Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Κάθε λέξη του Συντάγματος...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Το χειροκρότημα -γεμάτο ενθουσιασμό- των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου, ήταν άκρως αποκαλυπτικό. Η... αποκάλυψη αφορά τα εξής:

1. Δεν τίθεται κανένα θέμα συνοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ούτε τώρα, στο 4ο Μνημόνιο, ούτε και στο μέλλον, εάν και εφόσον χρειαστεί να ψηφιστούν και άλλα μέτρα.
2. Ο κ. Τσίπρας παραμένει απόλυτος κυρίαρχος στο κόμμα του, καθώς «περνά» όποια μέτρα θέλει, με χαρακτηριστική ευκολία και σε πολύ μικρό χρόνο. Δεν έχει δε, καμιά σημασία το γεγονός ότι η πολιτική που ακολουθεί ως πρωθυπουργός είναι απολύτως διαφορετική από όλες τις προεκλογικές του εξαγγελίες.
3. Η κυβέρνηση δεν επηρεάζεται από το κοινωνικό κλίμα, καθώς -με τη στήριξη της πλειοψηφίας- συνεχίζει χωρίς κανένα πρόβλημα το μνημονιακό της έργο.
4. Η «γραμμή» της κυβέρνησης -ανεξαρτήτως του τι η ίδια ψηφίζει και εφαρμόζει- ήταν και θα παραμείνει πως «για όλα ευθύνονται οι προηγούμενοι».
Η ουσία είναι, πάντως, πως από σήμερα το βράδυ οι πολίτες θα κληθούν να υπηρετήσουν ένα ακόμη Μνημόνιο που περιλαμβάνει πρόσθετους φόρους και πρόσθετες περικοπές αποδοχών. Ενα Μνημόνιο που -δυστυχώς- δεν περιλαμβάνει ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο.
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι το εάν με αυτή την πολιτική, με αυτά τα μέτρα, το 4ο θα είναι το τελευταίο Μνημόνιο για τη χώρα. Απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να δοθεί, γεγονός που θα εντείνει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα στην οικονομία, τον φόβο για επενδύσεις και την ανασφάλεια των πολιτών.
Κατά συνέπεια, δεν έχει σημασία εάν ο κ. Τσίπρας είναι κυρίαρχος ή όχι στο κόμμα του. Το ζητούμενο είναι η αναζήτηση της προοπτικής...
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!