Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

Τι προβλέπει το νέο γαλλικό νομοσχέδιο για το άσυλο

Symbolbild Frankreich Parlament (Picture alliance/Anka Agency International/M. Jooste)Παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το νέο, αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στη Γαλλία. Πρόκειται να συζητηθεί στη γαλλική βουλή τον Απρίλιο.

Για «μια ελεγχόμενη μετανάστευση και ένα αποτελεσματικό δικαίωμα ασύλου» είναι ο τίτλος του αμφιλεγόμενου νομοσχέδιου της κυβέρνησης Μακρόν που παρουσιάζεται σήμερα στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο αλλά αναμένεται να συζητηθεί στη βουλή μέσα στον Απρίλιο.
Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές επί το αυστηρότερον, οι οποίες αφορούν την είσοδο και τη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο γαλλικό έδαφος.
Στο επίκεντρο φαίνεται επίσης να βρίσκεται η μείωση των προθεσμιών για την υποβολή αίτησης ασύλου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ η όλη διαδικασία σχετικά με τη χορήγηση άσυλου θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα εξάμηνο. Κάτι τέτοιο βέβαια θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο από τις οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα μεταναστών, προσφύγων και απάτριδων.

Αυστηρότερες ποινές και πρόστιμα
Aυξάνεται η διάρκεια κράτησης των ατόμων που έχουν εκδιωχθεί από τη χώρα τους σε 90 μέρες 
  Aυξάνεται η διάρκεια κράτησης των ατόμων που έχουν εκδιωχθεί από τη χώρα τους σε 90 μέρες
Με το νέο νομοσχέδιο αυξάνεται στις 90 μέρεςεπίσης η διάρκεια κράτησης των ατόμων που έχουν εκδιωχθεί από τη χώρα τους, ενώ εδώ και χρόνια ο μέσος όρος κράτησης ήταν μόλις 12 μέρες. Σε ειδικό άρθρο του νομοσχεδίου προτείνεται η καθιέρωση ποινής για την παράνομη διέλευση συνόρων. Προβλέπεται ακόμη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 3.750 ευρώ.
Αυστηρότερη θα είναι η αντιμετώπιση, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω νομοσχέδιο, και για τα άτομα που παραμένουν και εργάζονται στη χώρα χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.
Ο υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί τέλος να υπάρξει απαγόρευση εισόδου στο γαλλικό έδαφος για όλα τα άτομα που εκδιώχθηκαν από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή:DW 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!