Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Αγωνία Συριζαίων πριν από τα μέτρα

Αν αναρωτιέστε τι θα πράξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία των μέτρων-αντιμέτρων την προσεχή Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, σας καθησυχάζω από τώρα ότι διαρροές δεν αναμένονται. Μπορεί μια κάποια παγωμάρα να επικρατεί μεταξύ των μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο έχουν πειστεί (;) ότι είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα που ψηφίζουν και ότι με τα αντίμετρα (αν τελικά εφαρμοστούν) αντισταθμίζεται το κακό κλίμα.

Κανένας βεβαίως δεν βάζει με απόλυτη σιγουριά το χέρι του στη φωτιά ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν θα υπάρξει κάποια μεμονωμένη έκπληξη, αν και θεωρώ, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι συριζαίοι βουλευτές έχουν πιστέψει (μην μπορώντας να κάνουν και διαφορετικά) ότι είναι οι τελευταίες θυσίες και ότι η χώρα μετά και την εξεύρεση μιας ρύθμισης για το χρέος θα βαδίσει τον δρόμο της ανάπτυξης, θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση και θα βγει στις αγορές. Αυτό είναι το αφήγημα που επικρατεί στην πλειοψηφία και γι' αυτό οι βουλευτές θα στηρίξουν με όλη τους τη δύναμη στη Βουλή τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση, δηλώνοντας βεβαίως ότι κανένας τους δεν νιώθει ευτυχής για αυτά, αλλά μόνο έτσι, όπως μου είπαν οι περισσότεροι, θα υπάρξει τρόπος διαφυγής από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και την επιτροπεία.

Τώρα, κάποιοι που ήθελαν να υπάρχει ως διατύπωση στο νομοσχέδιο ότι αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος τότε δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα απλώς... γύρισαν πλευρό και συνέχισαν να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Τους προσγείωσε στην πραγματικότητα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος (και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος) ξεκαθαρίζοντας ότι ρήτρα αίρεσης των μέτρων δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο. Πάντως το «μασάζ» στο οποίο υποβλήθηκαν οι βουλευτές επί πολλές ώρες από τον κ. Τσακαλώτο, αλλά και από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, φαίνεται πως απέδωσε. Το σημαντικότερο που «έλαβαν» οι βουλευτές ήταν η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για τα αγροτικά εφόδια, ρύθμιση που μόλις έγινε γνωστή από τον υπουργό Οικονομικών έκανε τα χαμόγελα ικανοποίησης να περισσέψουν. Ειδικά οι βουλευτές της Περιφέρειας πετούν από τη χαρά τους διότι, όπως έλεγαν, έχουν πλέον κάτι να πουν στους αγρότες στις εκλογικές τους περιφέρειες. Και θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στα καφενεία και στις πλατείες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!