Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Ποιοι υπέγραψαν τον “ξαφνικό θάνατο” της ΕΡΤ

Το σχέδιο “εκτέλεσης” της εταιρείας μέσα σε 2 χρόνια
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
 Ο “ξαφνικός θάνατος” της ΕΡΤ δεν ήταν τυχαίος. Για να μπει το λουκέτο στην ΕΡΤ την περασμένη Τρίτη από την Τρικομματική Κυβέρνηση, προηγήθηκαν πίεσες, πράξεις και δράσεις
συγκεκριμένων προσώπων, που με θρησκευτικό φανατισμό επιζητούσαν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το “Π” αποκαλύπτει τη “σκυταλοδρομία” σε βάρος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης η οποία ξεκίνησε τυπικά μετά την είσοδο της Ελλάδα στο Μνημόνιο.

Στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπανδρέου υπήρχαν υπουργοί, όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος ο οποίος έθετε διαρκώς ζήτημα για τη λειτουργία της ΕΡΤ, με αφορμή την κριτική που ασκούσε ο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος είχε επανακάμψει στο Ραδιομέγαρο, με εισήγηση του μεταβατικού
προεδρεύοντος (2009) του Τζόνι Καλημέρη. Ο Γ. Παπανδρέου είχε αναθέσει στον Παύλο Γερουλάνο τα υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού και την ΕΡΤ, αλλά σύντομα η αρμοδιότητα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και των ΜΜΕ ανατίθεται στο Τηλέμαχο Χυτήρη, ο οποίος μπαίνει στην κυβέρνηση ως αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.

Το “δόγμα Προβόπουλου”
 Το πρώτο μήνυμα έρχεται με την Ενδιάμεση Έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Γιώργου Προβόπουλου (Οκτώβριος 2010): “Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, Πρίσμα και σταθμός της Βουλής). Οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί όχι μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος….Θα ήταν σκόπιμο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να συγχωνευθούν σε έναν ή δυο και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους λειτουργίας τους με έσοδα από διαφημίσεις. Το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους”.

Μπεγλίτης: “Γιατί να εξαιρείται η ΕΡΤ από αυτές τις συγχωνεύσεις;”
 Ακολουθεί επίθεση του Τ. Χυτήρη προς τον κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος όμως θα βρει υποστήριξη από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Μπεγλίτη “Βεβαίως πρέπει να γίνει ανασυγκρότηση, πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις υπηρεσιών και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Γιατί να εξαιρείται η ΕΡΤ από αυτές τις συγχωνεύσεις; Να ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε χωρίς ταμπού».

Παπακωνσταντίνου: Η ΕΡΤ στις ΔΕΚΟ και ο έλεγχος στο υπουργείο Οικονομικών
 Το καθοριστικό βήμα για το λουκέτο στην ΕΡΤ γίνεται μόλις δύο μήνες μετά από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργό Οικονομικών. Με το Νόμο 3899/2010 στα τέλη του Δεκεμβρίου. Το πρώτο άρθρο προβλέπει την ένταξη της ΕΡΤ στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, από το οποίο είχε εξαιρεθεί από το Θόδωρο Ρουσόπουλο το 2006. Είναι η απόφαση σκάνδαλο καθώς η ΕΡΤ δεν χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Το σημαντικό στοιχείο είναι πως ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών αποκτούσε τον έλεγχο της ΕΡΤ, η οποία πλέον ως εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη “δημοσιονομικό δρόμο” της Τρόικα. Ξεκινάει νέος γύρος πιέσεων αυτή τη φορά από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών σταθμών.

Η αντικατάσταση Χυτήρη από το Μόσιαλο
 Ο Τηλέμαχος Χυτήρης αντικαθίσταται χωρίς να καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που προετοίμαζε από τον καθηγητή των Οικονομικών της Υγείας , Ηλία Μόσιαλο. Η παρουσία του είναι κομβική. Στις αρχές του Καλοκαιριού του 2011, ο Θόδωρος Πάγκαλος ανακοινώνει τις παρεμβάσεις στην ΕΡΤ και τον Αύγουστο ο Ηλίας Μόσιαλος βάζει επίσημα στο τραπέζι τη συζήτηση για πολλά μικρά και μεγάλα λουκέτα στην ΕΡΤ, με κορυφαίο εκείνο της ΕΤ1. Η προαναγγελία γίνεται από το…Σκάι!

Πηγή>typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!