Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

BLOOMBERG:Τα τρία σενάρια για ελάφρυνση του χρέους που βρίσκονται στο τραπέζι

Τα τρία σενάρια για ελάφρυνση του χρέους που βρίσκονται στο τραπέζιΤρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξετάζουν οι πιστωτές της χώρας, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζονται να συνεδριάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες με σκοπό να...
καταλήξουν σε μία συμφωνία η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. 
Οπως αναφέρει το Bloomberg, τα εναλλακτικά σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους γερμανούς βουλευτές και περιλαμβάνουν διαφορετικές υποθέσεις αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα που η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα.
Με βάση το πρώτο σενάριο, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα με ρυθμό της τάξης του 1,3% και το πρωτογενές πλεόνασμά της κατά μέσο όρο θα είναι στο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα μειώσει την αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ κάτω από το 60% το 2060, αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.
Το δεύτερο πιο απαισιόδοξο σενάριο, " βλέπει" το ελληνικό χρέος να αγγίζει το 226% του ΑΕΠ το 2060, με την υπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο στο 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο, προβλέπει μία λύση που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και βρίσκεται κάπου στη μέση.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, στο πρώτο σενάριο θα υπάρξει μικρή ή καθόλου ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, ενώ στο δεύτερο σενάριο θα χρειαστεί να γίνει μία γενναιόδωρη ελάφρυνση. 
Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!