Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Η πλούσια χώρα με τα άδεια ράφια- Ο απόηχος των εξελίξεων στο Κατάρ στις ελληνικές επιχειρήσεις

Μετά την απόφαση πέντε χωρών, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και των Μαλδίβων να
διακόψουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ με την κατηγορία πως υποστηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή, η κρίση μεταξύ των χωρών του Κόλπου φαίνεται πως κλιμακώνεται γρήγορα.
Ήδη από το ξέσπασμα της κρίσης, οι Καταριανοί έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν ό, τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν την διπλωματικά δύσκολη κατάσταση.
Αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, φτάνοντας τα 129.000 δολάρια τον χρόνο, η απόσταση που χωρίζει τους πλουσιότερους από τους φτωχότερους πολίτες της χώρας είναι αστρονομική. Ενώ ο πρώην ηγέτης της χώρας, εμίρης Αλ Θανί, έχει περιουσία που φτάνει 2,4 δισ. δολάρια (τόσο υπολογίζεται τουλάχιστον), πολλοί από τους μετανάστες στη χώρα δηλώνουν ότι ζουν με περίπου 350 δολάρια το μήνα.
Μια άλλη ανισότητα στη χώρα, όπως τις καταγράφει το BBC, είναι η πληθυσμιακή ανισότητα. Από τα 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, λιγότεροι από 700.000 είναι οι γυναίκες. Αντί δηλαδή να ισορροπεί ο πληθυσμός κοντά στο 50-50, στο Κατάρ οι άνδρες υπερτερούν σχεδόν σε ποσοστό 70-30.
Ο λόγος είναι η μαζική εισροή μεταναστών -κυρίως νεαρών ανδρών- από χώρες όπως την Ινδία και το Νεπάλ, οι οποίοι εργάζονται σε κατασκευαστικά και άλλα έργα. Είναι δε τόσοι πολλοί που έφτασαν οι ινδουιστές να αποτελούν την τρίτη πολυπληθέστερη θρησκευτική ομάδα μετά του μουσουλμάνους και τους χριστιανούς.
Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες εργάζονται και ζουν κάτω από δύσκολες έως και τραγικές συνθήκες για να ολοκληρώσουν τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ του 2022. Ακόμα και η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγείλει ότι οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται «εκμετάλλευση και κακοποίηση».

Πλήγμα και στις εισαγωγές στο Κατάρ
Το Κατάρ εξαρτάται από τις εισαγωγές για να προμηθεύεται διατροφικά προϊόντα, που προέρχονται κυρίως από τις χώρες του Κόλπου. Το μικρό εμιράτο έχει πληθυσμό κάτω των 2 εκατομμυρίων κατοίκων με τους περισσότερους κατοίκους να είναι ξένοι. Με ετήσιο ανά κεφαλή εισόδημα στα 138.480 δολάρια το 2015 (σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα), ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, η οικονομία του Κατάρ έχει αναπτυχθεί μέσω των επενδύσεων σε πολλούς τομείς. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες και να αποφύγει την εξάπλωση του πανικού, η κυβέρνηση του Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι οι θαλάσσιες και αεροπορικές οδοί θα παραμείνουν ανοικτές για τις εισαγωγές.

Τι γίνεται με τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες στο Κατάρ
Την ίδια στιγμή, που συμβαίνουν όλα αυτά στη χώρα, στάση αναμονής τηρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Εξάλλου, ο αριθμός των Ελλήνων που ζει στο Κατάρ και στη Ντόχα φαίνεται πως ξεπερνά τους 3 χιλιάδες φτάνοντας ενδεχομένως τους 5.000.
Αν και η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στο Κατάρ περιορίζεται στον κατασκευαστικό κλάδο, με εταιρείες όπως η Ελλάκτωρ και η J&P ΑΒΑΞ να έχουν αναλάβει μεγάλα έργα-βιτρίνα στην πρωτεύουσα Ντόχα εντούτοις οι έλληνες εργαζόμενοι είναι αρκετοί σε επίπεδο στελεχών πολιτικού μηχανικού. Επίσης στο εμιράτο βρίσκονται και δεκάδες γιατροί, αλλά κι άλλες ειδικότητες ελλήνων μεταναστών που έχουν βρει καταφύγιο στην πλούσια χώρα του Κόλπου κατά την περίοδο της κρίσης.
Μέχρι στιγμής οι έλληνες επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν έχουν προς το παρόν τουλάχιστον εισπράξει μηνύματα πως παγώνουν οι δουλειές , ωστόσο είναι ακόμη νωρίς να προδικάσει κανείς τι ακριβώς θα συμβεί με τις μεγάλες δουλειές ελληνικού ενδιαφέροντος στην αραβική αυτή χώρα, η οικονομία της οποίας πάντως δέχεται τα πρώτα ισχυρά πλήγματα, καθώς μεγάλες αιγυπτιακές τράπεζες με έδρα το Κάιρο σταμάτησαν τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες του Κατάρ.
«Το Κατάρ βασίζεται κατά πολύ στις εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άρα είναι λογικό να υπήρξε μία ανησυχία. Παρόλα αυτά υπενθυμίζω πως κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 2013 ή το 2014, όχι όμως τόσο «χοντρό». Δεν είχαν ειδοποιηθεί Καταριανοί να εγκαταλείψουν ξένες χώρες», αναφέρει στο Thetoc Έλληνας ο οποίος εργάζεται εκεί πολλά χρόνια, αλλά θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, συμπληρώνοντας πως «είναι σαφές ότι επί της ουσίας έχουμε να κάνουμε με εμπάργκο. Επίσημα τουλάχιστον, τώρα τι θα συμβεί μέσα από άλλες διόδους είναι άλλο θέμα».
Οι Έλληνες στο Κατάρ όμως πως αντιδρούν σε όλο αυτό; «Η ανησυχία είναι πολύ μικρή, τουλάχιστον στα φανερά. Εντάξει, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με παιδιά ή και εγγόνια είναι πιο «τρομαγμένοι». Οι υπόλοιποι θα έλεγα πως… δεν νοιάζονται ιδιαίτερα».
«Είναι οι πρώτες ημέρες – ώρες, είναι λογικό να μεταβεί κόσμος στα σούπερ μάρκετ να αγοράσει ότι θεωρεί απαραίτητο. Πάντως, δεν δημιουργήθηκαν εντάσεις ούτε έπεσε ξύλο, δεν υπήρξαν λιποθυμίες όπως στην Ελλάδα με τα capital controls» ανέφερε άλλος Έλληνας.
Πηγή: https://thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!