Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Εθνικό «μπουκέτο» ελληνικών σταθμών ...σε όλη την Ελλάδα υποχρεωτικά...

Ελεύθερη πρόσβαση από τη δορυφορική TV για την κάλυψη των κενών...
Το τηλεοπτικό σήμα δεν φτάνει σε όλες τις άκρες της χώρας. Η κάλυψη των κενών μπορεί να γίνει μόνο από δορυφόρο, με...

τη δημιουργία ενός εθνικού «μπουκέτου» ιδιωτικών και κρατικών τηλεοπτικών προγραμμάτων, που θα φθάνει παντού. Η συγκυρία είναι σημαντική, με δεδομένες τις πιέσεις που δέχεται η χώρα από τους γείτονές της αλλά και την προσπάθεια του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Για να καλυφθεί πλήρως η χώρα, είναι ανάγκη να επιβληθεί στις πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης να μεταφέρουν δωρεάν τα αδειοδοτημένα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Αντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει στον νόμο περί συνδρομητικής τηλεόρασης για τα προγράμματα της ΕΡΤ, η οποία δεν πληρώνει την Cosmote TV και τη Nova για τη μεταφορά των προγραμμάτων της. Η μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος μέσω δορυφόρου είναι ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν τα κενά που αφήνουν οι επίγειοι πομποί ή η ιντερνετική μεταφορά των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Με τη σχεδιαζόμενη αδειοδότηση από το ΕΣΡ δημιουργείται στην πραγματικότητα ένα εθνικό «μπουκέτο» ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και κρατικής τηλεόρασης, που πρέπει να φθάνει παντού σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας τα μεγάλα κενά που υπάρχουν ακόμη στα νησιά, στη Θράκη, στην Ήπειρο και στη Μακεδονία, ακόμη και στην Κρήτη. Είναι ένα βάρος που πρέπει να το επωμιστεί η δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση, με τη λεγόμενη υποχρέωση «must curry», καλύπτοντας τα κενά της Digea. Υπάρχει ήδη η εμπειρία της ενίσχυσης των κατοίκων σε Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο με την επιδότηση του εξοπλισμού για δορυφορική σύνδεση, ώστε μέσω της Nova και της Cosmote TV να βλέπουν τα ελληνικά κανάλια δωρεάν.

Ενδεικτικό είναι το πρόβλημα με την εγκατάσταση των συμπληρωματικών επίγειων αναμεταδοτών, των gap fillers. Αυτή η εγκατάσταση θα είναι υπό τον έλεγχο των ΟΤΑ και επιδοτούμενη; Μιλώντας, πάντως, με νούμερα, για την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού της χώρας απαιτούνται περίπου 1.100 πομποί, όσους διέθετε η ΕΡΤ την περίοδο της αναλογικής τηλεόρασης. Σήμερα είναι εγκατεστημένοι από την Digea 156 κύριοι πομποί και μερικές δεκάδες συμπληρωματικοί αναμεταδότες σε ιδιαίτερα προβληματικούς δήμους της χώρας. Η ΕΡΤ συνεχίζει επίσης να λειτουργεί το αναλογικό της δίκτυο πομπών σε πολλά σημεία της χώρας, ενώ σε περίπου 40 σημεία έχει μετατρέψει τους αναλογικούς πομπούς σε ψηφιακούς...


Πηγή:typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!