Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ, ΤΟ ...ΠΑΠΟΡΙ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑ ΘΙΝ ΑΛΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Φελνίκος ΦΕΛΝΙΚΟΣ στο matrix24.gr
Ο πρωθυπουργός ήθελε η συζήτηση για τον Πάνο Καμμένο στη Βουλή να έχει προηγηθεί της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήθελε οι βουλευτές του να επηρεαστούν από τα ουκ ολίγα αρνητικά σχόλια και τη γκρίνια των κομματικών ...
στελεχών για την απλόχερη στήριξη που παρέχει στον υπουργό Άμυνας και την παρεπόμενη, αντικειμενικά, ταύτιση της κυβέρνησης με σκοτεινές υποθέσεις που σχετίζονται με ισοβίτες, ναρκωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο ένας από τους δύο λόγους που η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση ή όχι εξεταστικής επιτροπής για την εμπλοκή του Παν. Καμμένου στην υπόθεση του noor 1 επισπεύσθηκε και αντί για την 25η Ιουλίου, όπως αρχικά ήταν να γίνει, προγραμματίστηκε για προχθές, Παρασκευή 21 Ιουλίου. Ο δεύτερος λόγος ήταν επειδή δεν ήθελαν την επομένη της αποκατάστασης της Δημοκρατίας να μεταδίδεται η εικόνα ενός κοινοβουλίου που μόνον τιμή στη Δημοκρατία δεν περιποιεί. Δεν μπορεί στις 24 Ιουλίου οι πολιτικοί, όλοι μαζί, ενωμένοι, να αναπέμπουν ύμνους στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα και την επομένη να το ακυρώνουν με τις αλληλοκατηγορίες (και μάλιστα σε υψηλούς ακόμη και ακραίους τόνους) για θέματα, συμπεριφορές και πολιτικές.
Ο σεισμός στην Κω ανέτρεψε τον σχεδιασμό. Στην αρχή υπήρξαν κάποιες σκέψεις η συνεδρίαση να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή. Φεύ, η 27η Ιουλίου είναι η γενέθλιος ημέρα του Αλέξη Τσίπρα και λογικό είναι ο πρωθυπουργός να θέλει να την περάσει διαφορετικά, με την οικογένειά του και φίλους και όχι ανταλλάσοντας κατηγορίες με τον Μητσοτάκη για ...το παπόρι απ' την Περσία. Επιπροσθέτως, και η ΝΔ δεν ήθελε η συζήτηση -για ένα θέμα στο οποίο ελπίζει να στριμώξει την κυβέρνηση- να γίνει την τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου, επειδή θα είχε σχεδόν μηδενική επικοινωνιακή απήχηση στους πολίτες, αφού ξεκινά η μεγάλη έξοδος των διακοπών του Αυγούστου.
Πάντως, η μετάθεση της συζήτησης για τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τη γνώμη κάποιων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και άλλων από τα υπόλοιπα κόμματα, μάλλον ευνοεί τον Πάνο Καμμένο καθώς, λόγω θέρους, δεν θα έχει προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και επομένως η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής το πιθανότερο είναι να απορριφθεί αφού οι βουλευτές δεν θα έχουν επιπλέον στοιχεία για να αποφανθούν διαφορετικά. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως οι περί ου ο λόγος βουλευτές εξαρχής είχαν τη γνώμη πως την αντιπολίτευση τη συνέφερε η πρόταση για εξεταστική επιτροπή να κατατεθεί αφού προηγουμένως η δικαστική έρευνα εντοπίσει κι άλλα στοιχεία, που να καθιστούν έτι δυσχερέστερη τη θέση του υπουργού Αμύνης και κατ' επέκτασιν της κυβερνήσεως.
Βεβαίως, και παρά την αναβολή της συζήτησης για την εξεταστική, στα περισσότερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, (η συνεδρίαση της οποίας επίσης λόγω του σεισμού ανεβλήθη) η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα. Όσο κι αν κατανοούν το επιχείρημα της ηγεσίας πως "χωρίς τον Καμμένο δεν υπάρχει κυβέρνηση" εν τούτοις ακόμη και μετά από 30 μήνες συγκυβέρνηση δεν μπορούν να χωνέψουν πως η πρώτη φορά κυβέρνηση της αριστεράς παραμένει αιχμάλωτη από την Ακροδεξιά, όπως χαρακτήριζαν το κόμμα του Πάνου Καμμένου πριν τις εκλογές του 2015. Μάλιστα, κάποιοι τα λεγόμενα του Πάνου Καμμένου, προ ημερών σε ραδιόφωνο της Ικαρίας, "με τον Αλέξη Τσίπρα θα πάμε μαζί μέχρι το τέλος", τα εξέλαβαν ως απειλή και μήνυμα στον πρωθυπουργό να μην διανοηθεί να τον εγκαταλείψει είτε λαμβάνοντας αποστάσεις για την υπόθεση του noor 1 είτε προσπαθώντας να προσεγγίσει κάποιους από τους Λεβέντη, Θεοδωράκη και Γεννηματά για να τους κάνεις κυβερνητικούς εταίρους. Ο ίδιος πάντως ο υπουργός Άμυνας υποστηρίζει πως σε καμμία περίπτωση δεν εννοούσε κάτι τέτοιο και ότι το έχει πει και παλαιότερα. Το ίδιο άλλωστε υποστηρίζει και ο πρωθυπουργός: "Με τον Πάνο θα πάμε μαζί μέχρι τέλους".
Όμως δεν είναι μόνον η υπόθεση με τον Πάνο Καμμένο που απασχολεί την Κουμουνδούρου. Μετά τη λήξη της δεύτερης αξιολόγησης αποκτούν μεγαλύτερη ένταση οι φωνές όσων υποστηρίζουν πως "η, έστω εξ ανάγκης, δεξιά στροφή της κυβέρνησης πρέπει να εξισσοροπηθεί και με κάποια αριστερά αντίμετρα". Κάποιοι υποστηρίζουν πως τα επτά νομοσχέδια που εξαγγέλθηκαν δεν αρκούν για να φιλοτεχνήσουν ένα πιο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης. Θα πρέπει, λένε, να υπάρξουν αλλαγές στη δομή και τον προσανατολισμό του κόμματος, να εξετασθούν εκ νέου οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και να αντιστοιχηθούν στα δεδομένα που προέκυψαν από την στροφή στον ρεαλισμό και τη μνημονιακή πραγματικότητα, να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή ένταση στον (και δικαστικής υφής) πόλεμο κατά της διαφθοράς και τη διαπλοκής και βέβαια να υπάρξει "ευρύς ανασχηματισμός της κυβερνήσεως" και ει δυνατόν "με προοδευτικό πρόσημο που να δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην επόμενη μέρα".
Επόμενη μέρα την οποίαν θα επιχειρούσε να περιγράψει με φανταιζί χρώματα ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια και εφ' όλης της ύλης ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία σημειωτέον θα γινόταν, για πρώτη φορά, στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής παίρνοντας τη μορφή φιέστας. Για το λόγο αυτό, από το Οργανωτικό της Κουμουνδούρου, είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού και είχε ζητηθεί εκτός από τα μέλη του κομματικού οργάνου να είναι παρόντες και όλοι οι βουλευτές. Εξυπακούεται πως στη θερινή "μεγαλόπρεπη παράσταση" Τσίπρα στο Μέγαρο οι βολές κατά της αντιπολίτευσης θα ήταν άφθονες κυρίως όμως ο πρωταγωνιστής θα προσπαθούσε να δείξει στους συντρόφους του, όπως μας λέει στέλεχος που έχει γνώση της εισήγησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, "τη μεγάλη εικόνα, που πρέπει να έχουν υπόψιν τους ώστε να μην απογοητεύονται από τους τακτικούς συμβιβασμούς και τις αναγκαίες υποχωρήσεις προκειμένου η κυβέρνηση της αριστεράς να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τύχες του λαού και της χώρας".
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Τσίπρας φέρεται να συμφωνεί με όσους του εισηγούνται να αντιγράψει τον Ανδρέα Παπανδρέου και, όπως μας λέει υπουργός προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, "ο Αλέξης αν θέλει να παραμείνει στα πράγματα πρέπει να εξειδικεύσει σε πολιτική γραμμή, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τη στρατηγική της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας και της Ανοιχτής Δημοκρατικής Πολιτικής Δράσης, την κοινωνική συμμαχία δηλαδή των μη προνομιούχων ελλήνων και την μετατροπή της σε πολιτική δύναμη εξουσίας προκειμένου όντως να βγει η χώρα από τα μνημόνια και οι προοδευτικές δυνάμεις να παραμείνουν στο τιμόνι της διακυβέρνησης".
Λίγο η δυσνόητη η σκέψη του υπουργού, αλλά έτσι ήταν πάντα η ξύλινη γλώσσα των ΠΑΣΟΚων, ενώ σίγουρα κάποιος της αντιπολιτεύσεως που διαβάζει αυτές τις γραμμές θα μπορούσε να πει: όνειρα θερινής νυχτός. Και επειδή γράφουμε για ρήσεις και αποφθέγματα δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην ιδιαίτερα εύστοχη ατάκα προβεβλημένου κυβερνητικού βουλευτή: "παλιά, όταν θέλαμε να κάνουμε πλάκα στους αντιπάλους μας, λέγαμε μια βροχή σας σώζει. Τώρα, με την αναβολή της ολομέλειας της Βουλής και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να πούμε: ένας σεισμός μας έσωσε".
Είναι ως εκ του περισσού η αναφορά ότι ο διακρινόμενος και για το χιούμορ του βουλευτής θεωρεί πως η αφειδώλευτη στήριξη που παρέχει ο Τσίπρας στον Καμμένο και η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ στο θέμα του noor 1 βλάπτουν σοβαρά και τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και την Κουμουνδούρου και ο ίδιος θα προτιμούσε "να κρατηθούν διακριτές αποστάσεις με διακριτικό φυσικά τρόπο ώστε να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή".
Πάντως, και επειδή η Κουμουνδούρου δεν είναι Κοινοβούλιο, το ραντεβού με την Κεντρική Επιτροπή δεν δόθηκε, όπως στην περίπτωση του Καμμένου, για τον Σεπτέμβριο. Οι 150 της Κουμουνδούρου θα μαζευτούν, εκτός απροόπτου, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 29-30 Αυγούστου και σε χώρο που ήδη αναζητείται καθώς στο Μέγαρο τις ημερομηνίες αυτές υπάρχουν άλλες εκδηλώσεις. Για το μόνο πάντως που δεν θα δεχθεί να ακούσει και πολλά από τους κομματικούς του συντρόφους ο πρωθυπουργός είναι ο ανασχηματισμός.
Όχι επειδή αποτελεί αποκλειστική προνομία του ιδίου και την οποίαν ως είναι φυσικό δεν επιθυμεί να μοιραστεί με κανέναν ούτε επειδή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να διαψεύσει όλα τα σενάρια και τις φήμες των που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, αλλά επειδή όπως σημειώναμε, στο "ΠΘ" την προηγούμενη εβδομάδα "το παρόν υπουργικό συμβούλιο έκλεισε τη δεύτερη αξιολόγηση και επί της θητείας του σημειώνονται όλες αυτές οι ευχάριστες ειδήσεις που ακούμε αυτές τις μέρες για τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, το Χρηματιστήριο, τις εξαγωγές, την έξοδο από το υπερβολικό έλλειμμα ...Σε τελική δε ανάλυση ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τους ανασχηματισμούς, αλλά για τις πολιτικές που θα αλλάξουν τη ζωή του προς το καλύτερο. Και πάντως ο επόμενος ανασχηματισμός πρέπει να είναι εκλογικός".
Και επειδή οι εκλογές αργούν και μέχρι να κλείσει η Βουλή στις 5 Αυγούστου θα πρέπει οι υπουργοί να προωθήσουν το νομοθετικό έργο που έχουν αναλάβει ο ανασχηματισμός πάει για αργότερα. Αν θα γίνει το Σεπτέμβριο, πριν τη ΔΕΘ ή μετά, κατά τον Νοέμβριο, έχει τουλάχιστον 40 ημέρες ο πρωθυπουργός -και μάλιστα αρκετές εξ αυτών παρά θιν αλός- για να το αποφασίσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!