Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ, ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ...

ΦΕΛΝΙΚΟΣ στο matrix24.gr
Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της της χώρας και ο Γιάννης Δραγασάκης αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως. Και οι δύο έχουν την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Ο πρώτος εκ του νόμου και ο δεύτερος επειδή αυτή την αρμοδιότητα του ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Και οι δύο οφείλουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου και να προστατεύουν τους μετόχους και τους καταθέτες από τυχόν ύποπτες παρεμβάσεις και παιχνίδια παραγόντων που σκοπό έχουν να βλάψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατ' επέκτασιν τη χώρα και τους πολίτες της. Και η ευθύνη τους αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη εάν υπάρχουν κινήσεις αποσταθεροποίησης, ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσιμες, όπως οι σημερινές, που συζητείται το μέλλον των συστημικών τραπεζών και η εκ νέου ανακεφαλαιοποίησης τους και σχεδιάζεται, από την κυβέρνηση, η έξοδος από τα μνημόνια και τη διεθνή επιτροπεία.
Προκαλεί λοιπόν απορία το γεγονός ότι για μέρες τώρα οι δύο θεσμικοί παράγοντες σφυρίζουν αδιάφορα και αφήνουν να γράφει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του σε σχέση με κάποιο πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Πειραιώς. Και οι δύο γνωρίζουν το πόρισμα. Και οι δύο γνωρίζουν τις συνθήκες στις οποίες πραγματοποιήθηκε, το 2015, η αύξηση κεφαλαίου στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Και οι δύο γνωρίζουν και ενέκριναν τις ενέργειες που έγιναν από την τότε διοίκηση Σάλλα για να να στεφθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση και να μην καταρεύσει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και μαζί της η χώρα. Και οι δύο γνωρίζουν ότι στο πόρισμα περιγράφονται μεν παρατυπίες, οι οποίες όμως δεν ζημίωσαν την τράπεζα και σε κάθε περίπτωση δεν εντοπίστηκε δόλος από τα στελέχη που χειρίστηκαν την ανακεφαλαιοποίηση και τις άλλες ερευνητέες υποθέσεις, ενώ το όνομα του Μιχάλη Σάλλα, ούτε καν αναφέρεται στο πόρισμα.
Κι όμως, παρότι γνωρίζουν σιωπούν με αποτέλεσμα η τράπεζα Πειραιώς τις τελευταίες ημέρες να έχει χάσει σχεδόν το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας.
Έχουν λοιπόν υποχρέωση και οι δύο ανώτεροι θεσμικοί παράγοντες να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς ισχύει. Υπάρχει ζημία της τράπεζας; Εντοπίστηκε δόλος των στελεχών της; Οι παρατυπίες είναι συγγνωστές, πλημμεληματικού χαρακτήρα ή κακουργήματα; Θα είχαν τιναχτεί στον αέρα όλες οι συστημικές τράπεζες, θα είχε χρεωκοπήσει η χώρα και θα είχαν πληγεί ανεπανόρθωτα επενδυτές και καταθέτες; Τι απαντούν σε όσους υποστηρίζουν ότι πίσω από την επίθεση στην τράπεζα, σε ανώτερα στελέχη της και στην προηγούμενη διοίκηση κρύβονται συμφέροντα τα οποία θέλουν να εξαερώσουν χρηματιστηριακά την τράπεζα για να την αγοράσουν με πενταροδεκάρες; Συμφωνούν με όσους διατείνονται ότι αλλότρια συμφέροντα επιχειρούν να διαλύσουν στελεχιακά την τράπεζα και το δίκτυό της προκειμένου να την παντρέψουν με κάποια άλλη; Είναι δυνατόν όλα αυτά να γίνονται, όπως λέγεται, προκειμένου να μην ευδοκιμήσουν οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μιχ. Σάλλα και κυρίως η συμμετοχή του στην Παγκρήτια Τράπεζα; Το πόρισμα, για το περιεχόμενου του οποίου διΐστανται οι απόψεις, γιατί δεν δίδεται στη δημοσιότητα, για να μάθουν όλοι τι ακριβώς ισχύει, αλλά παρέχεται η δυνατότητα σε επιτήδειους, ιδιοτελείς και υπηρέτες αλλοτρίων άμα και σκοτεινών, ως λέγεται, συμφερόντων να κάνουν "παιχνίδι" με την υπόσταση μιας μεγάλης τράπεζας, με τις καταθέσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, με την επιχειρηματική δράση μικρών και μεγάλων εταιρειών που συναλλάσσονται με την τράπεζα, με το εργασιακό μέλλον χιλιάδων υπαλλήλων, με την υπόληψη ανθρώπων;
Δεν κατανοούν οι κύριοι Στουρνάρας και Δραγασάκης ότι η αφωνία και η απραξία τους ενδεχομένως τους καθιστά συνυπεύθυνους στη ζημία που συντελείται; Δεν φοβούνται ότι μπορεί και οι ίδιοι να κατηγορηθούν, για συνέργεια ή αβελτηρία, εάν ισχύουν τα όσα γράφονται; Η μήπως, επειδή ακριβώς γνωρίζουν ότι τα περισσότερα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, δεν ασχολούνται; Επειδή όμως και η μη ενασχόληση είναι προβληματική και δεν αίρει τις ευθύνες τους θα πρέπει να παρέμβουν και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Και το λέω αυτό επειδή δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΤτΕ, τα οποία δήθεν "ενημερώνουν εμπιστευτικά" για το πόρισμα, αλλά στην ουσία σπερμολογούν κατά της Πειραιώς και στελεχών της.
Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Οι πρώτες ανακοινώσεις της ήταν μεν σωστές, όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν στην έκταση και την ένταση που απαιτείται για να προστατευθούν η φήμη και τα συμφέροντα της τράπεζας. Η κατακρήμνιση της μετοχής της ανακόπηκε μετά τη δεύτερη ανακοίνωση στην οποίαν διευκρινίζεται ότι δεν υφίσταται ζημία. Το ίδιο συνέβη και με την ΤτΕ. Έπρεπε να έχει γίνει το πάρτι επιτηδείων με το άγνωστο πόρισμα για να δεηθεί να πει, μέσω κύκλων της, ότι η δυνητική ζημία στην Τράπεζα Πειραιώς καλύφθηκε με τις προβλέψεις που πήρε η Τράπεζα. Δυνητική λοιπόν ήταν η ζημία και καλύφθηκε από τις προβλέψεις.
Τότε προς τι όλα αυτά; Ποιές ήταν οι πραγματικές "ορέξεις" των "δράκων" που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες; Να πληγεί η τράπεζα; Ο Σάλλας; Τα στελέχη της; Να απαξιωθεί για να μεγαλώσουν κάποιοι μέτοχοι τα ποσοστά τους και να εκμηδενιστεί το 26% του δημοσίου; Να αγοράσουν οι επιτήδειοι μπιρ παρά τα ασημικά της; Σχετίζεται η επίθεση με τα κόκκινα δάνεια που ορέγονται μεγάλα ξένα funds ή με το γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας σε σημαντικό βαθμό είναι δεμένη με την Πειραιώς; Αν είναι έτσι η υπόθεση αφορά και την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση. Θα πρέπει να ασχοληθούν κι αυτοί με την υπόθεση. Και να ασχοληθούν επισταμένως και άμεσα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!