Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Το χρονοδιάγραμμα έως το κρίσιμο Eurogroup - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Το χρονοδιάγραμμα έως το κρίσιμο Eurogroup - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αν υπήρχε ...
περαιτέρω καθυστέρηση το χρονοδιάγραμμα που οδηγεί σε έγκαιρη εκταμίευση θα έβγαινε εκτός στόχων.
Ταυτόχρονα, με την «προκαταρκτική συμφωνία», όπως τη χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, ανοίγει και ο δρόμος για «περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες πάνω σε μια αξιόπιστη στρατηγική για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», η συνολική συμφωνία που θα περιέχει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα επιτρέψει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλωστε, χωρίς τη σφραγίδα του Ταμείου, μία σειρά από κράτη-μέλη δεν θα μπορούν να εγκρίνουν εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα.
Ομως, στη χθεσινή του δήλωση ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών περιόρισε τον ενθουσιασμό σε Αθήνα και Βρυξέλλες, λέγοντας πως η συμφωνία είναι ένα «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα αλλά δεν ολοκληρώνει τη διαδικασία της αξιολόγησης», η οποία αρχικά θα έπρεπε να είχε κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2016. Είναι ενδιαφέρον, πάντως, ότι η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου κάνει αναφορά μόνο στα πλεονάσματα και όχι στη ρύθμιση του χρέους, αν και αυτά είναι αλληλένδετα.
Αντίθετα, ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφού χαιρέτισε τη συμφωνία, τόνισε ότι σε αυτήν θα προστεθούν οι συζητήσεις των επόμενων εβδομάδων «για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διαβεβαιώσει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο». Για τον αρμόδιο επίτροπο Π. Μοσκοβισί, «η γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης θα επιτρέψουν στο επόμενο Eurogroup να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία».
Και οι επόμενες εβδομάδες που όλοι αναφέρουν είναι πολύ σημαντικές, καθώς θα γίνουν μία σειρά από συναντήσεις με σημαντικότερη αυτή των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, καθώς εκεί αναμένεται και συνάντηση του γνωστού πλέον Washington Group.
Αυτή τη φορά το θέμα δεν θα είναι άλλο από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τις εκατέρωθεν πλευρές, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ να τραβούν τις «κόκκινες γραμμές» τους. Στις 4 Μαΐου θα έχει προηγηθεί ένα έκτακτο Euroworking Group, το οποίο, θα επικυρώσει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ανοίγοντας δρόμο στα εθνικά κοινοβούλια για να αρχίσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης. Και στις 15 του μήνα θα γίνει το προγραμματισμένο Euroworking group, όπου και εκεί αναμένεται να γίνουν συζητήσεις για τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Στις 22 Mαΐου είναι το Eurogroup, όπου αν έχουν περάσει τα μέτρα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, τότε θα γίνει και η επίσημη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αξιωματούχοι έχουν αποφασίσει ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν θα αφήσουν το Eurogroup να συνεδριάζει για ώρες χωρίς λύση, καθώς αυτό θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές, αλλά θα λήξουν τη συνάντηση με σκοπό να επιστρέψουν σε μερικές εβδομάδες με τη λύση στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Οι ημερομηνίες - «κλειδιά»

  • 11-13 Μαΐου, Μπάρι Ιταλίας: υπουργοί Οικονομικών της G7, Washington Group, πρώτη συζήτηση για το χρέος
  • 15 Μαΐου: Euro Working Group - επικύρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για να αρχίσουν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια, που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης.
  • Έως τις 18 Μαΐου: Ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή
  • 22 Μαΐου: Eurogroup - η συνολική απόφαση για τη δεύτερη Αξιολόγηση μαζί με μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
  • 15 Ιουνίου: Eurogroup - Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου για το χρέος αυτό είναι το τελευταίο 
Πηγή:newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!