Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Ο ΓΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ...

ΦΕΛΝΙΚΟΣ στο matrix24.gr
Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο Βαρουφάκης έπαψε να είναι υπουργός και συνεχίζει ακόμη και σήμερα, ως άλλη πριμαντόνα, να απασχολεί το δημόσιο βίο. Μπορείς να του καταλογίσεις τα πάντα, αλλά την ικανότητα να "πουλάει" τον εαυτό του και φυσικά τα βιβλία του πρέπει να του την αναγνωρίσουμε.

Ο άνθρωπος έκατσε μόνον έξι μήνες υπουργός και τα χρήματα που θα βγάλει από τις εμφανίσεις, τις διαλέξεις, τα συγγραφικά δικαιώματα και δεν ξέρω τι άλλες δουλειές, πιθανότατα θα είναι αρκετά μέχρι να απέλθει από τον μάταιο τούτο κόσμο. Για να πίνει και να τρώει. Στην υγεία των κορόϊδων. Όχι μόνον του ελληνικού λαού, αλλά και του Τσίπρα, που πίστεψε ότι πέτυχε κελεπούρι και τον έκανε υπουργό και μάλιστα οικονομικών για να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους-δανειστές.
Και τώρα το asset, όπως είχε χαρακτηρίσει τον Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός, κάνει τα πάντα για να χρεωκοπήσει τον ευεργέτη του. Από ανίκανο που δεν είχε προσόντα, μέχρι φοβιτσιάρη που φοβόταν ότι θα τον στήσουν στο Γουδή, χαρακτηρίζει τον Αλέξη ο Γιάνης.
Δεν αναφερόμαστε στις ιδιωτικές συναντήσεις τους στην Κυψέλη ή στις βάρκες ανοιχτά της Αίγινας ούτε στα όσα ελέχθησαν, όπως διατείνεται, στα υπουργικά συμβούλια, στο Μαξίμου, σε κυβερνητικές επιτροπές και στο "πολεμικό συμβούλιο" ούτε στα όσα λέει για το δημοψήφισμα, τον Δραγασάκη, τον Φλαμπουράρη, τον Παππά, τον Στουρνάρα και το παράλληλο νόμισμα.
Αυτά έχουν κατά κόρον ειπωθεί και αποτελούν υλικό για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ενδεχομένως και για δικαστικές περιπέτειες εάν η αντιπολίτευση, όταν γίνει κυβέρνηση, κάνει όντως πράξη τις απειλές της περί Ειδικού Δικαστηρίου.
Σε κάθε πάντως περίπτωση, η εικόνα "τα παιδία παίζει", που περιγράφει ο Βαρουφάκης, μόνον τιμή δεν περιποιεί στην κυβέρνηση. Πολιτικά την εκθέτει ανεπανόρθωτα. Όσο κι αν προσπαθούν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του να απαξιώσουν τον "σύντροφο Βαρούφ" -όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2015- δυστυχώς γι' αυτούς στο ...βίπερ του Γιάννη πρωταγωνιστούν οι ίδιοι.
Και μάλιστα αν πιστέψουμε τον απίστευτο αυτό τύπο τους έχει κανονικά φακελωμένους. Με το κινητό, με σημειώσεις, με κάμερα, με μαγνητόφωνο. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει. Αυτό κι αν είναι ξεφτίλα για έναν που φέρει και τον τίτλο του πανεπιστημιακού δασκάλου.
Αυτό νομίζω είναι και το μείζον. Το ποιόν του ανδρός. Εντάξει ο Τσίπρας είναι κωλοτούμπας, άσχετος, λίγος, κιοτής κι όλα με τα οποία τον χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Και πρέπει να του καταλογιστούν ευθύνες. Πολιτικές, ποινικές και όσες άλλες προβλέπονται. Αν και το μεγάλο του έγκλημα, για το οποίο ίσως θα πρέπει και να ανασκολοπιστεί είναι γιατί ανέθεσε σ' έναν εγωπαθή τσαρλατάνο να διαχειριστεί τις τύχες ενός λαού και ενός ιστορικού έθνους.
Και δεν είναι μόνον ο Τσίπρας είναι και όλοι όσοι του έδωσαν τη δυνατότητα να γίνει δημόσιο πρόσωπο. Και οι κύριοι υπεύθυνοι γι' αυτό είναι αυτοί που έκαναν καθηγητή πανεπιστημίου, στον τομέα της οικονομίας, κάποιον που αποδεδειγμένα δεν ξέρει οικονομικά. Αυτοί που έκριναν τις γνώσεις του για τις θεωρίες του χάους και των παιγνίων, είχαν οι ίδιοι γνώσεις για τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του Βαρουφάκη;
Τι έχουν να πουν οι σοβαροί καθηγητές Ράπανος, Γιαννίτσης, αν είναι αυτοί που όπως λέγεται τον έκριναν (μαζί και με τον Στουρνάρα;) για να γίνει καθηγητής; Ήταν επιστημονικά επαρκής ή όπως συνήθως γίνεται έκαναν και το πολιτικό χατήρι κάποιων. Πολύ φοβάμαι το δεύτερο. Και το λέω αυτό γιατί ο καθηγητής του Γιάννη Βαρουφάκη, ο Roy Bailey, όταν παλαιότερα είχε ερωτηθεί για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών είχε πει "δεν ήταν τόσο καλός στους βαθμούς του, δηλαδή δεν θα τον πρότεινα για το Χάρβαρντ, αλλά έλαμπε επειδή είχε ανεξάρτητη σκέψη".
Στα πανεπιστήμια όμως καθηγητές είθισται να γίνονται αυτοί που έχουν βαθμούς και προάγουν την επιστήμη και όχι όσοι λαμπυρίζουν. Αν είναι έτσι να κάναμε καθηγητή και τον ...Μπάμπη τον Λιβιεράτο γιατί κι αυτός, ως γνωστόν, λάμπει. Αυτοί λοιπόν, οι τρεις καθηγητές, ξεκίνησαν το λάθος που το πληρώσαμε με κλείσιμο τραπεζών, capital controls, απώλεια περιουσιών, υπερφορολόγηση.
Αυτοί είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι για την εισβολή ενός τυχάρπαστου ματαιόδοξου παρτάκια στη ζωή μας που κόστισε πολλές δεκάδες δις στη χώρα. Και πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Να παραδεχτούν το λάθος τους. Έδωσαν επιστημονική υπόσταση και κατ' επέκτασιν κοινωνική καταξίωση και δυνατότητα διατύπωσης δημόσιου, και πολιτικού, λόγου σ' έναν αρρωστημένα νάρκισσο.
Και για να μην θεωρήσει κάποιος ότι υπερβάλλω αρκεί να αναφέρω μόνον την απόλυτη ξεφτίλα του συζύγου της Δανάης Στράτου. Θα θυμάστε την φωτογράφιση στο Paris Match που είχε προκαλέσει τόσα σχόλια. Όχι τόσο γι' αυτά που είπε ο Γιάνης, αλλά για τον τρόπο που φωτογραφήθηκε το ζεύγος σ' ένα υπέροχο μπαλκόνι με φόντο την Ακρόπολη και μπροστά στην πλούσια βιβλιοθήκη του σπιτιού. Ε, λοιπόν το σπίτι δεν ήταν δικό του!!!
Ο αθεόφοβος για να δείξει ότι μένει σε φοβερό σπίτι έφτασε σε σημείο να εμφανίσει ξένο σπίτι για δικό του. Όταν ντρέπεσαι για το σπίτι σου και κάνεις απατεωνία και σ' αυτό είναι σίγουρο ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν ξέρω αν είναι, όπως λένε κάποιοι, για το Δρομοκαΐτιο επειδή πάσχει από κάποιο ναπολεόντειο σύνδρομο, αλλά μια ψυχοδιαταραχούλα, ότι είναι ας πούμε ο Ζόχαν της πολιτικής, πρέπει να την έχει.
Και φυσικά, εκτός από την τριμελή επιτροπή των καθηγητών, που τον έκριναν ικανό να μυήσει τους φοιτητές στα οικονομικά, φταίνε και οι δημοσιογράφοι. Ορισμένοι μπορεί από την αρχή να είχαμε καταλάβει -και φαίνεται αυτό από τα γραφτά του καθενός- το πόσο πολιτικός απατεώνας είναι ο άνθρωπος όμως οι περισσότεροι είχαν γοητευθεί από τα εμφανισιακά σώου και τις λεκτικές λαλακίες του Γιάνη με ένα ν. Και τον έκαναν Θεό. Πριν ακόμη γίνει υπουργός τον είχαν απογειώσει τα Μήντια. Αυτά τον εκτίναξαν στην πρώτη θέση σε σταυρούς στη Β' Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Βεβαίως και για να μην κάνω τον μάγκα αυτός που με κατέστησε καχύποπτο έναντι του ανδρός είναι ο φίλος μου ο Γιώργος Λ. Μια μέρα με πήρε ο Γιώργος, με τον οποίον γνωριζόμαστε 40 χρόνια από την εποχή της ΠΑΜΚ, και μου είπε:
• "Ξέρεις αν ο Βαρουφάκης ήταν ποτέ υπεύθυνος έκδοσης του Μαθητικού Αγώνα;",
• "Ο Βαρουφάκης; Δεν νομίζω. Δεν τον θυμάμαι καν. Γιατί όμως ρωτάς"
• "Επειδή ο ίδιος λέει ότι διαδέχθηκε τον Κουφοντίνα στη θέση του υπεύθυνου έκδοσης"
• "Ε, ρωτήστε τον Κουφοντίνα"
• "Τον ρωτήσαμε"
• "Και τι είπε"
• "Ότι δεν τον θυμάται. Και είπα να ρωτήσω εσένα που ήσουνα καθοδήγηση".
• "Ρε συ Γιώργο, αν δεν τον θυμάμαι εγώ που ήμουν στη γραμματεία του μαθητικού, δεν τον θυμάσαι εσύ που ήσουν στο Κεντρικό Γραφείο της ΠΑΜΚ και δεν τον θυμάται και ο Μήτσος (Κουφοντίνας) που λέει ο Βαρουφάκης ότι τον διαδέχτηκε στο Μαθητικό Αγώνα πάει να πει πως ο άνθρωπος λέει ψέμματα".
Και συμφωνήσαμε πως όχι μόνον λέει ψέμματα, αλλά και ότι οικοδομεί και το παρελθόν του. Ο τύπος είναι άπαιχτος. Όλοι προσπαθούν να φτιάξουν το μέλλον τους κι αυτός προσπαθούσε να φτιάξει το παρελθόν του. Προφανώς έχει κάποιο πρόβλημα επιβεβαίωσης. Θέλει να είναι κάτι. Να αποκτήσει μια ιστορία. Για να δείξει ότι, όπως και ο Τσίπρας, είχε σχέση, εξ απαλών ονύχων, με την πολιτική και μάλιστα με την αριστερά. Τι να πω. Από τότε πάντως έγινα επιφυλακτικός για τον Βαρουφάκη και μετά ουκ ολίγες φορές, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε αν ανατρέξετε στα αρθρα μου, τον καταχερίαζα για τα όσα επιπόλαια, αδόκιμα, επικίνδυνα και καταστροφικά έκανε στην οικονομία.
Στο σημείο αυτό ανοίγω μια παρένθεση για να διευκρινήσω πως ΠΑΜΚ ήταν η μαθητική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ και Μαθητικός Αγώνας η εφημερίδα που εξέδιδε τη δεκαετία του 1970. Ο Κουφοντίνας για μια περίοδο, το '75 '76 δεν θυμάμαι ακριβώς, και μέχρι να φύγει από το ΠΑΣΟΚ, το 1977, υπήρξε υπεύθυνος έκδοσης του Μαθητικού Αγώνα. Ήταν η εποχή της αθωότητας. Κλείνει η παρένθεση. Α, αν με την ευκαιρία θέλετε να μάθετε και για μένα, εγώ δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ. Διεγράφην. Το 1981. Πριν γίνει κυβέρνηση. Και έκτοτε παραμένω κομματικά άστεγος. Τώρα κλείνει πραγματικά η παρένθεση.
Και σταματώ εδώ, γιατί αν είναι να συνεχίσω θα πρέπει να πω ότι ο Βαρούφ από τη στιγμή που έγινε υπουργός κατάλαβε ότι βρήκε τα κουτορνίθια, τους Τσιπροφλαμπουροπαππάδες, που θα του γεννήσουν τα χρυσά αυγά. Άμαθοι όντας, όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός, ο Τζιάνι έστησε, μέσω των δηλώσεων και του ρέμπελου στυλ του, μηχανή παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας που θα τον έκανε διάσημο και πλούσιο. Και να τα πρωτοσέλιδα και να οι συνεντεύξεις και να οι διαλέξεις και να οι προσκλήσεις και να τα βιβλία. Και να το χρήμα από τις πωλήσεις.
Και όχι μόνον το χρήμα, αλλά και η πολιτική καριέρα. Αφού στην επιστήμη δεν έχει να προσφέρει τίποτε, άρχισε τη συγγραφή των πολιτικών του απομνημονευμάτων προκειμένου να προμοτάρει το κόμμα του (το DIEM 25, έτσι νομίζω λέγεται) και την εκλογή του είτε στο ελληνικό είτε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ανάλογα ποιές εκλογές θα γίνουν πρώτα. Αν το κάνει για να έχει ασυλία και να γλιτώσει το Ειδικό Δικαστήριο δεν το ξέρω. Πάντως, επειδή συνεχώς με δηλώσεις του λέει ότι δεν φοβάται τίποτε και ζητά να γίνει ακόμη και Ειδικό Δικαστήριο, νομίζω ότι οι βουλευτές πρέπει να του κάνουν το χατήρι να δώσει μια παιγνιώδη παράσταση ενώπιον του ...γουναράδικου. Του δικαστικού εννοώ και όχι αυτό στο οποίο είχε αναφερθεί ο βουλευτής Διαμαντόπουλος, όστις εθεωρείτο και βαρουφακιστής.
Σε κάθε πάντως περίπτωση μπήκε στην κυβέρνηση για προσωπικούς και μόνον λόγους. Διαφορετικά δεν εξηγείται η συμπεριφορά του. Ξέρετε εσείς κάποιον φυσιολογικό άνθρωπο που όταν τελειώνει τη δουλειά του -και τι δουλειά, υπουργός- να τρέχει στο σπίτι, να στήνεται μπροστά στην κάμερα που κρατά η γυναίκα του και να διηγείται, με κάθε λεπτομέρεια τι έγινε στο υπουργικό συμβούλιο, στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, με άλλους υπουργός, με την τρόϊκα ή να ηχογραφεί με το τηλέφωνο τις συνομιλίες; Εγώ πάντως δεν ξέρω.
Και η μόνη εξήγηση που δίνω είναι γιατί εξαρχής είχε στόχο, όταν φύγει από τη θέση του, να τα γράψει και να τα πει. Προφανώς για προσπορισμό ωφελημάτων και σίγουρα για να εκθέσει ή και να εκβιάσει, όπως και κάνει, τον πρωθυπουργό, άλλα μέλη της κυβέρνησης ή τέλος πάντων όποιον είχε συναντήσει και συζητήσει μαζί του. Αρρωστημένα πράγματα και καινοφανή. Στον τομέα αυτό είναι οπωσδήποτε πρωτοπόρος. Άλλος πολιτικός, με τέτοια διεστραμμένη συμπεριφορά, δεν θα πρέπει να έχει υπάρξει. Ο Γιάνης είναι ο πρώτος και μοναδικός. Εύγε στο παλληκάρι.
Σταματώ εδώ, γιατί αν συνεχίσω θα καταλήξω να γράψω βιβλίο που θα μπορούσε να γίνει και ευπώλητο αν είχε τίτλο: "Ο Γιάνης και οι ανήλικοι της Μαλαισίας", για να θυμηθώ μια από τις τίγρεις της παγκόσμιας ανάπτυξης και να το συνδυάσω με τους "ενήλικους στο δωμάτιο" που τιτλοφορείται το δικό του βιβλίο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!