Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Απολογισμός διετίας και εκλογικό δίλημμα του 2019 από τον Τσίπρα στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Με απολογισμό πεπραγμένων αλλά και τους στόχους για την επόμενη διετία ως τη λήξη της κυβερνητικής θητείας άνοιξε τις εργασίες της κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε και τις δύο κυβερνητικές θητείες (δηλαδή και το πρώτο επτάμηνο του 2015) ενώ έθεσε ορίζοντα διετίας για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Μάλιστα, επιχείρησε να παρουσιάσει σε αδρές γραμμές το εκλογικό δίλημμα του 2019:
«απομένουν δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές του 2019» σημείωσε, διάστημα κατά το οποίο «οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση στην κανονικότητα και την ανάπτυξη». «Ποια θα είναι η Ελλάδα το 2019 όταν θα διεκδικούμε κε νέου τη στήριξη του ελληνικού λαού, σε σύγκριση με αυτό που παραλάβαμε;» αναρωτήθηκε και συνέχισε «και ποια θα είναι η πολιτική παράταξη που θα διαχειριστεί την Ελλάδα μετά την κρίση, τα μνημόνια και την επιτροπεία»;
Ο πρωθυπουργός εστίασε επί της ουσίας στα δύο αντίπαλα πολιτικά σχέδια, επαναφέροντας μάλιστα το πολιτικό – ιδεολογικό δίπολο μεταξύ αριστεράς – δεξιάς.
Περιγράφοντας το όραμα του 2019 έθεσε ψηλά στην ατζέντα των στόχων τη βελτίωση των συνθηκών στα πεδία του κοινωνικού κράτους και της εργασίας αλλά και των θεσμών.
«Ο στόχος το 2019 είναι να έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες από τη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτός ο στόχος είναι «ρεαλιστικός».
Και συνέχισε πως η Ελλάδα του 2019 «όταν θα ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού»,  θα είναι με ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας, με νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που δε θα εξοντώνει την μαθητική νεολαία και θα αναβαθμίζει το σχολείο, με περισσότερη δημοκρατία και ως προς την εκλογή των αντιπροσώπων του λαού με απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
--Με ανασυγκροτημένο κοινωνικό κράτος που θα παρέχει ουσιαστική προστασία σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη
--με πραγματικά ανεξάρτητη και λειτουργική δικαιοσύνη χωρίς διακρίσεις
--με ένα νέο προοδευτικό και σύγχρονο Σύνταγμα που θα τονώσει το χαμένο κύρος του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της δημοκρατίας
--θα ισχυροποιεί την κομβική θέση της χώρας στο διεθνές πεδίο.
Αυτό το όραμα για το οποίο θα δουλέψουμε σκληρά, πρόσθεσε, δεν είναι ουδέτερο, φέρει πρόσημο ταξικό και ιδεολογικό, «της Αριστεράς των αξιών και των ιδανικών που μοιράζεται ο προοδευτικός κόσμος της χώρας». Και το όραμα αυτό είναι απέναντι στο ανταγωνιστικό σχέδιο της νεοφιλελεύθερης ελίτ της ολιγαρχίας του πλούτου που εκφράζει κατεξοχήν η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «διαρκή και ανειρήνευτη σύγκρουση με τους οπαδούς της παλινόρθωσης του ακραίου νεοφιλελευθερισμού» αλλά κάλεσε να μην μετατρέπεται ο πολιτικός ανταγωνισμός σε βούρκο ψεύδους και χυδαίου λαϊκισμού – επικαλέστηκε ενδεικτικά τη διάδοση δημοσιεύματος σατιρικής ιστοσελίδας ως πραγματικού.
Τέλος κάλεσε, τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος να εργαστούν σκληρά το επόμενο διάστημα πάνω στο στόχο της μετάβασης στην κανονικότητα την επόμενη διετία.

Πηγή:topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!