Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

Mega μάχη για το ΔΟΛ

Η εξαγορά από τον Ιβάν Σαββίδη των μετοχών του Μπόμπολα (Πήγασος), σχεδόν το 20% του μετοχικού κεφαλαίου του Mega, προκάλεσε αναταραχή στο μιντιακό και πολιτικό σύστημα.
O ελληνορώσος επιχειρηματίας μοιάζει αποφασισμένος να αποτελέσει το νέο ισχυρό παίκτη που θα αλλάξει το μιντιακό τοπίο, καθώς πέρα από τον έλεγχο του Mega (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ) επιχειρεί να αποκτήσει και τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
Με την κίνηση του Ιβάν Σαββίδη σήμανε συναγερμός στη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας τον κίνδυνο να χαθούν μιντιακά στηρίγματα, εξαπέλυσε επίθεση στον Ιβάν Σαββίδη αλλά και την κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της, αφού επισήμανε το “μεγάλο άγχος” της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις συναλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ, αρκέστηκε να σχολιάσει σκωπτικά… “Γελάει ο κόσμος”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, μαζί με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, φέρονται να έχουν παρασκηνιακές επαφές με επιχειρηματίες με στόχο να εμποδίσουν τον Ιβάν Σαββίδη να αποκτήσει την πλειοψηφία τόσο στο τηλεοπτικό σταθμό όσο και στο ΔΟΛ.
Καθώς η οικογένεια Βαρδινογιάννη, που επίσης κατέχει μέρος του Mega (37%), σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τον Ιβάν Σαββίδη για την πώληση των μετοχών της, αναζητείται ο ισχυρός παίκτης που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην πορεία του ελληνορώσου επιχειρηματία.
Το ρόλο αυτό φαίνεται πως αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και το πεδίο της σύγκρουσης θα είναι ο ΔΟΛ, που κατέχει το 22,11% του Mega. Οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΟΛ θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 31 Μαΐου και όποιος τον αποκτήσει θα έχει και τον πρώτο λόγο για το Mega. Ιδιαίτερα αν πλειοδότης είναι Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος έχει ήδη στην κατοχή του το 20% της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ.
Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι υποψηφιότητες στον διαγωνισμό για τον ΔΟΛ θα είναι περισσότερες από δύο, τα δεδομένα δείχνουν πως δύσκολα θα υπάρξει κάποια τρίτη ισχυρή εκτός από τις προσφορές Μαρινάκη και Σαββίδη. Πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων γύρω από τη διαδικασία εκτιμούν πως ενδεχομένως να υπάρξουν και “λαγοί” που θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν το τίμημα και την επικράτηση ενός εκ των δύο υποψηφίων, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουν πως δεν θα κινδυνέψει να κριθεί η διαδικασία άκυρη λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος.
Η πρόθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη να αποκτήσει τηλεοπτικό σταθμό είναι δεδομένη. Εξάλλου ήταν ένας από τους επιχειρηματίες που πλειοδότησε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για εξαγορά των καναλιών Alpha και Epsilon, ο Μαρινακής ετοιμάζεται για την επόμενη κίνηση και η εξαγορά του ΔΟΛ, του δίνει το εισιτήριο για την είσοδο και τελικά την απόκτηση του Mega.
Από την άλλη Ιβάν Σαββίδης έχει δύο επιλογές για να γίνει το Mega-λο αφεντικό. Από τη μία να αγοράσει τον ΔΟΛ. Αν όμως δεν τα καταφέρει μπορεί να στραφεί και στις μετοχές της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Σε κάθε περίπτωση η πλευρά Βαρδιογιάννη δεν έχει λόγο να βιάζεται και μπορεί να περιμένει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ώστε να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον Ιβάν Σαββίδη, που φέρεται να θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Μάλιστα ήδη έχει πραγματοποιήσει άνοιγμα στους εργαζόμενους του Mega. «Το MEGA είναι το µεγαλύτερο και παλαιότερο κανάλι της Ελλάδας. Πρέπει να αποτρέψουµε την απώλειά του. Εµείς, ως µέτοχοι της εταιρείας, πιστεύουµε ότι το κύριο καθήκον µας είναι η αποπληρωµή των χρωστούµενων στους εργαζο- µένους, οι οποίοι έσωσαν το κανάλι παρά τη δεινή του οικο- νοµική κατάσταση. Είµαι πεπεισµένος ότι το MEGA πρέπει να γίνει ο κύριος φορέας των αµερόληπτων ειδήσεων, όπου η ηµερήσια διάταξη θα έχει στην πρώτη θέση την ηθική και την αλήθεια», τόνισε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Εν τω μεταξύ, η Καθημερινή της Κυριακής, που επίσης βρίσκεται απέναντι στον Ιβάν Σαββίδη, με δημοσίευά της έθεσε ζήτημα για την εξαγορά των μετοχών από την Πήγασος κάνοντας λόγο για “ανορθόδοξη συναλλαγή με πολλά ερωτήματα”. “Πως γίνεται μια υπερχρεωμένη επιχείρηση με μεγάλες οφειλές να πουλάει σε ένα βράδυ, περιουσιακό της στοιχείο σε τρίτους χωρίς να αντιδράσουν οι τράπεζες”, είναι το ερώτημα που θέτει. Την ίδια στιγμή εφημερίδα Documento, με αφορμή την επίθεση του συγκροτήματος Αλαφούζου, υπενθυμίζει πως ο Γιάννης Αλαφούζος εξαγόρασε τον τηλεοπτικό σταθμό Seven X για να εκπέμψει ο Σκάι, ενώ το ΕΣΡ είχε αφαιρέσει την άδεια και οι μετοχές του καναλιού, που ανήκαν στον ποινικά διωκόμενο Γιώργο Μπατατούδη, ήταν ενεχυριασμένες στην Αγροτική Τράπεζα. 
Πηγή:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!