Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Ο γαμπρός του Τραμπ είχε προτείνει μυστικό κανάλι επικοινωνίας με το Κρεμλίνο -Οι κρυφές επαφές με τη Ρωσία

Φωτογραφία: ΑP/ Evan Vucci ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ
Ο γαμπρός και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, είχε προτείνει στον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον τη δημιουργία ενός μυστικού καναλιού απευθείας επικοινωνία με το Κρεμλίνο, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αυτό αποκάλυψε η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Κίσλιακ ανέφερε στους ανώτερους του ότι ο Κούσνερ, έκανε την πρόταση υποδεικνύοντας να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό κάποιο κτίριο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής, σύμφωνα με υποκλοπές ρωσικών επικοινωνιών που έχουν περιέλθει σε γνώση των αξιωματούχων που επικαλέστηκε η εφημερίδα.
Η πρόταση έγινε σε συνάντηση του Κούσνερ με τον Κίσλιακ, την 1η Δεκεμβρίου ή την επόμενη ημέρα, στον Trump Tower, στη Νέα Υόρκη. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο καθώς είχε πει ψέματα για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή.
Το FBI έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εν λόγω συνάντηση, όπως και για εκείνη που είχε ο Κούσνερ με τον Σεργκέι Γκαρκόφ, τον πρόεδρο της κρατικής ρωσικής τράπεζας Βνιεσκανόμπανκ, στην οποία έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις από το 2014 εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία.
Αυτές οι αποκαλύψεις εντείνουν την πίεση στον Λευκό Οίκο, εν μέσω της έρευνας για την ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη στις περσινές προεδρικές εκλογές. Ηδη, δημοσιεύματα στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο Κούσνερ είναι πρόσωπο ενδιαφέροντος στην έρευνα του FBI, χωρίς να χαρακτηρίζεται ύποπτος.

Κρυφές έως τώρα οι επαφές του Κούσνερ
Το Reuters, επικαλούμενο επτά Αμερικανούς αξιωματούχους, εν ενεργεία και πρώην, αναφέρει ότι ο Κούσνερ είχε τουλάχιστον τρεις επαφές με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και αργότερα, οι οποίες δεν είχαν αποκαλυφθεί έως τώρα.
Σε αυτές, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, συμπεριλαμβάνονται δύο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του 2016. Στις αρχές αυτής της χρονιάς, ο Κούσνερ βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας του FBI για το εάν υπήρξε συνεργασία μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και του Κρεμλίνου, ανέφεραν δύο άλλες πηγές.
Αρχικά ο Κούσνερ προσέλκυσε την προσοχή του FBI πέρυσι, όταν στελέχη του άρχισαν να μελετούν τις διασυνδέσεις του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους, κατά τις δύο πηγές.
Οι νέες πληροφορίες ρίχνουν φως στο πότε και το γιατί ο Κούσνερ προσέλκυσε το ενδιαφέρον του FBI και δείχνουν πως οι επαφές του με τον Κίσλιακ ήταν πιο εκτενείς από ό,τι παραδέχεται ο Λευκός Οίκος.
Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News μετέδωσε την Πέμπτη ότι οι ενέργειες του Κούσνερ μελετώνται από το FBI, στην πρώτη ένδειξη πως η έρευνα, η οποία άρχισε τον Ιούλιο, πλέον έχει φθάσει στον στενό κύκλο του Αμερικανού προέδρου.
Το FBI απέφυγε να σχολιάσει. Η ρωσική πρεσβεία ανέφερε ότι η πολιτική της είναι να μη σχολιάζει διπλωματικές επαφές. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο.
Η δικηγόρος του Κούσνερ, η Τζέιμι Γκορέλικ, δήλωσε ότι ο πελάτης της δεν θυμάται να συνομίλησε με τον Κίσλιακ μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου.
«Ο κ. Κούσνερ είχε συμμετάσχει σε χιλιάδες συνδιαλέξεις εκείνη τη χρονική περίοδο. Δεν θυμάται αυτές τις συνδιαλέξεις όπως αναφέρθηκαν. Ζητήσαμε (από το Reuters) τις ημερομηνίες αυτών των φερόμενων συνδιαλέξεων για να εξετάσουμε το θέμα και να απαντήσουμε, αλλά δεν λάβαμε τέτοιες πληροφορίες», ανέφερε.
Τον Μάρτιο, ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει πως ο Κούσνερ και ο Φλιν συναντήθηκαν με τον Κίσλιακ στον Trump Tower τον Δεκέμβριο για να δημιουργήσουν «μια γραμμή επικοινωνίας». Ο Κίσλιακ ήταν επίσης παρών σε μια προεκλογική ομιλία του Τραμπ στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο του 2016 όπου είχε παραβρεθεί και ο Κούσνερ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει παραδεχθεί πως υπήρξε οποιαδήποτε άλλη επαφή μεταξύ του Κούσνερ και Ρώσων αξιωματούχων.
Πριν από τις εκλογές, οι συνομιλίες του Κίσλιακ με τον Κούσνερ και τον Φλιν επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη βελτίωση των αμερικανορωσικών οικονομικών σχέσεων, σύμφωνα με έξι από τις πηγές του Reuters. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και για την υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014.
Μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο Κούσνερ και ο Φλιν συζήτησαν με τον Κίσλιακ την ιδέα να δημιουργηθεί ένα μυστικό κανάλι επικοινωνίας του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα παρέκαμπτε τους διπλωμάτες και τις υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με δύο από τις πηγές. Το Reuters αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει πώς ή πότε ακριβώς έγινε αυτή η συζήτηση.
Το πρακτορείο είχε μεταδώσει πρώτο την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόταση για το μυστικό κανάλι επικοινωνίας είχε συζητηθεί ανάμεσα στον Φλιν και τον Κίσλιακ καθώς ο Τραμπ ετοιμαζόταν να αναλάβει την προεδρία. Η εφημερίδα The Washington Post ήταν η πρώτη που ανέφερε χθες ότι ο Κούσνερ είχε πάρει μέρος στη συζήτηση.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πηγές είπαν στο Reuters ότι υπήρξαν τουλάχιστον 18 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και email μεταξύ συνεργατών του Τραμπ και ανθρώπων που συνδέονται με τη Ρωσία που δεν είχαν αποκαλυφθεί τους οκτώ μήνες ως τις εκλογές του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων έξι συνδιαλέξεων με τον Κίσλιακ.
Έξι από τις πηγές είπαν ότι υπήρξαν πολλαπλές επαφές των Κούσνερ και Κίσλιακ, αλλά απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες. Δεν έκαναν σαφές εάν ο Κούσνερ συνομιλούσε με τον Κίσλιακ μόνος του ή μαζί με άλλους συνεργάτες του Τραμπ.
Το FBI εξετάζει εάν και κατά πόσον οι Ρώσοι υπέδειξαν στον Κούσνερ ή άλλους συνεργάτες του Τραμπ ότι η χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων θα συνεπαγόταν ότι ρωσικές τράπεζες θα προσέφεραν χρηματοδότηση σε ανθρώπους που συνδέονται με τον Τραμπ, είπε ακόμη ο εν ενεργεία αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ως τώρα δεν έχουν δει αποδεικτικά στοιχεία ότι διαπράχθηκε κάποιο αδίκημα ή ότι υπήρξε συνεργασία της εκστρατείας του Τραμπ και του Κρεμλίνου. Επιπλέον, δεν έχει βρεθεί καμιά απόδειξη ότι ο Τραμπ ενέκρινε, ή ότι γνώριζε, τις επαφές. Ενδέχεται να μη βρεθεί τίποτε ανάρμοστο όσον αφορά τις επαφές αυτές, σημείωσε ο εν ενεργεία αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Ο Κούσνερ προσφέρθηκε τον Μάρτιο να καταθέσει στην Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία διεξάγει χωριστή έρευνα για το ενδεχόμενο η Ρωσία να παρενέβη για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.

«Αίθουσα πολέμου» ετοιμάζει ο Τραμπ για το θέμα
Στο μεταξύ, ο Τραμπ ετοιμάζεται να δημιουργήσει «αίθουσα πολέμου» στον Λευκό Οίκο, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν για τις σχέσεις μελών της προεκλογικής εκστρατείας του με τη Ρωσία. Αυτό ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters.
Με την επιστροφή του Αμερικανού προέδρου από το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, θα προστεθούν στο δυναμικό του κυβερνητικού επιτελείου έμπειροι πολιτικοί σύμβουλοι και πιθανότατα και δικηγόροι οι οποίοι θα διαχειρίζονται την υπόθεση με τη Ρωσία που έχει λάβει επείγουσα διάσταση μετά το διορισμό του πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ως ειδικό ανακριτή για να ηγηθεί των ερευνών.
Εκτός από την απόκρουση των κατηγοριών σε σχέση την επιρροή της Μόσχας στην κυβέρνηση Τραμπ, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην προώθηση της πολιτικής ατζέντας του προέδρου που έχει «παγώσει». Πιθανότατα η στρατηγική θα περιλαμβάνει περισσότερα ταξίδια του Αμερικανού προέδρου εκτός Ουάσιγκτον καθώς και συγκεντρώσεις σαν και αυτές που χαρακτήρισαν την προεκλογική του εκστρατεία.
Άτομο που βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Λευκό Οίκο υποστήριξε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι είναι απαραίτητος ένας μηχανισμός που θα εστιάσει στη «νέα πραγματικότητα» η οποία έχει προκύψει με συνεχείς διαρροές πληροφοριών στα ΜΜΕ από ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας. Οι διαρροές αυτές έχουν αυξηθεί πολύ σε συχνότητα από τότε που ο Τραμπ απέλυσε τον πρώην διευθυντή του Τζέιμς Κομέι τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια για την «αίθουσα πολέμου», ωστόσο δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε από το ταξίδι του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και την Ευρώπη. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε τα σχέδια για συγκεντρώσεις υποστηρικτών του προέδρου.
Στη νέα στρατηγική αναμένεται να εμπλακούν τόσο ο Κούσνερ, όσο και ο Στιβ Μπάνον, αμφότεροι ανώτατοι σύμβουλοι του Τραμπ.

 Φωτογραφία: ΑP/ Evan Vucci
Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters, AFP, iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!