Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

"Nάρκη" εισφορών στις δαπάνες του Δημοσίου για μισθούς

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Στρωμένος με τις "νάρκες" των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών είναι ο δρόμος για τη  μείωση μισθολογικού κόστους της γενικής κυβέρνησης, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές.

Και αυτό, γιατί οι δαπάνες του Δημοσίου για μεικτές αποδοχές των υπαλλήλων του αυξάνονται κατά μέσο όρο 2,3% ή 320 εκατ.  ευρώ κάθε χρόνο την περίοδο 2017-2021 λόγω της εργοδοτικής εισφορά του Δημοσίου, αν και οι δαπάνες αποκλειστικά για αμοιβές (χωρίς εισφορές) σταθεροποιούνται  την ίδια περίοδο.

Η αύξηση αυτή του κόστους της γενικής κυβέρνησης για αμοιβές και εισφορές δημοσίων υπαλλήλων προκύπτει από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το οποίο ενέκρινε η Βουλή την περασμένη Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, το κόστος της γενικής κυβέρνησης για αμοιβές-εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, από τα 15,7 δισ. ευρώ το 2016 αναμένεται να εκτιναχθεί στα 17,3 δισ. ευρώ το 2021.

Με άλλα λόγια, θα αυξηθεί κατά 1,6 δισ. ευρώ ή 9,2% την επόμενη 6ετία.

Βασικός λόγος για την αύξηση αυτή δεν είναι άλλος από τη δαπάνη για την εργοδοτική εισφορά του Δημοσίου, ύψους 3,33%, που ισχύει από φέτος και η οποία αυξάνεται σταδιακά στο 13,33% έως το 2020. Η  αύξηση των εισφορών (από το 1 δισ. ευρώ το 2017 στα 1,8-19,9 δισ. ευρώ το 2020-21) οδηγεί στην αύξηση της συνολικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης για αμοιβές και εισφορές καθ' όλη την περίοδο 2016-2021. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες αποκλειστικά για αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων (χωρίς εισφορές) αυξάνεται μόλις από τα 15 δισ. ευρώ το 2017 στα 15,5 δισ. ευρώ το 2021 (δηλαδή κατά 500 εκατ. ευρώ ή 3,2%), έχοντας σταθεροποιηθεί ήδη από το 2020.

Οι προαναφερθείσες εξελίξεις περιγράφονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπου  αναφέρεται πως "το μισθολογικό κόστος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 9% το 2017 και θα μειώνεται καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής, κυρίως λόγω των προβλεπομένων ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ".

Ωστόσο, σημειώνεται αμέσως μετά πως "σε απόλυτα μεγέθη (σε δισ. ευρώ) παρατηρείται ελαφρώς ανοδική σχέση με το 2016".

Αυτό "οφείλεται στην αποτύπωση της δαπάνης για εργοδοτική εισφορά του Δημοσίου και των λοιπών φορέων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης".

Με άλλα λόγια, αν η πορεία του ΑΕΠ αποδειχθεί χειρότερη από εκείνη που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, τότε θα ανέβει το μισθολογικό κόστους της γενικής κυβέρνησης σαν ποσοστό του ΑΕΠ.

Έτσι, όμως,  θα μπορούσε να αναιρεθεί στην πράξη η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για "πτώση μισθολογικού κόστους της γενικής κυβέρνησης σαν ποσοστό του ΑΕΠ".

Συγκεκριμένα, στο  Μνημόνιο  αναφέρεται πως πρέπει να υπάρχουν "ανώτατα όρια για το μισθολογικό κόστος και το επίπεδο απασχόλησης στο Δημόσιο"  για την "επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων" και την "εξασφάλιση"  της "πτωτική πορείας του μισθολογικού κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου".

Έτσι, μπορεί από τη μια μεριά ο ΕΦΚΑ να ωφελείται με επιπλέον έσοδα τα οποία από τις νέες εισφορές του Δημοσίου για τους υπαλλήλους του (που από φέτος υπάγονται στον ΕΦΚΑ), δεδομένου ότι αυτά  φτάνουν τα 1,8-1,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2021 (κλείνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος των ελλειμμάτων του π.χ. από το ανείσπρακτο χαράτσι στους επαγγελματίες), αλλά από την άλλη αυξάνεται έτσι η μισθολογική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης για τις μεικτές αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, απειλώντας έναν άλλο μνημονιακό στόχο (την πτώση των δημόσιων μισθολογικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ).

Επίσης, στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρεται πως "σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους της γενικής κυβέρνησης είναι ο λόγος αποχωρήσεων/προσλήψεων".

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, διά μέσου του περιορισμού των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 273 εκατ. ευρώ την περίοδο 2017-2021.

μισθοί δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!