Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Την ανάγκη φιλοτιμίαν...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Είναι προσόν, πραγματικά, αυτό που έχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγουν να εκτίθενται στους τηλεοπτικούς σταθμούς μέρες σαν τη χθεσινή.
Χθες, λοιπόν, η κυβέρνηση κατέγραψε μία ακόμη ήττα: Στο πολυσυζητημένο Eurogroup δεν πήρε τίποτε για το χρέος, τίποτε για...
ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και ούτε καν τη δόση, παρά το γεγονός ότι μία εβδομάδα πριν είχε ψηφίσει το 4ο Μνημόνιο.
Κι όμως, πίσω από αυτή την εξέλιξη υπήρξαν (και πάλι) βουλευτές της πλειοψηφίας που είδαν κάτι... θετικό. Είπαν ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της προκάλεσε... ρήγμα στις τάξεις των δανειστών και γι΄αυτό υπάρχει αυτή η καθυστέρηση.
Απέφυγαν να απαντήσουν για το εάν ισχύει η απειλή του πρωθυπουργού ότι θα ανακληθούν τα μέτρα εάν δεν λυθεί το θέμα του χρέους και παρέπεμψαν για μία ακόμη φορά στο... επόμενο Eurogroup.
Οπως ακριβώς κάνουν τους τελευταίους 12 και πλέον μήνες στις ερωτήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Κατά συνέπεια, εάν και στις 15 Ιουνίου δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη, δεν θα έχουν δυσκολία να παραπέμψουν στην επόμενη συνεδρίαση και μετά στη μεθεπόμενη και ούτω καθεξής.
Είναι προφανές ότι «ποιούν την ανάγκη φιλοτιμίαν», αλλά στην πολιτική ?όπως και στη ζωή?, πρέπει κάποια στιγμή να παραδέχεσαι τα λάθη σου, διότι μόνον έτσι μπορεί να τα διορθώσεις.
Επίσης δεν πρέπει κανείς εκ των πολιτικών να ξεχνά ότι οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση και ότι οι διαρκείς αναβολές σε θέματα που η ίδια η κυβέρνηση έχει αναδείξει ως μείζονα, ερμηνεύονται από όλους ως μια νέα κοροϊδία.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτε από όσα ζητούσε. Ούτε καν τα μέχρι πρότινος αυτονόητα, όπως είναι η εκταμίευση της δόσης, εφόσον είχε πάρει τα (νέα) δύσκολα μέτρα. Και αυτό δεν λέγεται «καλή διαπραγμάτευση».
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!