Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Έξοδος από την εσωστρέφεια

Έξοδος από την εσωστρέφεια - MediaΕπανασύνδεση με παραδοσιακά ακροατήρια επιχειρεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Συστηματική και συνεχής είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η ηγετική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου...
να πείσει ότι εκπονεί ένα συνεκτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση και να εφοδιαστεί με ένα συγκροτημένο πρόγραμμα που θα ηχεί πειστικό στα αυτιά των Ελλήνων.
Όπως λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η ενασχόληση με τα καθημερινά και δύσκολα προβλήματα της υγείας και της κοινωνίας δεν αποτελεί μόνο μια προσπάθεια να βγει το ΠΑΣΟΚ από τον κύκλο της εσωστρέφειας, αλλά και να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι η Κεντροαριστερά πάντα διέθετε και διαθέτει απαντήσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους στη χώρα. 
Η Φώφη Γεννηματά σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα παρουσιάζει τις προτάσεις και τις λύσεις που εισηγείται η ΔΗΣΥ για μια σειρά από ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και η ανάπτυξη της υπαίθρου μέσα από μέτρα για τους νέους αγρότες. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι οι «στοχευμένες» εξαγγελίες που απευθύνονται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. 
Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, σε εμφανίσεις της σε συνέδρια, όπως αυτό της Κεντρικής Ένωσης Δήμων ή της ΓΣΕΒΕΕ, επιχειρεί να προβάλει τις επεξεργασίες που έχουν γίνει με προφανή στόχο να επανασυσφίξει τις σχέσεις του κεντροαριστερού χώρου με χώρους στους οποίους στο παρελθόν είχε προνομιακή πρόσβαση. 
«Τώρα που τελείωσαν ή περιθωριοποιήθηκαν οι αυταπάτες των μνημονίων ή η λογική ότι χωρίς κόπους και θυσίες θα μπορούσε να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη της χρεοκοπίας, είναι η ώρα να ακούσουν τον δικό μας νηφάλιο πολιτικό λόγο και τις λύσεις που προτείνουμε, οι οποίες δεν στηρίζονται σε νεοφιλελεύθερες δοξασίες ή στην κοινωνική ισοπέδωση» επισημαίνει σύμβουλος της Γεννηματά, που αναγνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολη η πορεία προς την αναστροφή του κλίματος και την άρση της καχυποψίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, θεωρώντας ότι προς το παρόν ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που γύρισαν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ ακούει, καταγράφει και δεν τοποθετείται. 
Την προηγούμενη Τρίτη η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε τις προτάσεις της ΔΗΣΥ για το «Γενικό και Τεχνικό Λύκειο», οι οποίες αποτελούν και το πρόπλασμα για τις θέσεις που θα επικυρωθούν για την Παιδεία στο προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το Συνέδριο πρόκειται να διεξαχθεί στην Αθήνα 31 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου και εκεί αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί το «Σχέδιο Ελλάδα», που αποτελεί το προεκλογικό πρόγραμμα του χώρου. 
Βενιζέλος σε αυτόνομη τροχιά
Το ζήτημα είναι αν το προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συμπεριλάβει απόψεις και θέσεις που θα διατυπωθούν κατά το διήμερο συνέδριο που διοργανώνει η δραστήρια «δεξαμενή ιδεών» e-kyklos του Ευάγγελου Βενιζέλου. 
Με τίτλο «Η Ελλάδα μετά» ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ διοργανώνει ένα συνέδριο στις 12 και 13 Ιουνίου στην Αθήνα με στόχο να ανιχνευθούν οι προοπτικές της χώρας μετά τα μνημόνια. Συνεργάτες του Βενιζέλου επιμένουν ότι το συνέδριο δεν είναι ανταγωνιστικό προς το συνέδριο της ΔΗΣΥ απαντώντας έτσι στη σχετική φιλολογία περί αντι-συνεδρίου που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες.
Μάλιστα επισημαίνουν ότι το συνέδριο έχει εθνικό πρόσημο και όχι κομματική διάσταση. Κύκλοι του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι έπειτα από είκοσι ανοιχτές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα έχει συγκεντρωθεί ένα υλικό που θα πρέπει να ταξινομηθεί και να αποτυπωθεί πιο συγκροτημένα. Παρά πάντως τις διαψεύσεις, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Βενιζέλος επιχειρεί να διατυπώσει μια ιδεολογική πλατφόρμα, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει στο μέλλον. 
Η Γεννηματά σε συνέντευξή της στο θεσσαλικό κανάλι TRT, με αφορμή και την περιοδεία της από το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλία, ρωτήθηκε για το συνέδριο Βενιζέλου και η απάντησή της ήταν σε ενωτικό τόνο: «Όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση και θέλω να κινηθούμε ακόμη περισσότεροι. Μέχρι τώρα δεν έχω δει κάποια διαφορετική πρόταση».
Πάντως, παρά τις προσπάθειες να τηρηθούν τα προσχήματα, η αλήθεια είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατηρεί εδώ και πολύ καιρό διακριτές αποστάσεις από την κομματική και πολιτική ζωή του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επιχειρεί να διατηρήσει τις «γέφυρες» με τη Ν.Δ. και να υπερασπιστεί το έργο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. 
Ερωτήματα για το μέλλον
Το μείζον ερώτημα είναι αν θα εμφανιστεί και θα τοποθετηθεί στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεδομένου ότι δεν συμφωνεί με τη μετεξέλιξή της και προωθεί την ιδέα για αυτοδιάλυση όλων των κομμάτων και σχημάτων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα από την αρχή. Ήδη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που κινείται στην ίδια γραμμή με τον Βενιζέλο, έχει αποδεχτεί την πρόσκληση και προτίθεται και να χαιρετίσει στο συνέδριο. 
Ως προς την πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα το ιδρυτικό - οργανωτικό συνέδριο προγραμματίζεται για τις αρχές του νέου έτους, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει αν θα προταθεί η διάλυση όλων των κομμάτων ή η ΔΗΣΥ θα αποκτήσει όργανα και κομματική ζωή με την παράλληλη δράση των κομμάτων και σχημάτων που την απαρτίζουν. 
Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί μια πληροφορία ότι η Γεννηματά, προκειμένου να αφοπλίσει κάθε γκρίνια και διαμαρτυρία, έχει δεχθεί εισηγήσεις να προτείνει τη δημιουργία ενός εντελώς νέου κόμματος, που δεν θα ονομάζεται ΔΗΣΥ, θα έχει νέο όνομα και νέο έμβλημα. Μια τέτοια κίνηση όμως θα σημαίνει ότι θα συμπαρασύρει και το ΠΑΣΟΚ στη διάλυση και τη συγχώνευσή του σε αυτό το σχήμα. Αυτό δεν μοιάζει να είναι ώριμο ακόμη. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που δεν αμφισβητείται είναι η εκλογή αρχηγού από τη βάση, πρόκληση που έχει αποδεχθεί η Γεννηματά ύστερα από ένα μικρό διάστημα.

Πηγή:topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!