Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Θα βρουν λύσεις οι φωστήρες;


Γράφει ο Βασίλης Τριανταφύλλου
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ είναι χρήσιμο να γνωρίζουν το παρελθόν και να διδάσκονται από αυτό, αλλά καταστροφή αν προσπαθούν να αντιγράψουν πρόσωπα και πρακτικές.
Είναι ωφέλιμο να έχουν «διαβάσει» το χθες, όχι για να το «ξεπατικώσουν», αλλά για να σχεδιάσουν το αύριο αποφεύγοντας λάθη, υπερβολές και κακοτοπιές που αποδεδειγμένα οδηγούν σε «πολιτικά ναυάγια».

Η ΕΠΟΧΗ των ανέξοδων «πολιτικών παραμυθιών», των «μπαλκονιών» και των ατελείωτων «θα» έχει περάσει και όσοι επενδύουν στην επιστροφή της έχουν πέσει σε παγίδα από την οποία δύσκολα θα απεγκλωβιστούν. Ενώ όσοι προσπαθούν να την αντιγράψουν, σύντομα θα απογοητευτούν, γιατί το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να δημιουργήσουν μια κακόγουστη καρικατούρα.

Η ΧΩΡΑ εξακολουθεί να βουλιάζει και μια νέα «πλημμύρα υποσχέσεων» προς όλους από τους κυβερνώντες δεν θα ωφελήσει κανέναν. Οπως επίσης και η απόπειρα να δημιουργηθούν «αόρατοι εχθροί» που θέλουν να μηδενίσουν το κυβερνητικό έργο, να στοχοποιήσουν υπουργούς, να παραπληροφορήσουν και να παραπλανήσουν τους πολίτες. Χρειάζεται πολιτικούς ειλικρινείς και αποφασισμένους να πουν αλήθειες, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, τα μικροκομματικά συμφέροντα και τις καρέκλες της εξουσίας. Χρειάζεται πολιτικούς με όραμα, ικανούς να εμπνεύσουν, να συσπειρώσουν τον λαό, να χαράξουν μια νέα πορεία χωρίς τις αμαρτίες του χθες και να δώσουν τον σύνθημα της αντεπίθεσης με τη συμμετοχή όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου για να μπει ένα τέλος στην παρακμή και τη μιζέρια. Χρειάζεται γενναίους πολιτικούς για να δώσουν μάχες εντός και εκτός συνόρων για να ισχυροποιήσουν τη θέση της στον νέο χάρτη, που, όπως όλα δείχνουν, αρχίζει να διαμορφώνεται από τους ισχυρούς στην περιοχή. Για να αποφευχθούν οι παγίδες που κάποιοι δήθεν «φίλοι» και «σύμμαχοι» στήνουν. Για να δοθούν απαντήσεις δυναμικές και πιστικιές σε εκείνους που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποικία και «αποθήκη προσφύγων» και τους Ελληνες σε Ευρωπαίους δεύτερης κατηγορίας χωρίς φωνή και δικαιώματα.

ΜΕΤΑ από οκτώ χρόνια μνημονίων, σκληρής λιτότητας και αιματηρών θυσιών η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικούς τολμηρούς και καινοτόμους που δεν θα αντιγράφουν το χθες, ούτε θα μιμούνται τους προκατόχους τους, αλλά θα συγκρούονται με το παρελθόν προς όφελος της κοινωνίας. Που θα ανοίγουν νέους δρόμους για να έρθει η πραγματική ανάπτυξη και η ευημερία για όλους και όχι για τους λίγους και τους εκλεκτούς που ως εκ θαύματος πάντα κατορθώνουν να επιβιώνουν ανεξάρτητα από τα συστήματα και τα πρόσωπα που βρίσκονται στην εξουσία. Χρειάζεται πολιτικούς που δεν θα προσπαθούν να εμφανίσουν την ήττα ως νίκη. Που δεν θα βαφτίζουν επιτυχία την αποτυχία, ούτε το «όχι» θα το κάνουν «ναι». Που δεν θα πανηγυρίζουν επειδή σε ολόκληρο το 2016 πραγματοποιήθηκαν μόλις 13 ξένες επενδύσεις και ταυτόχρονα να επιτίθενται σε όσους υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει όσο το οικονομικό τοπίο είναι θολό και οι κανόνες του επιχειρείν είναι μπερδεμένοι με τα πολιτικά συμφέροντα.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ένα τέλος στην περιπέτεια που βιώνουν οι πολίτες δεν απαιτούνται ούτε «φωστήρες», ούτε «μάγοι». Αρκεί ο πολιτικός κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι η λύση στο πρόβλημα δεν κρύβεται σε καμιά μυστική συνταγή, αλλά βρίσκεται στις λέξεις συνεννόηση και εθνικό σχέδιο. Αρκεί οι πολιτικοί ηγέτες να πάρουν την απόφαση να σταματήσουν τις γκρίνιες για το «χθες» και να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για λύσεις στα καυτά προβλήματα που με ευθύνη τους έχουν ριζώσει και έχουν ισοπεδώσει ολόκληρη την κοινωνία. Αρκεί να κατανοήσουν ότι η σωτηρία των πολιτών πρέπει να είναι πάνω από τη δική τους πολιτική επιβίωση.

Πηγή:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!