Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Ο Τραμπ, οι «κακοί» Γερμανοί και το «ναυάγιο» της G7

Μόνο επιτυχήμενη δεν μπορει να χαρακτηριστεί η πρώτη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Στο ίδιο κλίμα διεξάγεται και η σύνοδος των G7, των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και ΕΕ), στην Ταορμίνα της Σικελίας. Προσφυγικό, διεθνές εμπόριο και κλίμα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας. Για συμφωνία ούτε λόγος και όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η Deutsche Welle  «ακόμα και ένας συμβιβασμός θα αποτελούσε επιτυχία».
Η παρουσία του Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ προβλημάτισε - τουλαχιστον - τους ευρωπαίους ηγέτες. Το  «κερασάκι» μπήκε με τη περίφημη πλέον φράση του για τους Γερμανούς: «Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί». Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να «καλύψει» - όσο μπορούσε - τον αμερικανό πρόεδρο, αποδίδοντας τις δηλώσεις σε λάθος μετάφραση, χωρίς όμως να πείσει.
Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μάλλον αποτυπώνει με μεγαλύτερη πιστότητα την κατάσταση. «Είναι η δυσκολότερη σύνοδος των G7 εδώ και χρόνια», σημείωσε από την Ταορμίνα της Σικελίας. Ο ίδιος, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, δεν αισιοδοξεί για την έκβαση της συνόδου, η οποία διεξάγεται εν μέσω διεθνών κρίσεων, όπως ο πόλεμος στη Συρία, οι συνεχιζόμενες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και η αβέβαιη κατάσταση στην Ουκρανία. «Αν οι G7 δεν καταφέρουν να συντονιστούν τότε ενδέχεται η κατάσταση διεθνώς να βρεθεί εκτός ελέγχου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Απαισιόδοξος όμως είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτή η απαισιοδοξία οφείλεται εν πολλοίς στην χθεσινή πρώτη επαφή που είχαν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ στις Βρυξέλλες. Ο Ντ. Τουσκ παραδέχεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν διαφορετικές θέσεις σε ζητήματα όπως το διεθνές εμπόριο και η προστασία του κλίματος. Μόνο στο ζήτημα της διατήρησης των κυρώσεων στη Ρωσία και στο θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, αναμένεται σύμπνοια στους G7.
Στα παρασκήνια οι συνεργάτες των επτά ηγετών αγωνίζονται να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα έχει έκταση μόλις 6 σελίδων σε αντίθεση με τις 32 που είχε μετά την προηγούμενη σύνοδος των G7. Θα αποτελούσε πάντως επιτυχία αν η σύνοδος στην Ταορμίνα ολοκληρώνονταν χωρίς διαφωνίες. Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της διήμερης συνόδου θα βρίσκεται ένας συμβιβασμός. Άγνωστη παραμένει ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα η μορφή που ενδέχεται να λάβει ο συμβιβασμός αυτός.
Τα πρώτα μηνύματα πάντως δεν είναι ενθαρυντικά. «Το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής βρέθηκε την Παρασκευή στο επίκεντρο της Συνόδου των G7 στην Ιταλία: όλοι κάλεσαν τον Ντόναλντ Τραμπ να σεβαστεί τη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.
Την έλλειψη προόδου επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του «εσωτερικού στοχασμού». «Υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα, η θέση των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Ιταλός ηγέτης. «Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται (σε στάδιο) εσωτερικό στοχασμό για το θέμα [...] Οι υπόλοιπες χώρες διαβεβαίωσαν ότι συμφωνούν απόλυτα για τη συμφωνία. Από την πλευρά μας επιβεβαιώσαμε την πλήρη δέσμευσή μας» υπογράμμισε ο Τζεντιλόνι.
Υπενθυμίζεται πως πριν από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή «φάρσα» που έστησαν οι Κινέζοι για να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας. Μετά την εκλογή του εμφανίστηκε πιο ανοιχτός στην ιδέα ότι η άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, ωστόσο δεν έχει διευκρινίσει αν θα κάνει πράξη την απειλή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία.
Συμφωνία μόνο για την τρομοκρατία
Τα θέματα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας είναι για αρχή τα μόνα που υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Μάλιστα οι συμμετέχοντας υπέγραψαν και τη σχετική διακήρυξη στην οποία, όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, «υπογραμμίζεται η ενότητα των μεγαλύτερων ελεύθερων χωρών του κόσμου κατά της τρομοκρατίας, ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση η οποία σημειώθηκε στο Μάντσεστερ».
«Ως ηγέτες των χωρών του G7 τασσόμαστε στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας και εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για την βίαιη επίθεση και τα θύματα του Μάντσεστερ. Μια επίθεση που αποδεικνύει ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις σε πράξεις» αναφέρεται στην διακήρυξη.
Με αναφορά, πάντα, στο ίδιο θέμα, οι συμμετέχοντες στην σύνοδο προσθέτουν: «Καταδικάζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της: η καταπολέμηση του τρόμου παραμένει μια από τις κύριες προτεραιότητες του G7. Είμαστε ενωμένοι στην προάσπιση της ελευθερίας των πολιτών μας, και στην προστασία των αξιών και του τρόπου ζωής τους». «Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα φιλίας, εγγύτητας και αλληλεγγύης προς την Μεγάλη Βρετανία, μετά απ' αυτό που συνέβη στο Μάντσεστερ» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Πηγή:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!