Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Μάθημα για τη συντήρηση των αρχαίων χρωμάτων

Μετά την παρουσίαση στους εκθεσιακούς χώρους του ΕΑΜ θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης αγγείων και μικροτεχνίας. Θα τηρηθεί σειρά προτε- ραιότητας για 30 μόνο άτομαΟρυκτά, φυτικά και ζωικά προϊόντα, άλλες ανόργανες και οργανικές ύλες χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα για τη δημιουργία των χρωμάτων.
Μετά την παρουσίαση στους εκθεσιακούς χώρους του ΕΑΜ θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης αγγείων και ...
μικροτεχνίας. Θα τηρηθεί σειρά προτε- ραιότητας για 30 μόνο άτομα
Πόσο ευαίσθητα είναι σήμερα τα χρώματα αυτά και πώς συντηρούνται; Αυτό θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τριάντα επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μεθαύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.
Θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη παρουσίαση της σειράς «Ανοιχτό Μουσείο», με τίτλο «Ευαίσθητα χρώματα: από τους ξύλινους πίνακες του Πιτσά στις λευκές ληκύθους και τα πήλινα ειδώλια».
Ο αριθμός των επισκεπτών είναι περιορισμένος για λόγους ασφαλείας, καθώς μέρος του προγράμματος διεξάγεται στα εργαστήρια, όπως λέει στο «Εθνος» η διευθύντρια του ΕΑΜ Μαρία Λαγογιάννη. Το Μουσείο, ωστόσο, αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον που έχει για το κοινό του, επαναλαμβάνει το πρόγραμμα αυτό, που ξεκίνησε ελπιδοφόρα και συνεχίζεται με άκρα επιτυχία, όσο συχνά μπορεί. Ανάλογη προσπάθεια θα γίνει τον επόμενο μήνα αλλά και το φθινόπωρο, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους επισκέπτες.
Στον πρώτο όροφο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εκτίθενται οι ξύλινοι πίνακες του Πιτσά, μοναδικοί μάρτυρες για τις τεχνικές και τη χρωματική παλέτα που οι Κορίνθιοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν στη μεγάλη ζωγραφική.
Πρόκειται για έργα που εντοπίστηκαν στο Σπήλαιο Πιτσά Κορινθίας και φέρουν παράσταση πομπής θυσιαστών προς κάποιον βωμό, με συνοδεία μουσικών οργάνων. Κατασκευάστηκαν περί το 540-530 π.Χ.
Λίγες αίθουσες παρακάτω οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις λευκές ληκύθους με τις πολύχρωμες παραστάσεις, που συνόδευαν τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία. Οι λευκές λήκυθοι ήταν αγγεία σπάνια και διακρίνονταν για την κομψότητά τους και για την ποιότητα των παραστάσεών τους.
Ακολουθούν τα πήλινα ειδώλια των ιστορικών χρόνων, που όπως και τα γλυπτά των αρχαίων Ελλήνων ήταν ζωγραφισμένα, δημιουργώντας έναν ζωντανό και χαρούμενο κόσμο. Πρόκειται για ακόμα μία προσπάθεια να καταδειχθεί ότι ο αρχαίος κόσμος αγαπούσε και χρησιμοποιούσε το χρώμα, σύμφωνα με την κυρία Λαγογιάννη.
Καθεμία από αυτές τις κατηγορίες αντικειμένων, υλικών και τεχνικών (ξύλο, επίθετα χρώματα, επιχρύσωση κ.ά.) θέτει ειδικές απαιτήσεις στους συντηρητές, τόσο κατά τη στιγμή της εύρεσης όσο και μετέπειτα ως προς τις συνθήκες ασφαλούς καθαρισμού, φύλαξης, έκθεσης ή μεταφοράς των αρχαιοτήτων.
Μετά την παρουσίαση στους εκθεσιακούς χώρους θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης αγγείων και μικροτεχνίας.
Για την παρακολούθηση απαιτείται δήλωση συμμετοχής μία μέρα πριν στα τηλέφωνα 213-2144817. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 30 μόνο άτομα. Απαραίτητη είναι και η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο.
Πηγή:Αγγελική Κώττη στο ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!