Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

ΦΕΛΝΙΚΟΣ στο matrix24.gr
Τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο υπολόγιζε ο πρωθυπουργός όταν έκανε εκείνη την περίφημη δήλωση περί γραβάτας.
Ενδέχεται μάλιστα όντως στη Σύνοδο Κορυφής να του φορέσουν...
και το φέσι, στο οποίο, υπό τύπον αστεϊσμού, αναφέρθηκε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πήγε στραβά στο Γιούρογκρουπ της 22ας Μαΐου.

Αν όντως δεν εξασφαλίσει καμμία ρύθμιση για το χρέος θα είναι εκτεθειμένος απέναντι στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του, αλλά κυρίως θα εμφανιστεί αναξιόπιστος και ψιλός διαπραγματευτής -κι αυτό είναι το χειρότερο για τη δημοφιλία του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ- απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

Το πλήγμα βεβαίως δεν θα περιορίζεται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, αλλά θα έχει ως θύμα το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνία.
Η ελάφρυνση του χρέους είναι σοβαρή παράμετρος στην προσπάθεια να εξέλθει της κρίσης η χώρα.
Θα ήταν ολιγότερον οδυνηρή η προσαρμογή στις συνθήκες που επιβάλλει η νέα συμφωνία με τους δανειστές εάν είχαμε τώρα τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και όχι μετά το τέλος των μνημονίων.
Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα εάν πρώτον, επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες που λένε ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν θα συναινέσει, σ' αυτή τη φάση, να ενταχθεί η Ελλάδα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).

Και δεύτερον, η εκταμίευση της δόσης, παρά την ψήφιση των μέτρων, γίνει τμηματικά, με μόνο σίγουρο το ποσόν που απαιτείται για να εξοφληθούν οι δανειστές, αλλά όχι και για να εξυπηρετηθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Εάν όντως βγούν αληθινοί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (που ενημερώνουν τους δημοσιογράφους για το τι πρέπει να αναμένουν από το Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου) και διαψευστούν οι κυβερνητικοί παράγοντες, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό, δεν μπορώ να καταλάβω πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά ωσάν να μην έγινε τίποτε, αλλά και πως θα αντιδράσουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι υπερψήφισαν τα νέα επαχθή μέτρα επειδή είχαν λάβει τη διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας ότι εκτός από το κλείσιμο της αξιολόγησης θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ένταξη στο QE.

Πάντως, εάν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση είτε της κυβέρνησης προς τους δανειστές είτε των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς την κυβέρνηση και όλοι κάνουν το κορόϊδο, τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε πλέον ή βέβαιον ότι η προσπάθεια του Μαξίμου να βελτιώσει το εις βάρος της κυβερνήσεως κλίμα θα πέσει στο κενό.
Ενδεχομένως η κυβέρνηση να μην μπορέσει συνέλθει και ποτέ, μέχρι να στηθούν οι κάλπες, από αυτό το χαστούκι των δανειστών.
Και ο λόγος είναι ότι αρχίζει και αλλάζει άρδην η συμπεριφορά των πολιτών έναντι της κυβερνήσεως.

Ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε γκρίνια ακόμη και οργή για τις αθετήσεις των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, στους ανά την επικράτεια καφενέδες, περισσεύει η ειρωνεία για τη συμπεριφορά, τους χειρισμούς και την ικανότητα των κυβερνώντων.
Και το γέλιο των πολιτών είναι η χαριστική βολή για κάθε κυβέρνηση.
Είναι, όταν ακούγεται, το σημείο χωρίς επιστροφή.
Επειδή αυτή την απλή αλήθεια ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες, και ειδικότερα όσοι ασχολούνται με τα θέματα επικοινωνίας και ψυχολογίας των μαζών, το γνωρίζουν καλά, αδυνατώ να πιστέψω ότι σήκωσαν ψηλά τον πήχη της διαπραγμάτευσης -και συνεχίζουν ακόμη και τώρα να τον διατηρούν ψηλά- έτσι, για λόγους επικοινωνίας και χωρίς να έχουν κάτι σίγουρο.
Δεν μπορεί να μην έχουν κλειδωμένο κάτι καλό για τη χώρα.
Είναι αδιανόητο να μην έχουν και να λένε όσα έχουν πει και με τόσο κατηγορηματικό τρόπο.
Δεν μπορεί να κατηγορούν τα Μήντια για προβοκάτσια, φαιά αντιπολίτευση και παραποίηση της πραγματικότητας όταν σε λίγες μόνον ημέρες θα αποκαλυφθεί ποιός έλεγε αλήθεια και ποιός ψέμματα.
Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες να πάσχουν από αυτοκτονικό ιδεασμό.
Είναι πολύ ακραίο για να το πιστέψει ακόμη και ο πλέον αντισυριζαίος πολίτης.
Θέλω να πιστεύω πως στις 15 Ιουνίου η συμφωνία που αναμένει -ή επί το ακριβέστερον έχει προετοιμάσει- η κυβέρνηση θα επιτευχθεί και "τα κοράκια της συμφοράς" θα μείνουν νηστικά.
Θέλω να το πιστεύω.
Δεν είμαι όμως και σίγουρος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!