Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Maximou... working group

Maximou... working groupΟι κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου διαδέχονται η μία την άλλη και έχουν έναν μόνο στόχο: πώς θα διαχειριστούν η κυβέρνηση και το κόμμα την επόμενη ημέρα όχι μόνο των μέτρων αλλά και της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ο χρόνος πιέζει τον Πρωθυπουργό, στην ουσία έχει μόλις έναν μήνα πριν από το καλοκαίρι, και, όπως μαθαίνω, θα τον αφιερώσει στη λεγόμενη παραγωγική ανασυγκρότηση. Τι εννοεί με τον όρο «παραγωγική ανασυγκρότηση» άραγε; Ενας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του μου είπε ότι σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη ο Αλ. Τσίπρας αρχίζει πέραν των επισκέψεών του σε υπουργεία και επισκέψεις σε επιχειρήσεις (κυρίως στις εξαγωγικές), ενώ εκπονούνται προγράμματα για διευκόλυνση των μικρομεσαίων και πώς θα χορηγούνται δάνεια σε αυτούς. Επίσης θα ασχοληθεί ίσως για πρώτη φορά τόσο σοβαρά με το θέμα της ανεργίας και κυρίως (κάτι που το επαναλαμβάνει συνεχώς σε κάθε περίπτωση) πώς θα γυρίσουν πίσω οι έλληνες επιστήμονες που πήγαν στο εξωτερικό. Εχει έναν μήνα για να παρουσιάσει συγκεκριμένα προγράμματα. Και για τον λόγο αυτόν επιστρατεύει τους πάντες (υπουργούς, βουλευτές, συμβούλους, τεχνοκράτες, γενικούς γραμματείς κ.ά.). Λέτε να τα καταφέρει; Θα έχουν αποτέλεσμα ή θα μείνουν και αυτά τα προγράμματα απλώς... αυταπάτες;

Το δεύτερο θέμα μαθαίνω που τον απασχολεί είναι το ζήτημα της γραφειοκρατίας. Είναι πεπεισμένος, μου λένε οι συνεργάτες του, ότι η γραφειοκρατία, πέραν των άλλων ζητημάτων που επιβαρύνουν την οικονομία, εμποδίζει και τις επενδύσεις: «Υπάρχουν δεκάδες επενδυτές που θέλουν να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και η γραφειοκρατία τούς εμποδίζει». Βεβαίως οι επενδυτές δεν σκέφτονται μόνο τη γραφειοκρατία αλλά και την υψηλή φορολογία, την οποία ο κ. Τσίπρας θέλει να τη μειώσει, μόλις όμως η χώρα βγει στις αγορές.

Το τρίτο ζήτημα που τον απασχολεί είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Μου λένε ότι έχει στο μυαλό του διάφορες προτάσεις (ορισμένες, αν τελικά τις καταθέσει, «θα φέρουν τα πάνω κάτω», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά), οι οποίες λόγω της σοβαρότητάς τους θα αλλάξουν την πολιτική ατζέντα.

Εκείνο όμως που τον ανησύχησε είναι μια ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Foreign Office με την οποία προειδοποιεί τους βρετανούς τουρίστες που ετοιμάζονται να επισκεφθούν την Ελλάδα για τις... διαδηλώσεις που θα βρουν στην Αθήνα (αλλά και αλλού). Η ταξιδιωτική αυτή οδηγία έρχεται την ώρα που αναμένεται έκρηξη αφίξεων στον τουρισμό για το καλοκαίρι και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών την εξέδωσε επειδή υπολογίζει πως θα υπάρξουν διαδηλώσεις λόγω των πρόσφατων μέτρων που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Σε άλλο σημείο της οδηγίας αναφέρεται πως δεν αποκλείεται και ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ γίνεται αναφορά και στον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη στις 19 Απριλίου έξω από το υποκατάστημα της Eurobank. Επιπλέον γίνεται αναφορά και στη «δραματική», όπως τη χαρακτηρίζει, αύξηση των μεταναστών, η οποία όμως, όπως επισημαίνεται, προς το παρόν δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στους Βρετανούς.

Τέλος, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει αναφορά και στα capital controls και δίνει οδηγίες στους Βρετανούς για τους τρόπους με τους οποίους θα πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους στην Ελλάδα. Εδώ μπορεί να έχουμε ξεχάσει τα capital controls, οι Βρετανοί όμως όχι. 
Πηγή:ΒΗΜΑτοδότης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!