Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Διαχείριση της ήττας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Με 40% και πολύ περισσότερο μεταξύ 40% και 45% η ήττα της Λεπέν από τον Μακρόν είναι διαχειρίσιμη, ικανή να αντέξει το σοκ της υποεκπροσώπησης του Εθνικού Μετώπου στην επόμενη Βουλή, καθώς ό,τι ποσοστό και να λάβει η ακροδεξιά στις βουλευτικές...
εκλογές του Ιουνίου δεν μπορεί να πετύχει συμμαχία στήριξής του στον δεύτερο γύρο. Κάτω του 40%, ακόμη και στο 39% θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τη Λεπέν να διεκδικήσει και να διατηρήσει τον ρόλο της ηγέτιδος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ακόμη περισσότερο να συμπεριφέρεται ως κυβέρνηση σε αναμονή με ορίζοντα την άνοιξη του 2022, την επόμενη δηλαδή προεδρική εκλογή.
Το τι θα προκύψει ως ανασύνθεση στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς μετά την κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και την εκτόξευση των ποσοστών του Μελανσόν θα προσδιορίσει και τα όρια της πολυσυλλεκτικότητας της Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου ως προς τη διάχυτη και πολιτικά ετερόκλητη στη γαλλική κοινωνία αντισυστημική δυσαρέσκεια.
Εάν η κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανοίξει τον δρόμο προς τη ριζοσπαστικοποίηση μιας Αριστεράς με δυναμική εξουσίας, τότε αφαιρείται από την ακροδεξιά το μονοπώλιο της αντιπροσώπευσης της αντισυστημικής δυσαρέσκειας.
Αλλωστε στην πορεία του χρόνου η σταδιακή αύξηση της εκλογικής επιρροής της ακροδεξιάς του Λεπέν στην αρχή και της Λεπέν στη συνέχεια είχε σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με τη συνεχή ενσωμάτωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε μια μονόδρομη διαχείριση, με το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα μετέτρεπε τη Γαλλία σε οχυρωμένο απομονωμένο Γαλατικό Χωριό τόσο της παγκοσμιοποίησης όσο και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Τίποτε δεν είναι βέβαιο και δεδομένο για τη Λεπέν την επόμενη μέρα της ήττας όσο καλό και αν είναι το ποσοστό, μια σκληρή πραγματικότητα που ισχύει διαχρονικά στη Γαλλία. Ηττημένος οριακά από τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν το 1974, ο Μιτεράν αμφισβητήθηκε από τον Ροκάρ μετά το 1980 και έδωσε σκληρή μάχη για να τον αντιμετωπίσει, και αντίστοιχα ο Σιράκ μετά το 1993 αντιμετώπισε την ανταρσία του Μπαλαντίρ.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!