Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Τέλος εποχής

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Ηταν από τους πολιτικούς που είχε φανατικούς φίλους και φανατικούς αντιπάλους. Στηρίχθηκε δυναμικά αλλά και πολεμήθηκε. Αμφισβητήθηκε, αλλά στο τέλος δικαιώθηκε. Δεν ήταν δημοφιλή τα όσα έλεγε, αλλά ήταν ρεαλιστικά.
Ο λόγος για τον Κων. Μητσοτάκη, τον πολιτικό που σφράγισε με την παρουσία του πάνω από 50 χρόνια πολιτικής ζωής στη χώρα.
Ενας πολιτικός που μίλησε πολύ νωρίς για όσα επρόκειτο να συμβούν, ένας πολιτικός που έβαλε νωρίς στο λεξιλόγιο των Ελλήνων λέξεις όπως «αντιμετώπιση του χρέους», «κίνδυνος χρεοκοπίας», «ΔΝΤ». Από το 1990 μιλούσε γι’ αυτά, χωρίς να γίνεται πιστευτός από την πλειοψηφία των πολιτών που ζούσαν στους φρενήρεις ρυθμούς της ανάπτυξης με... δανεικά.
Ο Κων. Μητσοτάκης πράγματι πίστευε ότι ένας πολιτικός θα πρέπει να είναι χρήσιμος και όχι ευχάριστος, και δεν δίσταζε ποτέ να μιλήσει με ευθύτητα προειδοποιώντας για τους κινδύνους. Οσοι από μας είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε, θυμόμαστε την αγωνία του για το χρέος, για το σπάταλο ελληνικό κράτος και για τον λαϊκισμό που διαπερνά το πολιτικό σύστημα. Φράσεις που ειπώθηκαν πριν από 15, 20 χρόνια είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ και είναι αυτό το χαρακτηριστικό ενός πολιτικού που βλέπει μακριά.
Διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς μαζί του, δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει ότι δεν μέτρησε το πολιτικό κόστος. Δεν φοβήθηκε να γίνει αντιδημοφιλής, να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, να πάει κόντρα στο ρεύμα. Και αυτό δείχνει γενναιότητα, την οποία απέδειξε και σε άλλες στιγμές της πολυτάραχης ζωής του.
Οπως το 1943, όταν κρατείτο στις φυλακές Αγιάς στα Χανιά και ξυπνούσε κάθε μέρα με το γερμανικό απόσπασμα που ερχόταν να πάρει για εκτέλεση Ελληνες πατριώτες. «Δεν μπορείς να φανταστείς πώς είναι να ξυπνάς με τον ήχο της πόρτας κάθε πρωί. Και να λες στον εαυτό σου ''για μένα έρχονται''...» εξομολογείτο σε στενό του φίλο. Οταν έχεις τέτοιες εμπειρίες αντιμετωπίζεις διαφορετικά και την πολιτική και τη ζωή...
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!