Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018

Από τα θαύματα της φύσης

Καλημέρα με ένα όμορφο λουλούδι που συμβολίζει κάτι τρομακτικό, κάτι που στη λαϊκή αντίληψη θεωρείται στοιχειωμένο ή καταραμένο, μια φριλιτάρια, Fritillaria camschatcensis .
Το γένος Φριτιλλάρια αποτελείται από εκατό περίπου είδη, που μοιράζονται το βοτανικό τους όνομα fritillus με μια πεταλούδα. Όλα αυτά τα είδη βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο και ιδιαίτερα σε περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έχει καλλιεργηθεί, αλλά το ενδιαφέρον γι' αυτό το γένος είναι συνεχώς αυξανόμενο.Πολλές φριτιλλάριες έχουν μια έντονη μυρωδιά την οποία πολύς κόσμος την βρίσκει δυσάρεστη.
Η φριτιλλάρια περιέχει το αλκαλοειδές ιμπεριαλίνη που εντοπίστηκε από τον Fragner το 1888, με απόσταξη των βολβών με χλωροφόρμιο. Αυτό το αλκαλοειδές και τα άλατά του είναι έντονα πικρά και καρδιακά δηλητήρια. Δεν υπάρχουν ιατρικές χρήσεις αυτού του φυτού.
Στη γλώσσα Farsi -διάλεκτος του Ιράκ- η φριλιάτρια λέγαται "τα δάκρυα της Παναγίας". Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι απ' όλα τα λουλούδια μόνο το περήφανο αυτοκρατορικό στέμμα αρνήθηκε να γείρει το κεφάλι του από λύπη κατά τη διάρκεια της σταύρωσης. Σαν επακόλουθο από τότε σκύβει και θρηνεί συνεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!