Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017

ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ ΤΩΝ ΕΥΦΗΜΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΛΑΚΗ...Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν στην Αττική. Ούτε πόσα σπίτια. Ούτε αν ήταν δασική ή καλλιεργήσιμη η γη που από πράσινη έγινε μαύρη. Και φυσικά δεν με ενδιαφέρει αν ήταν μικρότερη ή μεγαλύτερη η καταστροφή σε σχέση με το παρελθόν.
Μπορούν να καούν 500.000 ή και 1.500.000 στρέμματα άγριας βλάστησης σε ορεινές και δυσπρόσιτες χαράδρες και οι επιπτώσεις να είναι μικρότερες για τους ανθρώπους από την καταστροφή 20.000 ή 50.000 στρεμμάτων αστικών και περιαστικών περιοχών που λειτουργούν ως πνεύμονες και υδατοφράκτες για τις πόλεις.
Είναι λοιπόν ηλίθιο να κάνει κάποιος πολιτική υποδεκαμέτρου όσον αφορά τις φυσικές  καταστροφές ή να παίζει με τον πόνο και την οργή όσων, έστω λίγων, έπληξαν οι πυρκαγιές. Και φυσικά είναι απαράδεκτο για το σύνολο των πολιτών, που μπορεί να μην τους έκαψαν οι φωτιές, αλλά έχουν συνείδηση άμα και συναίσθηση των αρνητικών επιπτώσεων στη ζωή τους από τις μαύρες πληγές που ανοίγονται στο σώμα του περιβάλλοντος.
Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι ήταν επιεικώς άστοχη η δήλωση του πρωθυπουργού πως η καταστροφή στην Αττική ήταν περιορισμένη επειδή το 2007 είχε καεί δεκαπλάσια έκταση! Στον τρελό Πολλάκη -που περίπου δεν είδε φωτιά, αλλά προβοκάτσια της αντιπολίτευσης και των αντικυβερνητικών Μήντια- δεν θέλω να αναφερθώ επειδή θα είναι μάλλον πολλά τα γαμοσταυρίδια που θα έχει φάει από ανθρώπους, πυροσβέστες, αλλά και υπηρεσιακούς και κυβερνητικούς παράγοντες που όλες αυτές τις μέρες και νύχτες  δίνουν χωρίς αναπαμό μάχη με τις πύρινες φλόγες.
Εν πάση περιπτώσει, έχω τη γνώμη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός, αφενός για να μετριάσει ή και να αποσείσει τις όποιες ευθύνες έχει η ίδια και αφετέρου επειδή και στο πεδίο των φυσικών καταστροφών μάλλον ακολουθεί την πολιτική του εξωραϊσμού και των ευφημισμών που ακολούθησε στη διαχείριση των οικονομικών υποθέσεων.
Όπως η "τρόϊκα" έγινε "κουαρτέτο" και στη συνέχεια "Θεσμοί" ή το "μνημόνιο" βαφτίστηκε "Πρόγραμμα" έτσι και η "περιορισμένη καταστροφή" μπορεί αύριο να γίνει "συνηθισμένο φυσικό φαινόμενο" και μεθαύριο "αναπόφευκτο ατύχημα της φύσης όταν δεν είναι εμπρησμός".
Καθόλου δεν θα με εξέπληττε εάν ο Αλ. Τσίπρας ή κάποιος σύμβουλός του έχοντας διαβάσει τη "Μωρία των ανοήτων" του Ρόμπερτ Τρίβερς προσπαθεί να ρίξει την κοινωνία στο μαγγανοπήγαδο των ευφημισμών να μπολιάσει τις κυβερνητικές δράσεις με τις λογικές εξαπάτησης και αυτοεξαπάτησης στην ανθρώπινη ζωή.
Σημειώνω απλώς ότι σύμφωνα με τον Τρίβερς, οι ευφημισμοί καταλήγουν, αργά η γρήγορα, να ταυτίζονται με τα αρνητικά φαινόμενα που καλούνται να συγκαλύψουν, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε διαρκώς να επινοούμε νέους. Έτσι ο "σκουπιδιάρης" έγινε "εργάτης καθαριότητας" και τελικά "υπάλληλος του δήμου". Το "τρελοκομείο" έγινε "ψυχιατρείο" και τελικά "κέντρο ψυχικής υγείας". Το "αφοδευτήριο" έγινε "αποχωρητήριο", μετά "τουαλέτα" (ο χώρος του καλλωπισμού) και τελικά "μπάνιο" (ο χώρος του λουτρού).
Είναι σαν να τρέχουμε μάταια να ξεφύγουμε από τις αρνητικές συνυποδηλώσεις των λέξεων. Ο αρνητικός συνειρμός καθιερώνεται σύντομα, οπότε αναγκαζόμαστε να ξαναρχίσουμε το τρέξιμο. Φυσικά, όχι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση, τουλάχιστον από την άποψη της αποτελεσματικότητας, ενώ πολύ συχνά ο ευφημισμός είναι πιο σχοινοτενής από τον όρο που υποκαθιστά.
Μην απορήσετε λοιπόν αν αύριο τυχόν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις βαφτιστούν "προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση" ή οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, μετονομαστούν σε "αναγκαίες θυσίες προκειμένου να απαλλαγούμε από την διεθνή επιτροπεία". Ούτε θα πρέπει να μας εκπλήξει αν η περιστολή κοινωνικών δικαιωμάτων και η περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας παρουσιαστεί ως "ο τελευταίος αριστερός συμβιβασμός προκειμένου τον Αύγουστο να σκίσουμε στα μούτρα του Σόϊμπλε τα μνημόνια".
Έτσι λοιπόν και με τις πυρκαγιές. Επί ΣΥΡΙΖΑ είναι "περιορισμένες", όταν βέβαια δεν είναι "εμπρησμός του Μητσοτάκη,της Φώφης, του Σταύρου, του Αλαφούζου και του Μαρινάκη". Παιδιά για να συνέλθουμε γιατί το χειμώνα μπορεί, λόγω των πυρκαγιών, να έχουμε καταστροφικές πλημμύρες. Και θα χρειαστούν αποτελεσματική  κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και μπόλικη δουλειά και όχι ευφυολογήματα  και ευφημισμοί για να αντιμετωπιστούν. Για να συνέλθουμε λοιπόν και βάλτε λίγο κόκκινο πιπέρι σε κείνον τον Πολλάκη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!