Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Κατατέθηκαν 205 νέες αιτήσεις στο μητρώο κοινωνικής οικονομίας

Διακόσιες πέντε νέες αιτήσεις από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς εργαζομένων και φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας...
οικονομίας κατατέθηκαν στο μητρώο κοινωνικής οικονομίας του υπουργείου Εργασίας μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Δημιουργούνται δηλαδή 50 νέα κοινωνικά συνεταιριστικά εγχειρήματα κάθε μήνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων δείχνει τη δυναμική, που έχει αναπτυχθεί, μετά τη θέσπιση του νέου νομικού πλαισίου για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ).

Μεγάλο στοίχημα, όπως έχει πει επανειλημμένως η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας να συμβάλει ακόμη και με 10% στην αύξηση του ΑΕΠ, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική.

Παράλληλα, έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή, θεωρεί την ΚΑΛΟ οριζόντια προτεραιότητα.

Από τις 205 αιτήσεις που κατατέθηκαν, οι 20 είναι νομικά πρόσωπα, τα οποία επέλεξαν να μετασχηματιστούν σε φορείς ΚΑΛΟ, δυνατότητα που δίνει, για πρώτη φορά, ο νέος νόμος. Οι υπόλοιπες αιτήσεις αφορούν σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι η νομική μορφή του συνεταιρισμού εργαζομένων (συνεταιριστική σύμπραξη τριών τουλάχιστον φυσικών προσώπων, που συνεταιρίζονται, για να βιοποριστούν από την εργασία τους) θεσπίστηκε με το Ν. 4430/2016, πέραν των γνωστών, μέχρι σήμερα, κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ).

Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν, έχουν εγκριθεί ήδη οι 82 και εξετάζονται οι υπόλοιπες. Από τις εγκριθείσες αιτήσεις, οι 14 δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού, 10 στην υγεία, 2 στην ενημέρωση, 8 στον τουρισμό, 12 στην εκπαίδευση, 7 στην εστίαση, 4 στο εμπόριο, 6 στη μεταποίηση, 6 στη γεωργία-κτηνοτροφία, 9 στην ανακύκλωση-περιβάλλον και 4 στην πληροφορική.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!