Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Γίνεται οι Έλληνες να εισάγουμε πολιτισμό;

Άρθρο του Μενέλαου Συκοβέλη,με αφορμή την συζήτηση για τον πύργο του Τάτλιν,στην πλατεία των Ιωαννίνων
Γράφει ο Μ.Συκοβέλης

Πριν λίγες ώρες και μετά το θόρυβο που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πέρασα αργά το βράδυ από την κεντρική πλατεία...
για να δω από κοντά την υλοποίηση της "ερμηνείας του πύργου του Τάτλιν". Είδα ένα έργο βασισμένο στο ισχυρότερο ελληνικό σύμβολο. Τη σπείρα. Κι αναρωτήθηκα. Έπρεπε αυτό το ιερό προγονικό σύμβολο της ζωής και ανάπτυξης, που κοσμούσε όλα τα αρχαία ελληνικά σπίτια, τα δημόσια κτίρια, τα  κιονόκρανα, τα αγγεία τα αγάλματα και τα μνημεία να ταξιδέψει στο βορρά κι εμείς εκατό χρόνια μετά να το εισάγουμε ξανά σαν πρωτοτυπία;
Ο Τάτλιν, πριν ακολουθήσει την αρχιτεκτονική εργαζόμενος ως ναυτικός ταξίδευε για χρόνια στη Μεσόγειο και την Ελλάδα. Όταν του ανατέθηκε ο σχεδιασμός του κτιρίου της τρίτης διεθνούς στο Λένινγκραντ, κατέφυγε στο σύμβολο της σπείρας, χρησιμοποίησε και το ελληνικό φιλοσοφικό υπόβαθρο που το συνόδευε κάνοντας τους Ρώσους να αισθανθούν υπερήφανοι και να αγκαλιάσουν την πρωτοποριακή (γι' αυτούς) ιδέα. Ο Μαγιακόφσκι ενθουσιάστηκε ενώ ο Έρενμπουργκ δήλωσε πως ρίχνοντας μια ματιά από μια χαραμάδα αντίκρισε τον 21ο  αιώνα.
Με κάποιες χιλιετίες καθυστέρηση.

Με τον Αρχιμήδη που μελέτησε τη σπείρα στο "Περί ελίκων" μιλάμε την ίδια γλώσσα. Τον κουβαλάμε καθημερινά στην ψυχή μας. Τον πολιτισμό τον κατέχουμε εκ γενετής. Είναι στο DNA μας, που έχει κι αυτό σπειροειδή μορφή. Λουζόμαστε από το ίδιο ελληνικό φως, που ταξιδεύει κι αυτό σπειροειδώς σαν κύμα. Στο αίμα μας (που κινείται σπειροειδώς) υπάρχει το σπέρμα (από τη σπείρα κι αυτό) του πολιτισμού που γέννησε τη Δύση. Γεννιόμαστε πολιτισμένοι.

Ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και της περιοχής μας. Aν θέλουμε να πρωτοτυπούμε πρέπει να εξάγουμε πολιτισμό κι όχι να εισάγουμε. Γιατί στις περισσότερες εισαγωγές βρίσκουμε τους "παππούδες" μας να μας δείχνουν τα αμπελοχώραφά μας.
Πρέπει απλά να κοιτάξουμε μέσα μας.
Κλείνοντας κι ενώ απολαμβάνω τη μεταμεσονύκτια βόλτα μου στους φωτεινούς και γιορτινά στολισμένους δρόμους της πόλης, θα ήθελα να πω από καρδιάς πως ο Δήμαρχος και φίλος Θωμάς Μπέγκας τολμά και δίνει πάντα βήμα σε ό,τι καινοτόμο πιστεύει πως μπορεί να βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Θα ήθελα επίσης του χρόνου, να απολαύσω στην πλατεία, ένα εικαστικό δημιούργημα του βραβευμένου καλλιτέχνη, φίλου και κοσμήτορα στη νεοϊδρυθείσα σχολή καλών τεχνών Ξενοφώντα Μπήτσικα που φέτος προσπάθησε με αυτή την επιλογή να διαφημίσει την περιοχή μας και την νεοϊδρυθείσα σχολή διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!