Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

Ελληνική ... μονοπωλιακή αγορά και ... παράξενες τιμές

Παγκοσμιοποιημένη αγορά (μπρρρρρρ)
Όλοι μας έχουμε κάνει την εμπειρία με τις ελληνικές τιμές στα πολυκαταστήματα. Τις βρίσκουμε υψηλές, πολλές φορές ικανοποιητικές, αλλά ποτέ ... ευκαιρίας. Κι αν ορισμένοι δηαφημίζουν εκπτώσεις ...
της τάξης πέραν του πενήντα στα εκατό, θα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις, από πού βγαίνει όλο αυτό το ποσοστό μείωσης. 
Υπήρχε δηλαδή στην αρχική τιμή τόσο μεγάλο ποσοστό κέρδους; Τα λέω αυτά με αφορμή τα προϊόντα "κράχτες" που διαφημίζουν ορισμένα καταστήματα και θα σας δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, χωρίς να θέλω να κάνω καμιά διαφήμιση στο προϊόν που αναφέρεται. 
Ποιος ξέρει, μπορεί να συμβαίνει το ίδιο ή και χειρότερο με οποιοδήποτε προϊόν της αγοράς.
Αγόρασα προχθές 4 μπίρες ΜΥΘΟΣ (πακέτο  τέσσερα κουτιά των 0,5 του λίτρου) από το κατάστημα στη γειτονιά μου και πλήρωσα 4,99 ευρώ. Θεώρησα ότι η τιμή είναι λίγο υπερβολική και συγκρίνοντάς την με την τιμή άλλου πολυκαταστήματος διαπίστωσα ότι διέφερε κατά το ελάχιστον. Άρα θεωρείται μια τιμή φυσιολογική, σκέφτηκα. 
Κατά διαβολική σύμπτωση με πληροφορεί ο γιος μου ότι το γνωστό γερμανικό κατάστημα LIDL στη Γερμανία προσφέρει μια σειρά από ελληνικά προϊόντα, στα πλαίσια της "ελληνικής εβδομάδας". Μεταξύ πολλών άλλων ελληνικών προϊόντων προσφέρει και τη μπίρα ΜΥΘΟΣ, ακριβώς στην ίδια συσκευασία, όπως βλέπετε παρακάτω στη φωτογραφία, στην καταπληκτική τιμή των 2,49 ευρώ. 
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πού οφείλεται αυτή η τεράστια διαφορά στην τιμή; Γιατί και τα εδώ γερμανικά καταστήματα Lidl (έκανα κι εδώ τη σύγκριση), όχι μόνο δεν έχουν αυτή την τιμή στις μπίρες, αλλά τις προσφέρουν στις πολύ υψηλές τιμές της ελληνικής αγοράς. 
Έχουν τόσα πολλά λεφτά οι έλληνες καταναλωτές και μπορούν να πληρώνουν τόσο υπερβολικές τιμές ή παίζεται κάποιο άλλο (μονοπωλιακό ;;;) παιχνίδι   στις πλάτες του έλληνα καταναλωτή; Εμένα μου φάνηκε, σε πρώτη εξήγηση, ότι μάς δουλεύουν άπαντες, στην αγορά, με τις τιμές τους ...

Καλό τριήμερο και ... προσοχή στη ....μονοπωλιακή  αγορά!


Φωτογραφία από το ράφι στο Lidl Γερμανίας 11.08.17 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!