Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

Σε νέα επικοινωνιακή μάχη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Αυτό που η ελληνική κυβέρνηση ζει τις τελευταίες ημέρες, με την υπόθεση του χρέους, την πρόταση Σόιμπλε, την οποία ο κ. Τσακαλώτος αρνείται τη μία ημέρα και την επόμενη την αποδέχεται ο πρωθυπουργός, αλλά στο τέλος...
φταίνε τα... κακά ΜΜΕ κ.λπ. δεν είναι τίποτε αλλο από τις επιπτώσεις των ανεξήγητων καθυστερήσεων στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «κατάφερε» να βάλει τη χώρα και το οικονομικό της πρόβλημα στον εκλογικό χρόνο της Γερμανίας. «Κατάφερε» αυτό που όλοι φοβούνταν: Να κληθεί να αποφασίσει το Βερολίνο για το ελληνικό χρέος, μέσα σε προεκλογική περίοδο.Είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να προσδοκά τίποτε περισσότερο από την πρόταση που έγινε στο τελευταίο Εurogroup. Δηλαδή, συμμετοχή του Ταμείου χωρίς χρήματα και αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος, μετά τις γερμανικές εκλογές. Με απλά λόγια, ο κ. Τσίπρας και υποχώρησε από όλες τις «κόκκινες γραμμές» που είχε αρχικά θέσει, και δύσκολα μέτρα ψήφισε στη Βουλή, και υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια ακόμη δέχθηκε, χωρίς να πάρει ούτε το χρέος ούτε ?επί του παρόντος? τη δόση. Τώρα, είναι υποχρεωμένος δε να αποδεχθεί την πρόταση που απέρριψε την προηγούμενη Δευτέρα ο υπουργός του επί των Οικονομικών και θα πρέπει να αναζητήσει ένα άλλο γεγονός προκειμένου να καλύψει τη νέα υπαναχώρηση.
Η νέα εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο ζήτημα του χρέους, έδωσε τροφή για σενάρια πολιτικών εξελίξεων (βλ. εκλογές). Το πιθανότερο, όμως, είναι να δοθεί (πάλι) μια επικοινωνιακή μάχη. Να κατηγορήσουν τα ΜΜΕ (όχι όλα, προς Θεού...) ότι δεν αντιλαμβάνονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης, να συσταθεί κάποια Εξεταστική Επιτροπή και να φτάσουμε έτσι στους μήνες των διακοπών και να υπάρξει ?λογικά? μια πρόσκαιρη πολιτική εκτόνωση. Ο κ. Τσίπρας προβληματίστηκε για το ενδεχόμενο εκλογών, πέρυσι τον Δεκέμβριο, όταν υπήρξαν και κάποιοι συνεργάτες του, που του το είχαν εισηγηθεί.
Αφού, τότε, αποφάσισε να «χορέψει» στον ρυθμό των μέτρων και του ΔΝΤ, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να φτάσει μέχρι το τέλος. Το ερώτημα είναι το εάν θα αντέξει όχι τόσο εντός Βουλής (εκεί δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ πρόβλημα), αλλά την κοινωνική πίεση. Τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις λογαριασμών από την Εφορία, τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.
Τον Β. Μεϊμαράκη επικαλείται συχνά ? πυκνά ο πρωθυπουργός όταν θέλει να προβοκάρει τον πρόεδρο της ΝΔ. Τον χαρακτηρισμό «τζάμπα μάγκες», που είπε πράγματι ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν του επιφύλαξε και την καλύτερη μεταχείριση. Εχει να λέει ο Β. Μεϊμαράκης για την κατηγορηματικότητα με την οποία ο πρωθυπουργός διέψευδε τα σενάρια των εκλογών στη σύσκεψη που είχε γίνει το καλοκαίρι του '15 στο προεδρικό μέγαρο. Ρητή διαβεβαίωση είχε δώσει στον κ. Πρ. Παυλόπουλο και στους πολιτικούς αρχηγούς και έναν μήνα μετά «έστησε» κάλπες. Αυτό θυμάται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν θέλει ούτε καν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου...

Πέτυχε την πρόβλεψη...
«Εάν φτάσουμε Μάιο-Ιούνιο το θέμα της αξιολόγησης, καήκαμε» είχε δηλώσει στο τέλος της περσινής χρονιάς ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών. Η πρόβλεψή του, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Εurogroup, ήταν απολύτως εύστοχη...

Ποιος φταίει;
Το πρόσωπο που «κοίμισε» τον πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος αναζητούν υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί, λένε, να προαναγγέλλει ότι θα φορέσει γραβάτα, να δηλωνει ότι όσα ακούει είναι too good to be true και λίγα 24ωρα μετά να ερχεται η καταιγίδα του Εurogroup.
Σωστή η ανάλυση, εάν βρουν και το πρόσωπο, θα είναι ακόμη καλύτερα... Κατ΄ αρχάς θα πρέπει να μάθουν εάν το πρόσωπο αυτό ανήκει στην κυβέρνηση και έκανε μια λάθος εκτίμηση ή η αισιοδοξία είναι ενός εκπροσώπου εκ των θεσμών, που γενικά τα βλέπει όλα καλά κι όλα ωραία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις του πρωθυπουργού δεν επαληθεύονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!