υπερταμείο, θα αναλάβει το έργο παρακολούθησης της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού» και τέλος, σημαντικότερο ίσως των προηγούμενων, «θα είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Υποδομών».

Αποκωδικοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» υπολογίζεται ότι η εταιρεία -με τους 240 εργαζομένους οι οποίοι διατηρούν τις θέσεις τους- για να μπορέσει να καλύψει τα λειτουργικά έξοδά της θα πρέπει να έχει ετήσια έσοδα περί τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Από τον ρόλο επιτήρησης του παραχωρησιούχου (για τη συντήρηση και λειτουργία του οδικού άξονα) τα έσοδα προϋπολογίζονται στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία υπολογίζει επίσης έσοδα από κατασκευές και επιβλέψεις της σε οδικά και σιδηροδρομικά τεχνικά έργα, αλλά και ως σύμβουλος σε δήμους και Περιφέρειες αφού διαθέτει την τεχνογνωσία.

Το ποσό των 3 ή 4 εκατομμυρίων που απομένει θα καλύπτεται από το ΥΠΟΜΕΔΙ αφού η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» θα παραμείνει εταιρεία του Δημοσίου.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Απ. Αντωνούδης δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «αντιμετωπίζουμε θετικά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης καθώς διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας αλλά δίνεται και νέος ρόλος στην εταιρεία».

Ερωτώμενος σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι και χθες εμπόδισαν τη διαδικασία διεξαγωγής διαγωνισμού για την κατασκευή νέου σταθμού διοδίων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, και σχολιάζοντας πληροφορίες για πιέσεις που ασκούσε το ΤΑΙΠΕΔ στη διοίκηση να κινηθεί εναντίον τους δικαστικά, σημείωσε ότι «δεν υπήρχε περίπτωση να κινηθούμε για να κηρύξουμε παράνομη και καταχρηστική την κινητοποίησή τους. Τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν, θα το αποφασίσουν οι ίδιοι».
Οι θέσεις εργασίας

«Το κρίσιμο για εμάς ήταν βέβαια η διατήρηση των θέσεων εργασίας» λέει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Τενεκές, προσθέτοντας ακόμη ότι «είναι σημαντικό που είμαστε μέσα στα πλάνα του ΥΠΟΜΕΔΙ για τη διαχείριση έργων. Υπάρχει βέβαια και η παραχώρηση του οδικού άξονα.

»Εχουμε να αθροίσουμε πολλά και να σκεφτούμε επίσης για το πώς κινηθούμε από εδώ και πέρα κι αυτό θα γίνει την Παρασκευή στη γενική μας συνέλευση, όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα όπως κι αυτό των κινητοποιήσεων για τους σταθμούς των διοδίων»...


Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!