Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Μεγαλοπρεπές «όχι» του Υπουργείου Πολιτισμού! Ταφόπλακα στην ανάπλαση του Πάρκου Λιθαρίτσια

apofasi litari1Πριν από ενάμισι μήνα περίπου, η Δημοτική Αρχή δια του αντιδημάρχου Θανάση Μανταλόβα, ανακοίνωνε περιχαρής ότι έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανάπλαση του πάρκου ...
στα Λιθαρίτσια, με την συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. 
Η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον κ. Μανταλόβα, είχε βγάλει την προμελέτη από τα συρτάρια και έβαζε ένα σημαντικό λιθαράκι για να χτίσει το μέλλον της πόλης!!!
Ο αντιδήμαρχος, στις δηλώσεις του μετά την παρουσίαση της προμελέτης στο ΚΣΝΜ είχε αναφέρει ότι τα μέλη του έχει παρατηρήσεις και υποδείξεις, τις οποίες θα στείλουν εγγράφως ώστε ο Δήμος να προχωρήσει στην επικαιροποίηση και στην τελική φάση της μελέτης!
Μόνο που τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι...
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότησε αρνητικά επί της προμελέτης και τώρα, ενάμισι μήνα μετά, ήρθε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού – η Διεύθυνση Προστασία και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων- για να πει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» το οποίο υπογράφει η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου!
Με βάση την γνωμοδότηση του Συμβουλίου, το Υπουργείου αποφασίζει την μη έγκριση της προμελέτης ανάπλασης του πάρκου Λιθαρίτσια, διότι, όπως αναφέρεται «οι προτεινόμενες επεμβάσεις είναι μεγάλης κλίμακας, δεν λαμβάνουν υπόψη το ανάγλυφο της περιοχής και προκαλούν βλάβη αλλοιώνοντας το άμεσο περιβάλλον των χαρακτηρισμένων από το ΥΠΟΠΟΑ μνημείων. Επίσης, με τις προτεινόμενες επεμβάσεις δεν αναδεικνύεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πάρκου των Λιθαριτσίων».
Δεν πρόκειται λοιπόν ούτε για υποδείξεις, ούτε για παρατηρήσεις, αλλά για μία αρνητική απόφαση που δεν αφήνει περιθώρια καμιάς ελπίδας για ανάπλαση του Πάρκου, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.
Το σημείο δε, της απόφασης, στο οποίο γίνεται αναφορά σε επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που προκαλούν βλάβη και αλλοιώνουν το περιβάλλον, ερμηνεύεται από τους γνωρίζοντες ως καθολική απόρριψη των σχεδίων της προμελέτης... Αν ο Δήμος θελήσει να επανέλθει, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο... Κι αυτό βέβαια απαιτεί και χρόνο και χρήμα!
Εν κατακλείδι.. Η Δημοτική Αρχή βρήκε μία προμελέτη στην Τεχνική Υπηρεσία, η οποία είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2013.
Το 2016, κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής την Διευθύντρια Αναστήλωσης Μνημείων και Τεχνικών Έργων πραγματοποίησε δύο αυτοψίες στο Πάρκο Λιθαρίτσια, ενώ συνεργάστηκε με στελέχη της Δημοτικής Αρχής κάνοντας συγκεκριμένες υποδείξεις και παρατηρήσεις επί της προμελέτης.
Το 2017, η Δημοτική Αρχή υπέβαλε την προμελέτη στο Κεντρικό Συμβούλιο, χωρίς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι παρατηρήσεις αυτές να έχουν ενσωματωθεί και χωρίς να υπάρξει επικαιροποίηση, για την οποία άλλωστε όφειλε να είχε ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να δώσει την έγκρισή του, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ. Έτσι η υπόθεση εξελίχθηκε σε ένα μικρό βατερλώ το οποίο έχει σοβαρές συνέπειες για την πόλη.
Πηγή:EpirusPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!